Τι να διαλέξω: Αβγό ή τυρί;

09.02.2016
Ποιο να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί;

Τόσο το αβγό όσο και τα τυριά αποτελούν τρόφιμα ιδιαίτερα πλούσια σε απαραίτητα διατροφικά στοιχεία, επομένως απαραίτητα στο διαιτολόγιο μικρών και μεγάλων.

Διατροφική σύγκριση

Συγκρίνουμε, γνωρίζουμε, αποφασίζουμε…

Πρωτεΐνες: Αβγό και τυριά είναι σημαντικές πηγές πρωτεϊνών με όλα τα βασικά αμινοξέα. Τα κίτρινα τυριά έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αυτές, ωστόσο οι πρωτεΐνες του αβγού, οι οποίες ανευρίσκονται στο ασπράδι του, θεωρούνται υψηλότερης βιολογικής αξίας.

Υδατάνθρακες και φυτικές ίνες: Κανένα δεν περιέχει φυτικές ίνες (μηδέν). Το αβγό περιέχει ίχνη υδατανθράκων, ενώ και η πλειονότητα των τυριών διαθέτει ελάχιστους.

Λιπαρά: Τα λιπαρά του αβγού, που σχεδόν στο σύνολό τους συγκεντρώνονται στον κρόκο, έχουν καλύτερη σύνθεση από αυτήν των τυριών, γιατί είναι κυρίως ακόρεστα. Αντίθετα, τα περισσότερα τυριά περιέχουν αυξημένες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, η δε συνολική περιεκτικότητά τους σε λίπος μπορεί να ξεκινάει από 2% και να φτάνει μέχρι και το 45%.

Χοληστερίνη: Ο κρόκος του αβγού περιέχει υψηλά ποσά χοληστερίνης, από 160 έως 200 mg ανάλογα με το μέγεθός του, ενώ το ασπράδι του καθόλου. Το περιεχόμενο των τυριών σε χοληστερίνη διαφέρει σημαντικά ανάλογα με το είδος τους και την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά.

Βιταμίνες και ανόργανα άλατα: Ο κρόκος του αβγού αποτελεί πηγή πολλών βιταμινών (Β12, Α, D, E, B2, φολικό οξύ), φωσφόρου και σιδήρου. Τα τυριά είναι πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, βιταμινών Β2, Β6 και Β12 και επίσης, όσα έχουν αυξημένα λιπαρά, των βιταμινών Α και D.

Αλάτι και νάτριο: Το αβγό έχει φυσικώς χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Αντίθετα, η συνήθης περιεκτικότητα των τυριών σε προστιθέμενο αλάτι είναι 1-2%, δηλαδή κατά μέσο όρο 120 έως 250 mg νατρίου ανά μερίδα 30 g.

Άλλα χρήσιμα διατροφικά στοιχεία: Ο κρόκος του αβγού περιέχει διάφορα φωσφολιπίδια, όπως λεκιθίνη, χολίνη, DHA (ω-3 λιπαρό οξύ), λουτεΐνη και ζεαξινθίνη. Ορισμένα τυριά που υφίστανται ζύμωση μπορεί να περιέχουν ωφέλιμα γαλακτικά βακτήρια με προβιοτικές ιδιότητες.

Ποιο από τα δύο; Δες στην επόμενη σελίδα!

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ*

ΑΒΓΟ (56 g)

ΤΥΡΙΑ (ανά μερίδα 30 g)
Ανθότυρο- Γκούντα- Γραβιέρα- Ένταμ- Κότατζ- Φέτα
Θερμίδες 80 55 109 123 96 25 83
Πρωτεΐνες (g) 6,6 3,7 6,9 8,8 7,5 3,9 4,9
Υδατάνθρακες (g) 0,6 1,4 0 0,1 0 0,9 0,2
Λιπαρά (g) 5,6 3,9 9 9,8 7,2 0,7 6,9
Σε προσυσκευασμένα προϊόντα. Οι πληροφορίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το προϊόν.

Ποιο από τα δύο;

Εφόσον δεν υπάρχει κάποια ιατρική αντένδειξη στην κατανάλωσή τους, π.χ. αλλεργία στο αβγό ή το γάλα, είναι προτιμότερο να επιλέξεις κατά περίπτωση:

  • Ένα βραστό αβγό με τον κρόκο όταν επιδιώκεις να χορτάσεις για περισσότερη ώρα και συγχρόνως να προσλάβεις μεγαλύτερη ποικιλία διατροφικών στοιχείων.
  • Μια μικρή μερίδα τυρί, περίπου 30 γρ., προτιμότερο με μειωμένα λιπαρά και χαμηλό σε νάτριο, εάν χρειάζεσαι υψηλότερη πρόσληψη ασβεστίου.

Εναλλακτική επιλογή: Παρότι το αβγό είναι θρεπτικότερο όταν καταναλώνεται ολόκληρο, εάν δεν θέλεις να προσλάβεις ούτε χοληστερίνη ούτε λιπαρά, μπορείς να απομακρύνεις τον κρόκο και να καταναλώσεις μόνο το ασπράδι.


Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 174

Update: Φεβρουάριος 2016.