Pilates με φόντο τη Νέα Υόρκη

10.02.2022
Pilates με φόντο τη Νέα Υόρκη
Η Μαρία Καραγιάννη, καθητήτρια Pilates, μας περιγράφει παρακάτω τη μοναδική εμπειρία που έζησε κάνοντας Pilates με φόντο τη Νέα Υόρκη.

Η μέθοδος PILATES είναι μαγική. Μεταμορφώνει το σώμα, αφυπνίζει το μυαλό και ανυψώνει το πνεύμα. Θα μπορούσα να μιλάω και να γράφω για την μέθοδο PILATES ατελείωτες ώρες. Είναι τόσα πολλά τα οφέλη της που ακόμη και χείμμαρο από λέξεις να απαριθμήσω, δεν θα μπορούσαν να περιγράψουν απόλυτα τον μαγικό τρόπο με τον οποίο μεταμορφώνει το σώμα. Οι μύες συνεργάζονται μεταξύ τους και με απόλυτο έλεγχο, η επίτευξη της κάθε κίνησης πραγματοποιείται με σεβασμό στο σώμα, δίχως να ελλοχεύει κίνδυνος τραυματισμού. Εστιάζει στην ενδυνάμωση των μυών, ειδικά του κορμού, προσφέρει ευλιγισία, ισσοροπία, συντονισμό του σώματος και του πνεύματος και αύξηση της αναπνευστικής ικανότητας. Πρόκειται για μία μέθοδο αρκετά δυναμική, ωστόσο οι ασκήσεις της προσαρμόζονται ανάλογα στην φυσική κατάσταση του εκάστοτε ασκούμενου.

Πόσο πιο μαγική μπορεί να γίνει η μέθοδος όμως όταν βρίσκεσαι σε μια πόλη μαγική όπως η Νέα Υόρκη? Η οποία μάλιστα είναι θα μπορούσε να πεις κανείς και η «γενέτειρα» πόλη της μεθόδου, μιας και ο Joseph Pilates εκεί ανέπτυξε τη μέθοδό του. Αν εξαιρέσουμε το τσουχτερό κρύο ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων, η εμπειρία είναι μοναδική. Το τοπίο εκπληκτικό, παραμυθένιο. Οι επιβλητικοί ουρανοξύστες και οι μοναδικές γέφυρες προκαλούν δέος και σε παροτρύνουν να γυμναστείς σε εξωτερικό χώρο με αυτό το υπέροχο φόντο.

Πάμε λοιπόν να σας ταξιδέψω στην ονειρεμένη Νέα Υόρκη με ασκήσεις της μεθόδου με φόντο το ΜΑΝΧΑΤΑΝ και την γέφυρα του ΜΠΡΟΎΚΛΙΝ.

1.BACKSUPPORT

Είμαστε στα καθιστικά μας κόκκαλα. Τα πόδια μας είναι τεντωμένα. Τοποθετούμε τα χέρια μας λίγο πιο πίσω από τα ισχία με τα δάχτυλα να δείχνουν μπροστά. Παίρνουμε μια βαθιά εισπνοή και με την εκπνοή ανεβαίνουμε σαν ένα κομμάτι σε σανίδα, προσέχοντας να μην πέσει η λεκάνη προς τα κάτω. Διατηρούμε το κεφάλι στην ευθεία της σπονδυλικής στήλης. Στη συνέχεια μπορούμε να ανεβάσουμε εναλλάξ τα πόδια, τηρώντας όλα τα παραπάνω. Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση των κοιλιακών, της ωμοπλάτης και η αύξηση της κινητικότητας του ισχίου.

