Όσα αξίζει να ξέρεις για το τσάι matcha

05.01.2022
Όσα αξίζει να ξέρεις για το τσάι matcha
Πώς φτιάχνεται και ποια είναι τα οφέλη του;

Το πράσινο τσάι είναι εδώ και πολύ καιρό ένα απαραίτητο στοιχείο μιας υγιεινής διατροφής, αλλά μια άλλη διαφορετική εκδοχή του γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια: το matcha. Παρακάτω θα δεις όσα αξίζει να γνωρίζεις για το συγκεκριμένο ρόφημα.

Αποτοξίνωση τώρα! Ο πράσινος χυμός «της ομορφιάς» που καίει το λίπος

Τι είναι το τσάι matcha;
Το Matcha είναι ένα είδος πράσινου τσαγιού που παρασκευάζεται παίρνοντας νεαρά φύλλα τσαγιού και τρίβοντάς τα σε μια φωτεινή πράσινη σκόνη. Στη συνέχεια, η σκόνη αναδεύεται με ζεστό νερό. Αυτό είναι διαφορετικό από το κανονικό πράσινο τσάι, όπου τα φύλλα εγχέονται σε νερό και στη συνέχεια αφαιρούνται. Το να πίνεις παρασκευασμένο πράσινο τσάι «μοιάζει λίγο με το βράσιμο του σπανακιού, του να πετάς στη συνέχεια το σπανάκι και να πίνεις απλώς το νερό», λέει η Louise Cheadle, συν-συγγραφέας του "The Book of Matcha" και συνιδιοκτήτρια της εταιρείας τσαγιού teapigs. «Θα πάρεις μερικά από τα θρεπτικά συστατικά, αλλά πετάς το καλύτερο κομμάτι». Με το matcha, πίνεις ολόκληρα τα φύλλα τσαγιού.

Τα φύλλα Matcha καλλιεργούνται σε θάμνους πράσινου τσαγιού που διατηρούνται υπό σκιά. Η απόχρωση αυξάνει την ποσότητα της περιεκτικότητας σε χλωροφύλλη στα φύλλα, κάτι που τα κάνει λαμπερά πράσινα και γεμάτα θρεπτικά συστατικά. Τα φύλλα παραδοσιακά αλέθονται με πέτρες γρανίτη σε μια εξαιρετικά λεπτή σκόνη. Το καλύτερο matcha προέρχεται από την Ιαπωνία, όπου καλλιεργείται εδώ και αιώνες και αποτελεί μέρος της παραδοσιακής ιαπωνικής τελετής τσαγιού.

Ποια είναι τα οφέλη του τσαγιού matcha;
Το Matcha, όπως και άλλα πράσινα τσάγια, περιέχει μια κατηγορία αντιοξειδωτικών που ονομάζονται κατεχίνες. Το Matcha έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κατεχίνη που ονομάζεται EGCG (γαλλική επιγαλλοκατεχίνη), η οποία πιστεύεται ότι έχει δράση καταπολέμησης του καρκίνου στο σώμα. Μελέτες έχουν συνδέσει το πράσινο τσάι με ποικίλα οφελών για την υγεία, όπως η πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου, ακόμη και με την απώλεια βάρους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος αυτής της έρευνας δεν προέρχεται από κλινικές δοκιμές, αλλά από μελέτες με βάση τον πληθυσμό, όπου οι ερευνητές εξετάζουν ομάδες ανθρώπων που πίνουν πράσινο τσάι και συγκρίνουν τα αποτελέσματα της υγείας τους με ομάδες που δεν το πίνουν. Μελέτες έχουν δείξει συσχετίσεις μεταξύ του τσαγιού και της καλύτερης υγείας, αλλά το Matcha είναι ακόμη λιγότερο μελετημένο από το παρασκευασμένο πράσινο τσάι.

Πώς συγκρίνεται το matcha με το πράσινο τσάι;
Τόσο το κανονικό παρασκευασμένο πράσινο τσάι όσο και το matcha περιέχουν καφεΐνη, αλλά λιγότερο από τον καφέ ή το μαύρο τσάι. Το Matcha φαίνεται να περιέχει περισσότερη καφεΐνη από το κανονικό πράσινο τσάι.

Φαίνεται επίσης να περιέχει περισσότερο EGCG. Το ConsumerLab.com, μια ανεξάρτητη ομάδα δοκιμών, εξέτασε προϊόντα matcha και διαπίστωσε ότι το matcha παρείχε 17 mg έως 109 mg EGCG ανά μερίδα. Συγκριτικά, το μέσο παρασκευασμένο πράσινο τσάι παρέχει 25 έως 86 mg ανά μερίδα.

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού και matcha θεωρείται υγιεινή και ασφαλής, αλλά τα άτομα που είναι ευαίσθητα στην καφεΐνη πρέπει να γνωρίζουν ότι και τα δύο περιέχουν ποσότητες της.