5 μύθοι για την υγιεινή διατροφή - Αλήθειες και υπερβολές

19.10.2018
5 μύθοι για την υγιεινή διατροφή - Αλήθειες και υπερβολές
Τι ισχύει και τι όχι...

H αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια ο κόσμος έχει αφυπνιστεί και έχει στραφεί περισσότερο στην υγιεινή διατροφή και στη γυμναστική. Όμως πολύς λόγος γίνεται για τα τρόφιμα που καταναλώνουμε και το κατά το πόσο αυτά είναι υγιεινά. Τι ισχύει πραγματικά;;

Ας δούμε μερικά από τα πιο δημοφιλή παραδείγματα...

1. Ένας καφές latte έχει λιγότερη καφεΐνη από έναν εσπρέσο
Πολλοί άνθρωποι είναι σίγουροι ότι ένας εσπρέσο περιέχει την περισσότερη καφεΐνη. Είναι ίσως η κορεσμένη γεύση του που μπορεί να προκαλέσει τη σύγχυση, καθώς δεν επηρεάζει τη «δύναμή» του. Στην πραγματικότητα, η ποσότητα καφεΐνης σε latte, cappuccino και espresso είναι απολύτως ίδια και εξαρτάται από τον τύπο καφέ και το μείγμα καφέ.

Διάβασε επίσης: 5 εύκολα διατροφικά tips για λεπτό σώμα, όποια δίαιτα κι αν ακολουθείς!

2. Τα φρούτα και τα γλυκά πρέπει να τρώγονται μόνο για επιδόρπια
Οι διατροφολόγοι ουσιαστικά διαφωνούν με αυτή την παγιωμένη παράδοση. Συνήθως συνιστάται να τρώτε φρούτα για πρωινό ή για σνακ το απόγευμα, ενώ τα γλυκά είναι καλύτερα να τρώγονται μόνο το πρωί επειδή μερικά κομμάτια σοκολάτας που καταναλώνονται κατά το πρώτο μισό της ημέρας δεν θα προκαλέσουν έκρηξη ινσουλίνης. Πάντως, είναι καλύτερα να μείνετε μακριά από την κατανάλωση ζάχαρης και ψημένων προϊόντων μετά το μεσημέρι.

3. Το ψωμί σίκαλης είναι πιο υγιεινό από το λευκό ψωμί
Πολλοί άνθρωποι είναι σίγουροι ότι τα προϊόντα που παράγονται από άσπρο αλεύρι αντενδείκνυνται σε μεγάλο βαθμό για όσους θέλουν να χάσουν βάρος και για αυτό θα πρέπει να επιλέξουν ψωμί σίκαλης. Ωστόσο, η ποσότητα θερμίδων σε σκούρες και άσπρες φραντζόλες είναι σχεδόν η ίδια, πράγμα που καθιστά δυνατή την αύξηση του βάρους από την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας οποιουδήποτε τύπου ψωμιού.

4. Η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο είναι υγιεινή
Έχει πολλά χρήσιμα μικροστοιχεία, αλλά η ποσότητα τους είναι μηδαμινή. Είναι απίθανο ότι ένα άτομο θα μπορέσει να φάει 4 κιλά ζάχαρης για να πάρει καθημερινά την ποσότητα του καλίου που του αναλογεί, για παράδειγμα. Το κύριο πλεονέκτημα της ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο, βέβαια, είναι ότι μπορεί να καταναλωθεί ακατέργαστη.

Διάβασε και αυτό: Περίσσεψαν μακαρόνια; 5 νόστιμες λύσεις αντί να τα πετάξεις

5. Τα ζυμαρικά και οι πατάτες βλάπτουν το σχήμα του σώματος
Στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο ακούγεται. Οι πατάτες περιέχουν κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που καλό είναι να θυμάσαι. Η θερμιδική περιεκτικότητα σε 100 g ψημένης πατάτας είναι 80 kcal, ενώ οι τηγανητές πατάτες του ίδιου βάρους περιέχουν 317 kcal. Επιπλέον, αν προσθέσεις σάλτσα σε αυτά, ο αριθμός των θερμίδων θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Η κατάσταση με τα ζυμαρικά είναι λίγο πιο δύσκολη. Τα 100 γραμμάρια βερμιτσέλι (είδος ζυμαρικού) για παράδειγμα περιέχουν περίπου 114 kcal, ενώ η περιεκτικότητα σε θερμίδες σε ιδίου βάρους ζυμαρικά σκληρού σιταριού είναι 230 kcal. Ωστόσο, τα ζυμαρικά σκληρού σιταριού περιέχουν επίσης πολλά χρήσιμα και υγιεινά θρεπτικά συστατικά και ίνες και έχουν λιγότερα άμυλα και λίπος, ενώ τα κανονικά ζυμαρικά περιέχουν μόνο θερμίδες.

Εσύ, τι είπες ότι θα φας σε λίγο;