Το ακτινίδιο προσφέρει μια σειρά από οφέλη, όχι μόνο για το πεπτικό σύστημα αλλά και για το δέρμα και την ψυχική ευεξία, σύμφωνα με διατροφολόγους. Ας ξεκινήσουμε όμως από το όφελος που αναφέρεται στον τίτλο, ειδικοί συνιστούν θερμά αυτό το φρούτο μετά από περιόδους υπερβολών όπως οι διακοπές, επειδή έχει ευεργετικές επιδράσεις στο γαστρεντερικό σύστημα, βελτιώνοντας τη φλεγμονή της κοιλιάς που σχετίζεται με προβλήματα πέψης, δυσκοιλιότητα και αλλοίωση της μικροχλωρίδας.
Οι λόγοι για τόσα θετικά αποτελέσματα όσον αφορά το φούσκωμα του σώματος; Η υψηλή περιεκτικότητά του σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Έτσι, συγκρατεί νερό, αυξάνει τον όγκο των κοπράνων και βελτιώνει τη μεταφορά τροφής και υγρών σε όλο το πεπτικό σύστημα, ελέγχοντας τη δυσκοιλιότητα και μειώνοντας τη φλεγμονή που συνήθως εμφανίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Έχει επίσης πρεβιοτική δράση που βελτιώνει τη χλωρίδα του εντέρου.
Τρώτε ακτινίδιο μετά τις διακοπές
Το ακτινίδιο είναι πάντα μια καλή επιλογή, αλλά μετά από περιόδους υπερβολής είναι ακόμη καλύτερη. Συνιστούν ακόμα και την κατανάλωση δύο τεμαχίων την ημέρα κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων. Ιδού μερικοί ακόμη λόγοι, πέρα από τη μείωση του φουσκώματος:
-
Είναι χορταστικό λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης, τα οποία μπορεί να έχουν αυξηθεί λόγω της υπερβολής του καλοκαιριού.
-
Αντιστρέφει και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα μετά από αλλαγές στις συνήθειες.
-
Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Μετά τις διακοπές, έχουμε εκτεθεί σε υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία, κάτι που αυξάνει τις ελεύθερες ρίζες που πρέπει να εξουδετερωθούν για τον έλεγχο των διαδικασιών οξείδωσης και γήρανσης.
-
Η υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (υψηλότερη από των εσπεριδοειδών) και άλλες βιταμίνες που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, το καθιστούν φρούτο που ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό και βοηθά στην πρόληψη ιογενών λοιμώξεων.
Τα συναισθηματικά του οφέλη
Έχει αποδειχθεί ότι τα ακτινίδια μπορούν επίσης να βελτιώσουν την ψυχική μας ευεξία, επειδή, μεταξύ άλλων, περιέχουν μελατονίνη φυσικά. Επιπλέον, αρκετοί ειδικοί έχουν συνδέσει την έλλειψη βιταμίνης C με καταστάσεις κόπωσης και πνευματικής εξάντλησης. Η υψηλή ποσότητα αυτής της βιταμίνης στο ακτινίδιο βοηθά στην αντιμετώπισή τους.
Πράσινο ή κίτρινο;
Το αιώνιο ερώτημα όταν μιλάμε για ακτινίδια. Διατροφολόγοι επιβεβαιώνουν ότι και οι δύο ποικιλίες παρέχουν παρόμοια ποσότητα ενέργειας (είναι χαμηλά σε θερμίδες) και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, κάτι που τα καθιστά προϊόντα υψηλής διατροφικής ποιότητας, ιδιαίτερα συνιστώμενα για όλες τις ηλικίες, καθώς και για δίαιτες ελέγχου βάρους. Η μεγάλη διαφορά είναι κυρίως στην ποσότητα των φυτικών ινών και της βιταμίνης C. Το πράσινο ακτινίδιο έχει περισσότερες ίνες, αλλά το κίτρινο έχει σημαντικά περισσότερη βιταμίνη C.
Πότε να το φάτε
Είναι πάντα μια καλή στιγμή να το καταναλώσετε, αλλά αν εστιάσουμε στα εντερικά του οφέλη, είναι καλό να το τρώτε στο πρωινό, επιπλέον, εκείνη την ώρα της ημέρας βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και καλύπτει τις αντιοξειδωτικές ανάγκες της ημέρας. Επίσης, πριν ή μετά τα γεύματα. Σε περιπτώσεις βαρύ γεύματος ή διαταραγμένης γαστρικής έκκρισης, είναι κατάλληλο να καταναλώνεται πριν ή μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες, καθώς διευκολύνει την πέψη των πρωτεϊνών, αυξάνει την απορρόφησή τους και μειώνει τη δυσφορία που συχνά συνδέεται με δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνη.