6 αντιφλεγμονώδη βότανα και μπαχαρικά που θα αναβαθμίσουν τα ψητά λαχανικά

30.04.2022
6 αντιφλεγμονώδη βότανα και μπαχαρικά που θα αναβαθμίσουν τα ψητά λαχανικά
Και τα σημαντικά τους οφέλη για την υγεία της καρδιάς

Είναι μια κοινή αλήθεια ότι όλοι μπορούμε να επωφεληθούμε από την κατανάλωση περισσότερων λαχανικών. Ωστόσο, παρόλο που οι σαλάτες είναι υπέροχες, μερικές φορές ένας πιο ζεστός, πιο πλούσιος τρόπος να αφήσουμε την υπέροχη γεύση των φρέσκων λαχανικών να λάμψει είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε.

Σε τέτοιες στιγμές, αξίζει να δοκιμάσουμε το ψήσιμο λαχανικών, έναν από τους πιο γρήγορους και αλάνθαστους τρόπους για να αναδείξουμε τη μέγιστη γεύση των λαχανικών, από το κουνουπίδι και τα καρότα μέχρι μπρόκολο, παντζάρια, πράσα και πολλά άλλα. Για να προσθέσεις ακόμη περισσότερο βάθος στη γεύση τους με σχεδόν μηδενική προσπάθεια, μπορείς απλώς να καρυκεύσεις τα λαχανικά με τα σωστά βότανα και μπαχαρικά πριν τα βάλεις στο φούρνο.

Τα σπαράγγια μειώνουν τις φλεγμονές και τον καρκίνο

Παρακάτω θα δεις έξι αντιφλεγμονώδη βότανα και μπαχαρικά - ορισμένα από τα οποία πιθανότατα έχεις ήδη στο ντουλάπι σου - που θα αναδείξουν κάθε ψητό πιάτο λαχανικών.

Κόκκινες πιπεριές τσίλι
Μία από τις κορυφαίες επιλογές για καρύκευμα ψημένων λαχανικών είναι η κόκκινη πιπεριά τσίλι, η οποία παίρνει τη θερμότητά της από την καψαϊκίνη, μια ισχυρή αντιφλεγμονώδη ένωση. Έρευνες έχουν δείξει ότι η καψαϊκίνη μπορεί να είναι ωφέλιμη για την αγγειακή και μεταβολική υγεία και ορισμένα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μπορεί επίσης να έχει και αντικαρκινογόνες ιδιότητες. Δοκίμασε να ξεκάσεις θρυμματισμένο ή σε σκόνη κόκκινο τσίλι σε ψητά σταυρανθή λαχανικά, όπως το κουνουπίδι, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς είναι γνωστό ότι έχει εξαιρετικές ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ικανότητες
. Οφείλει αυτές τις ικανότητες σε μια βιοδραστική ένωση γνωστή ως κουρκουμίνη, ένα αντιοξειδωτικό που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά σε φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η αρθρίτιδα. Η κουρκουμίνη έχει επίσης καρδιαγγειακά οφέλη, καθώς έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της οξείδωσης, ειδικά γύρω από την LDL, η οποία είναι η όχι και τόσο καλή χοληστερόλη. Επικάλυψε τα ρεβίθια σου με ένα μείγμα από κουρκούμη σε σκόνη, μαύρο πιπέρι, τζίντζερ και σκόρδο.

Μαύρο πιπέρι
Αν και χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με άλλα μπαχαρικά, το μαύρο πιπέρι από μόνο του προσθέτει έντονη γεύση στα ψητά λαχανικά. Το πιπέρι περιέχει μια ένωση που ονομάζεται πιπερίνη, η οποία μελέτες έχουν δείξει ότι έχει αντιφλεγμονώδη οφέλη.

Ρίγανη και δεντρολίβανο
Αν και η φρέσκια ρίγανη δεν είναι τόσο συνηθισμένη για χρήση με ψητά λαχανικά όσο, ας πούμε, το μαύρο πιπέρι, μπορείς να την προσθέσεις σε αμέτρητα πιάτα και έχει παρόμοια οφέλη για την υγεία με το δεντρολίβανο. Η ρίγανη έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη επίδραση που εμπλέκεται στην αγγειακή υγεία. Αυτές οι ενώσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Γαρύφαλλο
Τα γαρίφαλα περιέχουν μια αντιφλεγμονώδη ένωση που ονομάζεται ευγενόλη που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας
. Τα γαρίφαλα πωλούνται ολόκληρα και σε μορφή σκόνης. Μπορείς να τα αναμείξεις με κανέλα (η οποία έχει τις δικές της αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες) για να αρωματίσεις τη βρώμη ή το κριθάρι.