Το τζίντζερ (ή πιπερόριζα) είναι μια ρίζα με έντονη γεύση και πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην παραδοσιακή ιατρική. Σήμερα, και η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει πως το τζίντζερ είναι πραγματικά πολύτιμο για την υγεία μας.
Οφέλη του τζίντζερ για τον οργανισμό
Βοηθά στην πέψη
Το τζίντζερ καταπραΰνει το στομάχι και βοηθά σε προβλήματα όπως η ναυτία, το φούσκωμα και η δυσπεψία.
Καταπολεμά τις φλεγμονές
Έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει σε πόνους όπως οι αρθρίτιδες ή οι μυαλγίες.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό
Λόγω των αντιοξειδωτικών του, το τζίντζερ δυναμώνει το ανοσοποιητικό και βοηθά στην πρόληψη κρυολογημάτων.
Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου, ιδιαίτερα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Ανακουφίζει από τον πονόλαιμο και το βήχα
Η ζεστασιά που προκαλεί βοηθά να "μαλακώσει" ο λαιμός και να μειωθεί ο βήχας.
Πώς να εντάξεις το τζίντζερ στην καθημερινότητά σου
Δεν χρειάζεται να κάνεις μεγάλες αλλαγές. Μερικοί απλοί τρόποι να το απολαμβάνεις καθημερινά:
Ρόφημα με τζίντζερ
Βράσε φρέσκο τζίντζερ σε νερό για 5-10 λεπτά. Πρόσθεσε λίγο μέλι και λεμόνι. Ιδανικό για το πρωί ή όταν νιώθεις πως σε τριγυρίζει κάποιο κρυωματάκι.
Τριμμένο σε φαγητά
Πρόσθεσέ το σε σούπες, σάλτσες, ψητά ή stir-fry. Δίνει μια πικάντικη και φρέσκια γεύση.
Smoothies
Λίγο φρέσκο τζίντζερ σε συνδυασμό με φρούτα και γιαούρτι δίνει "σπιρτάδα" και ευεργετική ενέργεια.
Τζίντζερ σε σκόνη
Μπορείς να το βάλεις σε ροφήματα, γλυκά ή ακόμα και στο πρωινό σου (π.χ. σε βρώμη με μέλι και κανέλα).
Δώσε προσοχή σε αυτό
Αν και είναι φυσικό, το τζίντζερ πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, ειδικά από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι ή όσους παίρνουν φαρμακευτική αγωγή (π.χ. αντιπηκτικά). Αν έχεις αμφιβολίες, συμβουλέψου τον γιατρό σου.