Σωματότυπος «αχλάδι»: Το πρόγραμμα για σένα (Α' μέρος)

08.02.2016
Γνωρίζοντας ποιος είναι ο προσωπικός σου σωματότυπος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, μπορείς να βελτιώσεις σημαντικά την εμφάνιση και την υγεία σου.

Πώς; Διαμορφώνοντας τους προσωπικούς σου στόχους, τη διατροφή και τη γυμναστική σου ανάλογα με το τι σου ταιριάζει και τι όχι…

Σωματότυπος: «αχλάδι»

Σχήμα σώματος που μοιάζει με «αχλάδι», δηλαδή οι διαστάσεις των γοφών είναι μεγαλύτερες από αυτές των ώμων και της μέσης. Όταν αυξάνεται το βάρος σου, παίρνεις κιλά κυρίως στους γοφούς και στους μηρούς.

Ευαίσθητα όργανα: Θυρεοειδής, στομάχι, συκώτι, χοληδόχος κύστη.

Συνήθη προβλήματα: Αεροφαγία, ευερέθιστο έντερο, πρησμένα πόδια, τυμπανισμός και γενικά φουσκώματα, υπνηλία, υποθυρεοειδισμός.

Ενδεικνυόμενες τροφές: Αβοκάντο, αγκινάρες, δημητριακά αδρά επεξεργασμένα (ψωμί πλήρες, νιφάδες βρώμης, αναποφλοίωτο ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά πρωινού χωρίς ζάχαρη), ελαιόλαδο, θαλασσινά, καρύδια, κολοκυθάκια, κοτόπουλο ψαχνό, κρεμμύδια, λεμόνι, λιναρόσποροι, μαϊντανός, μελιτζάνες, ρεβίθια, σέλινο, σπανάκι, σπαράγγια, φακές, φασόλια, ψάρια.

Αντενδεικνυόμενες τροφές: Αναψυκτικά, αρτοσκευάσματα και ψωμί από επεξεργασμένο («λευκό») αλεύρι, βούτυρο, γαλακτομικά υψηλά σε λακτόζη (συνήθης η δυσανεξία), γλυκά, ζάχαρη γενικά, καφές, κρέμες γάλακτος, κρόκοι αβγών, λάδια καμένα (γενικά τηγανιτά), λίπη και πέτσες κρεάτων, μαργαρίνες, ντρέσινγκ και γενικά έτοιμες σάλτσες, οινοπνευματώδη (εκτός από λίγο κρασί).

Διατροφική κατεύθυνση

Σου ταιριάζουν διαιτολόγια με χαμηλή ποσότητα λιπαρών (κάτω από 25% της ημερήσια θερμιδικής πρόσληψης), μέτρια ποσότητα πρωτεϊνών (20-25%) και μέτρια ποσότητα υδατανθράκων (περίπου 50%), κυρίως σύνθετης μορφής. Δοκίμασε νέες γεύσεις και μην αρνείσαι το φαγητό με το επιχείρημα ότι μπορεί να παχύνεις. Το φαγητό δεν είναι εχθρός αλλά πηγή ζωής, αρκεί να το χρησιμοποιείς σωστά και με μέτρο. Τρώγοντας περισσότερο συχνά, μικρές ποσότητες κι από λίγο, χωρίς να υπερβαίνεις το συνολικό αριθμό θερμίδων που έχεις προγραμματίσει, ενισχύεις τη ταχύτητα του μεταβολισμού σου. Επίσης, μία φορά την εβδομάδα καθιέρωσε ένα «ελεύθερο γεύμα». Φάε ό,τι θέλεις ή ό,τι σου έχει λείψει, αλλά πρόσεξε να μην το παρακάνεις.

Άσκηση

Χρειάζεσαι πολλά και διαφορετικά είδη ασκήσεων -η ποικιλία για εσένα είναι το παν, διότι εάν κάνεις συνεχώς τις ίδιες ασκήσεις, βαριέσαι γρήγορα και τα παρατάς εύκολα. Για να μειώσεις το σωματικό σου λίπος, κάνε συστηματική αερόβια προπόνηση. Για να δώσεις σχήμα στα πόδια και στους γλουτούς, κάνε γυμναστική με βάρη. Για να κάψεις περισσότερες θερμίδες, περιόρισε την χρήση αυτοματισμών και βοηθημάτων για απλές εργασίες που μπορείς να κάνεις χειρωνακτικά.

Συμβουλή-κλειδί: Να μετράς κάθε μήνα την περίμετρο των γοφών και της μέσης σου και να υπολογίζεις τη μεταξύ τους διαφορά. Αν τα εκατοστά της μέσης αυξάνονται χωρίς να μειώνονται ανάλογα και τα εκατοστά των γοφών ή η μεταξύ τους διαφορά μειώνεται, τότε αυξάνονται οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι για την υγεία σου.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 69

Update: Φεβρουάριος 2016.