Η πράσινη διατροφή σώζει τον πλανήτη

30.10.2008
Μήπως οι διατροφικές σου συνήθειες καταπονούν τον πλανήτη; Ήρθε ο καιρός να τις βελτιώσεις, για το καλό και της δικής σου υγείας και του οικοσυστήματος. Βάψτα "πράσινα" λοιπόν. Ο κλινικός διαιτολόγος κ. Αβραάμ Κάζης πιστεύει ότι μια στροφή σε πιο οικολογικές δίαιτες θα βελτιώσει την υγεία μας και θα προστατεύσει τον πλανήτη, γί' αυτό και δίνει 6 καλές συμβουλές για να χαράξουμε μια νέα διατροφική πορεία.

Μήπως οι διατροφικές σου συνήθειες καταπονούν τον πλανήτη; Ήρθε ο καιρός να τις βελτιώσεις, για το καλό και της δικής σου υγείας και του οικοσυστήματος. Βάψτα "πράσινα" λοιπόν. Ο κλινικός διαιτολόγος κ. Αβραάμ Κάζης πιστεύει ότι μια στροφή σε πιο οικολογικές δίαιτες θα βελτιώσει την υγεία μας και θα προστατεύσει τον πλανήτη, γί' αυτό και δίνει 6 καλές συμβουλές για να χαράξουμε μια νέα διατροφική πορεία.

1. Κόψε το κρέας

Εκτός του ότι η μεγάλη κατανάλωσή του (αυξημένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών) μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, τα ζωικά προϊόντα (συμπεριλαμβανομένων και των ψαριών ιχθυοτροφείου) μπορεί να περιέχουν ορμόνες, αντιβιοτικά και άλλα χημικά, όπως διοξίνη, παράσιτα και μικρόβια. Επίσης, ψάρια που έχουν αλιευτεί σε μολυσμένα νερά μπορεί να περιέχουν μόλυβδο.

Έπειτα, η κατανάλωση κρέατος επιταχύνει την κλιματική αλλαγή, την υπ' αριθμόν ένα απειλή για το περιβάλλον! Τουλάχσιτον αυτό προτείνει ο επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, Ρατζέντρα Πατσάουρι. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η υπερβολική κατανάλωση κρέατος έκανε κακό στην υγεία μας, αλλά να συμβάλλει και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου; Για την εκτροφή και τη μεταφορά κρέατος απαιτούνται μεγάλα φορτία ενέργειας. Αν επιμένεις στο κρέας, βρες ντόπιους παραγωγούς που εκτρέφουν τα ζώα σε ελληνικές φάρμες με οργανικές ζωοτροφές (όχι με μεταλλαγμένα δημητριακά) και ψαράδικα που φέρνουν φρέσκα ψάρια από τις ελληνικές θάλασσες.

Οι έρευνες: έρευνες των Ηνωμένων Εθνών έχουν δείξει ότι τα ίδια τα εκτρεφόμενα ζώα απελευθερώνουν από το πεπτικό τους σύστημα μεγάλες ποσότητες μεθανίου (ένα από τα αέρια που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, το οποίο είναι 23 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα). Η παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος προκαλεί την εκπομπή 36,4 κιλών διοξειδίου του άνθρακα! Επίσης, έρευνα Ιαπώνων επιστημόνων έδειξε ότι η παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος απελευθερώνει περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από το να οδηγεί κανείς τρεις ώρες έχοντας αφήσει όλα τα φώτα στο σπίτι αναμμένα.

2. Προτίμησε τα βιολογικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά


Κατανάλωσε τουλάχιστον 5 με 6 μερίδες καθημερινά, για να παίρνεις τις απαραίτητες βιταμίνες και στοιχεία που θα σε προστατεύσουν από τον καρκίνο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες ασθένειες. Ψώνισε, αν είναι δυνατόν, από λαϊκές και μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα. Η βιολογική παραγωγή στηρίζεται σε φυσικές και όχι χημικές διεργασίες και στην αποφυγή της χρήσης χημικών (π.χ. λιπασμάτων, φαρμάκων, ορμονών) ή άλλων προστατευτικών προϊόντων, που συνήθως χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ασθενειών και μικροοργανισμών. Η βιολογική γεωργία ευνοεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ανακύκλωση, επιστρέφοντας στο έδαφος τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα κατάλοιπα. Προσφέρει καλύτερα φρούτα και οπωροκηπευτικά και συντελεί στη φυσική ισορροπία και την υψηλότερη γονιμότητα του εδάφους, στη διατήρηση των οικοσυστημάτων και τη μείωση της ρύπανσης.

3. Βάλε ποικιλία φυσικών τροφών στο τραπέζι

Με τον τρόπο αυτο, θα έχεις μια πλήρη διατροφή για να προσλαμβάνεις όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Διάλεξε τρόφιμα (φυτικά και ζωικά) που έχουν παραχθεί με πιο φυσικές μεθόδους (βιολογικά-οργανικά), δηλαδή χωρίς συνθετικά προσθετικά, ορμόνες, αντιβιοτικά, τεχνητά συστατικά, συντηρητικά ή βελτιωτικά γεύσης. Τα εξ' ολοκλήρου οργανικά τρόφιμα δεν περιλαμβάνουν ούτε γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από βιολογικά προϊόντα, όπως οπωροκηπευτικά, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, ψωμί και προϊόντα ζύμης και δημητριακών, όπως ζυμαρικά, μπισκότα, φρυγανιές, παιδικά τρόφιμα και επιδόρπια, που μπορείς να καταναλώνεις. Θυμηθήσου ακόμα ότι όσο θα αυξάνεται η παραγωγή βιολογικών προϊόντων, τόσο θα μειώνεται η τιμή τους.

4. Πες όχι στα μεταλλαγμένα

Όχι μόνο κάνουν κακό στην υγεία , αλλά διαταράσσουν και την ισορροπία της φύσης. Όσον αφορά τη γεωργία, η διασπορά στη φύση γενετικού υλικού σε πολλούς διαφορετικούς, νέους και απρόβλεπτους (από τη φύση) συνδυασμούς αποτελεί σοβαρή απειλή για τη βιοποικιλότητα και την ισορροπία του οικοσυστήματος.

5. Προτίμησε προϊόντα από τον τόπο σου

Γιατί είναι πιο φρέσκα, αφού διατίθενται πολύ πιο γρήγορα στον καταναλωτή απ' ό,τι τα εισαγόμενα, που χάνουν μέρος των βιταμινών και των πολύτιμων στοιχείων τους κατά τη μεταφορά τους. Τα εισαγόμενα μπορεί να περιέχουν χρωστικές και άλλες χημικές ουσίες, τις οποίες τους προσθέτουν ώστε να δείχνουν «υγιή» και να είναι ελκυστικά στον καταναλωτή. Επίσης, για τη μεταφορά τους καταναλώνεται περισσότερη ενέργεια.

6. Κάθε προϊόν στον καιρό του

Πρώτον, για να παίρνεις τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που έχει ανάγκη ο οργανισμός τη συγκεκριμένη εποχή (π.χ. το χειμώνα χρειάζεται περισσότερη βιταμίνη C που τα βιολογικά τρόφιμα τη διαθέτουν σε μεγαλύτερες ποσότητες) και δεύτερον, γιατί τα εκτός εποχής είναι κυρίως εισαγόμενα, που σημαίνει ότι «κοστίζουν» περισσότερη ενέργεια για τη μεταφορά τους. Πιθανότατα έχουν υποστεί και ειδική χημική επεξεργασία για να αντέχουν στα μακρινά ταξίδια. Στην Ελλάδα, όπου υπάρχει αφθονία προϊόντων όλο το χρόνο, δεν χρειάζεται να καταφεύγουμε σε εισαγόμενα. Συμβουλέψου τον κατάλογο του φρεσκολογίου που φιλοξενεί το περιοδικό ΑΡΜΟΝΙΑ κάθε μήνα στη σελίδα 24 και κάνε τις σωστές επιλογές. Αφήσε τον... κολιό για τον Αύγουστο και αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις και άλλα τρόφιμα εκτός εποχής, αγόρασε τα φρέσκα στον καιρό τους, από Έλληνες παραγωγούς και κατάψυξέ τα. Έτσι θα διατηρήσουν τις ουσίες τους.

ΒΙΒΗ ΠΑΣΠΑΛΑΡΗ