Τα γλυκά των Χριστουγέννων κάνουν καλό! Και στον μεταβολισμό σου και στη διάθεσή σου…

03.12.2023
Τα γλυκά των Χριστουγέννων κάνουν καλό! Και στον μεταβολισμό σου και στη διάθεσή σου…
Ο διαιτολόγος Νικόλαος Κριαράς μας αναλύει τα «καλά» των χριστουγεννιάτικων λιχουδιών δίνοντάς μας λόγους για να μην τα «απαρνηθούμε» - πάντα με μέτρο φυσικά.

Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ήδη ξεκινήσει με τις προετοιμασίες σε όλα τα νοικοκυριά να έχουν επίσης ξεκινήσει. Ειδικά στις... κουζίνες τους. Εκτός από το στόλισμα του σπιτιού, Χριστούγεννα σημαίνει παραδοσιακές γεύσεις, ειδικά στα γλυκά.

Κουραμπιέδες, μελομακάρονα και δίπλες απενοχοποιούνται από τον ειδικό. Ιδού τι έχει να πει σχετικά ο διαιτολόγος Νικόλαος Κριαράς.

Οι κουραμπιέδες της γιαγιάς Νίτσας: Μια συνταγή που μυρίζει... παράδοση

Κουραμπιές

To χιονάτο γλυκό δεν είναι απλά ένας ακόμη λόγος να αισθάνεσαι πως θα πρέπει να κάνεις δίαιτα μετά τις γιορτές. Αν δεν το παρακάνεις με την ποσότητα, τότε σου προσφέρει:
– Ταχεία πλήρωση του οργανισμού σε ενέργεια και καλύπτει τα επίπεδα ευεξίας του οργανισμού.

– Στα θετικά σημεία του κουραμπιέ, περιλαμβάνεται το γεγονός της ανάμειξης με το αμύγδαλο. Προσφέρει σε ικανοποιητικό βαθμό την βιταμίνη Β1 και λοιπές βιταμίνες, οι οποίες καλύπτουν την πνευματική υγεία του οργανισμού και δεν απορρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου αν τηρηθεί η μέτρια κατανάλωση του.
– Το τέλειο φάρμακο μετά από τη νηστεία. Ένας κουραμπιές την παραμονή ή και ανήμερα των Χριστουγέννων θα ξεκουράσει τον οργανισμό από τη συνεχή ακολουθία μίας διατροφής χαμηλής σε λιπαρά και θα τονώσει τόσο τον οργανισμό, όσο και το μυικό του σύστημα.

Πόσες θερμίδες έχει; Ένας μέτριος κουραμπιές έχει 110 θερμίδες

Μελομακάρονα έφτιαξες: Ιδού η πιο εύκολη συνταγή και ένα μυστικό

Μελομακάρονα

Είναι ο αντίζηλος του κουραμπιέ. Θεωρείται όμως καλύτερη επιλογή. Γιατί μπορεί το μελομακάρονο να έχει περισσότερες θερμίδες, όμως δεν έχει τόσο λίπος. Έχει κι αυτό τις… θετικές του πλευρές διατροφικά (εκτός φυσικά από τη γεύση):
– Είναι ένα τρόφιμο που θα τονώσει τον οργανισμό χωρίς να αυξήσει τα επίπεδα λίπους.

– Το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του θα βοηθήσει στην εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς επίσης θα προσφέρει λάμψη στο δέρμα.
– Το μέλι που του δίνει την… ολόγλυκη γεύση θα τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και – πάντα σε μία μέτρια κατανάλωση – θα αυξήσει τη λειτουργία του μεταβολισμού.
– Το τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο, προσφέρει την ενέργεια που χρειάζεσαι όσο και την προστασία της υγείας του οργανισμού, χάρη στα απαραίτητα λιπαρά οξέα (ω6).
Πόσες θερμίδες έχει; Ένα μελομακάρονο έχει 140 θερμίδες.

Μια συνταγή για χριστουγεννιάτικες δίπλες όπως τις έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας

Δίπλες

Κι αν μιλώντας για Χριστούγεννα σκέφτεσαι αστραπιαία κουραμπιέδες και μελομακάρονα, δεν θα πρέπει να ξεχάσεις και τις τραγανές δίπλες. Το χριστουγεννιάτικο γλυκό με τις λιγότερες θερμίδες από όλα.
– Δεν επιβαρύνει με λίπος, ούτε και πολλές θερμίδες τον οργανισμό.

Στα αρνητικά της δίπλας είναι το γεγονός πως απαιτείται τηγάνισμα για την παρασκευή της.

Πόσες θερμίδες έχει; Μια σπιτική δίπλα έχει περίπου 75 θερμίδες

Ποιος είναι ο νικητής;
Πάντα στη διατροφή παίζει ρόλο και η απόλαυση. Αν όμως θέλαμε να κάνουμε μια… απονομή με βάση την αγάπη των γλυκών των Χριστουγέννων για τη σιλουέτα σου, τότε αυτή θα ήταν ως εξης:
– Προτιιμότερη επιλογή είναι ένα μελομακάρονο , έπειτα η δίπλα και ως ύστατη επιλογή η κατανάλωση κουραμπιέ.

Τελευταία τροποποίηση στις 03.12.2023 - 18:52