Γιορτές με την πεθερά: οδηγός επιβίωσης!

22.12.2009
Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποτελούν την ιδανική εποχή για ξεκούραση, ψώνια & δώρα για αγαπημένα πρόσωπα, σύσφιξη των οικογενειακών σχέσεων και αγάπη! Δυστυχώς όμως, μαζί με τον Άγιο Βασίλη, έρχονται και άλλα όχι και τόσο αγαπημένα πρόσωπα ως επισκέπτες στο σπίτι σου. Μαζί τους και η αγαπημένη σου πεθερούλα. Άφησε στην άκρη τα πάθη και τις έριδες και σήκωσε τη σημαία της ανακωχής στην πεθερά αυτές τις γιορτές! Το πώς θα το μάθεις παρακάτω.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποτελούν την ιδανική εποχή για ξεκούραση, ψώνια & δώρα για αγαπημένα πρόσωπα, σύσφιξη των οικογενειακών σχέσεων και αγάπη! Δυστυχώς όμως, μαζί με τον Άγιο Βασίλη, έρχονται και άλλα όχι και τόσο αγαπημένα πρόσωπα ως επισκέπτες στο σπίτι σου. Μαζί τους και η αγαπημένη σου πεθερούλα. Άφησε στην άκρη τα πάθη και τις έριδες και σήκωσε τη σημαία της ανακωχής στην πεθερά αυτές τις γιορτές! Το πώς θα το μάθεις παρακάτω.

1. Μην τσακώνεσαι μαζί της για πταίσματα: πριν βιαστείς να διαφωνήσεις μαζί της, σκέψου τι θα σου κοστίσει το να συμφωνήσεις. Αν για παράδειγμα βάλεις το μπέικον στη μεριά της γαλοπούλας που σου προτείνει εκείνη, τι έχεις να χάσεις; Μπορείς κάλλιστα αντί να της θυμώσεις, να της κάνεις ένα κομπλιμέντο του τύπου: "Τέλεια ιδέα! Δεν το είχα σκεφτεί!".

2. Μην γίνεις και αλκοολική για πάρτη της: αν με το που άκουσες ότι η πεθερά θα σας κάνει παρέα αυτές τις γιορτές, πρόλαβες να πιάσεις ανά χείρας το τιρμπουσόν για να ανοίξεις το αγαπημένο σου κρασάκι! Λάθος! Αν οι σχέσεις σας δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα εγκάρδιες, τότε θυμήσου ότι το αλκοόλ μπορεί να εντείνει την κατάσταση. Μην ξεχνάς ότι αν πιεις ένα ποτηράκι παραπάνω, γίνεσαι περισσότερο αντιδραστική και μπορεί να ξεστομίσεις λόγια που κανονικά δε θα έλεγες. Φυσικά στις είναι γιορτές είναι που θέλεις να πιεις και ένα ποτηράκι παραπάνω αλλά φρόντισε να μην το παρακάνεις! Αν πάλι δεν τα καταφέρεις και το τσούξεις, πήγαινε λίγο στο μπάνιο, πάρε μια βαθιά ανάσα και ηρέμησε (πριν αρχίσεις να εκτοξεύεις βαριές κουβέντες). Να είσαι σίγουρη πως όταν βγεις, όλα θα πάνε καλύτερα.

3. "Γλύψτην" και λίγο!: σίγουρα περίμενες αυτές τις μέρες πώς και πώς, για να ηρεμήσεις και να χαλαρώσεις. Όμως τώρα, με την εμφάνιση της πεθερούλας κάθε όνειρο για χαλάρωση και ηρεμία έχει γκρεμιστεί. Δεν υπάρχει λόγος να τρελαίνεσαι! Πιες τον πρωινό σου καφέ και φτιάξε ένα πρόγραμμα που πιστεύεις ότι θα ικανοποιούσε όλους τους καλεσμένους σου (και την πεθερά). Μια βόλτα με τα πόδια στο πάρκο της γειτονιάς, μπορεί να μην ακούγεται εξωτική αλλά μην ξεχνάς ότι όλοι θα θέλουν να ξεμουδιάσουν λίγο από το καθισιό στο τραπέζι και το φαγοπότι. Η βόλτα θα συνοδεύεται με κουβεντούλα με την πεθερά σου. Εκεί μπορείς να εκθειάσεις το τέλειο παστίτσιο που φτιάχνει και να έρθετε πιο κοντά. Αν τα κοπλιμέντα δεν σπάσουν τον πάγο, απλά απόλαυσε την βόλτα σου, και γέμισε τα πνευμόνια με καθαρό αέρα!

4. Μην αφήνεις το γιόκα της (και άντρα σου) να βγάζει την ουρά του απ' έξω: ο άντρας σου γνωρίζει την πεθερά σου πιο καλά από τον καθένα! Ρώτησε τον να σου πει πώς μπορείς να κάνεις αυτή την επίσκεψη της μητέρας του, να κυλήσει όσο πιο ομαλά γίνεται. Όπως για παράδειγμα: έχει κάποια ιδιαιτερότητα (π.χ. αν θέλει να έρθει πριν από τους υπόλοιπους), της αρέσει κάποιο φαγητό ή είναι αλλεργική σε κάποια τροφή; Μην ξεχνάς ότι όσο πιο ευχαριστημένη είναι η πεθερά σου, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει καλύτερη συμπεριφορά απέναντι σου. Αυτό σημαίνει λιγότερες σπόντες προς εσένα και άρα θα έχεις το κεφάλι σου πιο ήσυχο.

5. Μην ζητάς από τον καλό σου να πάρει θέση: πολλές έρευνες υποστηρίζουν ότι όταν ένας άντρας παίρνει θέση σε καυγά ανάμεσα στη σύζυγο και τη μητέρα του, το πιο πιθανό είναι να ταχθεί υπέρ της μαμάς αφού όπως λέει και το ρητό μάνα είναι μόνο μια. Εκείνος φαίνεται πως θεωρεί ότι η μητέρα του είναι πιο αδύναμη και ευάλωτη σε σχέση με σένα και άρα έχει ανάγκη την υποστήριξη του! Ειδικά αυτές τις γιορτινές μέρες, μην περιμένεις να ταχθεί υπέρ σου! Αν η παρουσία της μητέρας του σας κάνει να τσακώνεστε, προτίμησε να λύσετε το θέμα μετά τις διακοπές. Ίσως βρείτε μαζί μια κοινή στρατηγική για την επόμενη φορά!

6. Επίτρεψέ της το δικαίωμα έκφρασης της αποψής της: μπορεί να μην συμφωνείς με τίποτα απ' ότι λέει, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει το δικαίωμα να εκφράζει όσα πιστεύει. Προσπάθησε να μην παίρνεις προσωπικά αυτά που λέει, για να μη σου ανέβει το αίμα στο κεφάλι. Άλλωστε μεγάλη γυναίκα είναι, θα έχει δει πολλά! Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να φτάσεις στο άλλο άκρο και να συμφωνείς με όσα υποστηρίζει. Να θυμάσαι πάντα ότι σκοπός σου είναι να δημιουργήσεις μια - όσο γίνεται - υγιή σχέση μαζί της. Αν βέβαια συνεχίζει το χαβά της, ακολούθησε τα παρακάτω τρία βήματα: άκου την γνώμη της, πες τι πιστεύεις και προχώρα παρακάτω.

7. Προσπάθησε να αποδεχτείς την ύπαρξή της στη ζωή σου (όταν δεν είναι τριγύρω): έρευνες έδειξαν ότι τα 2/3 των Βρετανών παραδέχονται ότι όταν η πεθερά τους είναι κοντά, δεν αντέχουν να έχουν μια καλή συμπεριφορά. Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να ελέγξεις την κατάσταση αυτή. Όμως, μην ξεχνάς ότι επειδή είσαι εκνευρισμένη δε σημαίνει ότι μπορείς να είσαι και αγενής μαζί της. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επεξεργαστείς μέσα σου την ύπαρξή της, ακόμα κι όταν εκείνη δεν είναι κοντά σας. Έτσι, θα είσαι έτοιμη να την αντιμετωπίσεις σε κάθε της επίσκεψη με λιγότερα νεύρα και χωρίς να καταντήσεις πεθερόπληκτη.

8. Μην παρεξηγείς τα δώρα που σου κάνει: έχε κατά νου, ότι τα δώρα που σου κάνει δεν υπονοούν κάτι αρνητικό εις βάρος σου. Αν για παράδειγμα, σου κάνει δώρο ένα φούρνο μικροκυμάτων, μη βιαστείς να συμπεράνεις ότι πιστεύει πως ετοιμάζεις μόνο ετοιματζίδικο φαγητό για το γιόκα της. Σκέψου ότι απλά σου κάνει ένα δώρο που θα σε βοηθήσει να ζεστάνεις το φαγητό γρηγορότερα. Σαν καλό κορίτσι ευχαρίστησε την για το υπέροχο δώρο της και διαβεβαίωσε την ότι ο φούρνος ήταν κάτι που σου έλειπε!

9. Να είσαι καλή και ευγενική ακόμη και όταν σου είναι δύσκολο: σκέψου απλά ότι μια "δύσκολη" πεθερά είναι σαν ένα μικρό παιδάκι που χαίρεται να σου σπάει τα νεύρα! Μην της δώσεις την ευχαρίστηση να σε εκνευρίσει κάνοντας εσένα να φαίνεσαι "δύσκολη". Αφόπλισε την με την ευγένεια και την καλοσύνη σου και θα δεις τη σκύλα να γίνεται αρνάκι!

10. Θυμήσου ότι δεν θα μείνει για πολύ: όσο δύσκολο και αν σου ακούγεται τώρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι σε λίγες μέρες ή ώρες η πεθερά θα βρίσκεται και πάλι σπίτι της. Θα δεις που μόλις φύγει, θα θυμάσαι τις παραξενιές της και θα γελάς.

Από την Ε. Α, Επιμέλεια: Κ.Π