2.PLANK

Είμαστε σε τετραποδική στήριξη. Γλιστράμε τις ωμοπλάτες κάτω και πίσω. Φέρνουμε την λεκάνη προς το έδαφος ούτως ώστε να είναι στην ίδια ευθεία με τον κορμό. Σφίγγουμε τους γλουτούς, βυθίζουμε τον ομφαλό μας προς την σπονδυλική στήλη. Παίρνουμε βαθιά εισπνοή και με την εκπνοή ανεβαίνουμε σε σανίδα. Η στήριξη μπορεί να γίνει και στους αγκώνες. Προσοχή δεν πρέπει να αφήσουμε την λεκάνη να πέσει προς τα κάτω. Την κρατάμε σε ουδέτερη θέση. Μπορούμε να ανεβάσουμε εναλλάξ τα πόδια μέχρι την ευθεία του ισχίου. Στόχος μας η ενδυνάμωση των κοιλιακών, της ωμοπλάτης και των εκτεινόντων του ισχίου καθώς και η σταθεροποίηση του κορμού.

3.SIDE BENDING

Είμαστε σε πλάγια θέση. Στηριζόμαστε στο ένα χέρι με την παλάμη μας ή στον αγκώνα μας αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στους καρπούς. Παίρνουμε βαθιά εισπνοή και με την εκπνοή σηκωνόμαστε σε πλάγια σανίδα. Φροντίζουμε το πάνω πόδι να είναι μπροστά από το κάτω πόδι στο έδαφος. Προσοχή να είναι ενεργοποιημένος ο εγκάρσιος κοιλιακός και να σφίξουμε καλά τους γλουτούς ώστε να παραμείνει η λεκάνη ευθυγραμμισμένη.

4.TEASER

Είμαστε σε ύπτια θέση. Τα χέρια μας τεντωμένα πίσω στα αυτιά, τα πόδια μας τεντωμένα στις 45 μοίρες. Παίρνουμε βαθιά εισπνοή, ενεργοποιούμε τον εγκάρσιο κοιλιακό και με την εκπνοή τα χέρια κάνουν ένα κύκλο και παρασύρουν τον κορμό σπόνδυλο σπόνδυλο να ανεβεί και τα χέρια μακραίνουν προς τα πόδια. Φροντίζουμε η πλάτη μας να είναι ίσια και οι ώμοι μας κάτω και πίσω. Αποτελεί άσκηση ενδυνάμωσης κοιλιακών από τις δυσκολότερες, για αυτό και απαιτεί πολύ δυνατούς κοιλιακούς για να εκτελεστεί.

5.HALF ROLL DOWN

Είμαστε στα καθιστικά κόκκαλα. Τεντώνουμε τα χέρια στην ευθεία των ώμων, η πλάτη μας είναι ίσια, παίρνουμε βαθιά εισπνοή και με την εκπνοή κάνουμε οπίσθια κλίση λεκάνης και σαν να τρώμε μια γροθιά στο στομάχι, φεύγουμε πίσω σε κούρβα. Κατά την διάρκεια της άσκησης, διατηρούμε τα πόδια σταθερά στο άνοιγμα της λεκάνης. Εισπνέουμε ξανά και με την εκπνοή, επανερχόμαστε στην αρχική θέση ξανά, διατηρώντας το μάκρος της πλάτης προς τα πάνω. Ιδανική άσκηση για αύξηση κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης και ενδυνάμωση κοιλιακών.

6.DOG

Ιδανική άσκηση για βελτίωση ισορροπίας και συγκέντρωσης. Γυμνάζει ταυτόχρονα κορμό, οπίσθια και χέρια. Είμαστε σε τετραποδική θέση. Φροντίζουμε ο καρπός ο αγκώνας και ο ώμος να είναι στην ίδια ευθεία και τα γόνατά μας στην ίδια ευθεία με τα ισχία μας. Το κεφάλι μας στην ευθεία της σπονδυλικής στήλης. Εισπνέουμε και σηκώνουμε αντίθετο χέρι πόδι. Το χέρι πρέπει να ανέβει μέχρι την ευθεία του ώμου και το πόδι μέχρι την ευθεία του ισχίου.