Αν έχεις πιάσει τον εαυτό σου να αναρωτιέται αν πραγματικά χρειάζεται να φοράς αντηλιακό κάθε μέρα, ακόμα και τον χειμώνα, ακόμα και με συννεφιά, δεν είσαι μόνη. Με όλα αυτά που ακούμε και διαβάζουμε, είναι λογικό να έχεις μπερδευτεί. Από τη μία, σου λένε πως πρέπει να βάζεις SPF κάθε πρωί σαν να είναι οδοντόβουρτσα. Από την άλλη, κάπου διαβάζεις ότι “δεν είναι ανάγκη, αρκεί να μην καις το πρόσωπό σου στην παραλία”. Τελικά, ποια είναι η αλήθεια;
Ας το πιάσουμε από την αρχή
Η αγορά των αντηλιακών έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια. Είναι ένας τεράστιος κλάδος με τζίρο δισεκατομμυρίων και κάθε τόσο βγαίνει κι ένα νέο προϊόν που υπόσχεται «προστασία και αντιγήρανση σε ένα», «ασπίδα κατά του μπλε φωτός από τις οθόνες» ή «καθαρή σύνθεση χωρίς τοξικά φίλτρα». Και ναι, αρκετά από αυτά είναι καλά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα φοράς παντού και πάντα.
Για να είμαστε ρεαλιστές: Αν ζεις σε μέρος όπου από Οκτώβρη μέχρι Μάρτιο ο ήλιος παίζει κρυφτό, μάλλον δεν χρειάζεσαι αντηλιακό κάθε πρωί για να πας μέχρι το μετρό. Όταν η ακτινοβολία UV είναι χαμηλή, η έκθεση που δέχεσαι είναι ελάχιστη, σε βαθμό που δεν επηρεάζει ουσιαστικά το δέρμα σου. Μάλιστα, αρκετοί δερματολόγοι λένε ότι το να κάθεσαι λίγο στον ήλιο χωρίς αντηλιακό (με μέτρο πάντα) μπορεί να είναι και ωφέλιμο, για τη βιταμίνη D και τη διάθεση.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει να ξεχάσεις το αντηλιακό στις διακοπές ή όταν κάθεσαι στον ήλιο για ώρες. Αν πας για μπάνιο, κάνεις σκι ή κάθεσαι στο καφέ με τον ήλιο να βαράει κατευθείαν στο πρόσωπο, τότε ναι, βάλε αντηλιακό, και βάλε σωστά. Οι περισσότεροι από εμάς δεν βάζουμε αρκετή ποσότητα, και καταλήγουμε να έχουμε τη μισή προστασία απ’ ό,τι γράφει η συσκευασία. Θυμήσου: το SPF 50 που βάζεις πρόχειρα με δυο-τρεις σταγόνες, μάλλον σου προσφέρει κάτι σαν SPF 20-25. Γι’ αυτό, μην βασίζεσαι μόνο σε αυτό. Ένα καπέλο, λίγη σκιά και έξυπνη ώρα για έκθεση στον ήλιο είναι εξίσου σημαντικά.
Τι γίνεται όμως με τα συστατικά;
Πολλοί ανησυχούν, και όχι άδικα, για το τι ακριβώς περιέχουν τα αντηλιακά. Ορισμένα χημικά φίλτρα έχουν κατηγορηθεί για απορρόφηση στο αίμα ή για ερεθισμούς, ενώ η συζήτηση γύρω από τα νανοσωματίδια σε αντηλιακά με ψευδάργυρο ή τιτάνιο συνεχίζεται. Δεν σημαίνει ότι είναι επικίνδυνα, αλλά σίγουρα αξίζει να διαλέγεις non-nano εκδοχές όταν ψάχνεις ένα πιο φυσικό, ασφαλές προϊόν.
Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Δεν χρειάζεται να το παρακάνεις, αλλά ούτε και να το αγνοείς τελείως. Το αντηλιακό είναι εργαλείο, όχι πανάκεια. Δεν είναι απαραίτητο να το φοράς κάθε μέρα αν ζεις μέσα σε γραφείο και βλέπεις ήλιο μία ώρα τη μέρα, αλλά είναι χρήσιμο όταν η έκθεση είναι μεγαλύτερη ή όταν το δέρμα σου είναι πιο ευαίσθητο (π.χ. μετά από θεραπείες ή χρήση ρετινόλης).
Και στο κάτω-κάτω, ο ήλιος δεν είναι εχθρός, αρκεί να μάθεις να τον διαχειρίζεσαι. Το ζητούμενο δεν είναι να ζεις με φόβο, αλλά με επίγνωση. Ο ήλιος μπορεί να σε ζεστάνει, να σε τονώσει και να σου φτιάξει τη διάθεση. Απλά, όταν βγαίνεις έξω και ξέρεις ότι θα τον "φας στη μούρη" για ώρες, φρόντισε να προστατευτείς.
Το αν θα βάλεις αντηλιακό κάθε μέρα ή όχι, τελικά, είναι θέμα ισορροπίας. Όχι υπερβολές, ούτε αφέλεια. Άκου το δέρμα σου, δες τον καιρό έξω και κάνε το κουμάντο σου με λίγο κοινή λογική. Κανείς δεν θα σου πει να κάψεις το πρόσωπό σου. Αλλά ούτε χρειάζεται να ζεις κάτω από φίλτρα 365 μέρες τον χρόνο.