Πίσω στα θρανία: tips για εύκολη προσαρμογή

05.09.2014
Η επιστροφή των μικρών μαθητών στα θρανία δεν είναι πάντα εύκολη διαδικασία.

Τα περισσότερα παιδάκια «ξεσάλωσαν» στα χωριά με τις γιαγιάδες και τους παππούδες, άλλαξαν τα ωράριά τους συμμετέχοντας στις βραδινές εξόδους των γονιών, βίωσαν τη χαλαρότητα του γενικότερου προγράμματος της οικογένειας, γυρνώντας από τις διακοπές χρειάζονται χρόνο για να συνηθίσουν τα νέα αυστηρά ωράρια του σχολείου, το πρωινό ξύπνημα, την οργάνωση της μελέτης και των άλλων απογευματινών δραστηριοτήτων.

Οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να επανέλθουν στην αυστηρή οργάνωση του οικογενειακού προγράμματος και της εργασίας τους και πανικοβάλλονται γιατί δεν τα καταφέρνουν. Τότε αρχίζουν καβγάδες, τιμωρίες, απειλές προς τα παιδιά και βέβαια δυσλειτουργία στο γονεϊκό ζευγάρι.

Πολλοί γονείς κάνουν άγχος για την επίδοση των παιδιών τους από τις πρώτες ημέρες του σχολείου, απογοητεύονται γιατί τα παιδιά έχουν ξεχάσει πολλαπλασιασμούς, ορθογραφία και βιάζονται να τους κάνουν ιδιαίτερα ή επαναλήψεις σκληρές.

Αγαπητοί μου γονείς, ψυχραιμία! Τα παιδάκια έχουν ανάγκη χρόνου για την προσαρμογή τους. Χρειάζονται στήριξη από τους γονείς και από τους εκπαιδευτικούς για να ενταχθούν στο σχολικό πρόγραμμα. Προσπαθήστε να αρχίσετε πιο ήρεμα το οικογενειακό πρόγραμμα. Μη βάζετε μακροπρόθεσμους στόχους, παρά μικρούς και εύκολους.

  • Τα παιδιά θα επανέλθουν στους ρυθμούς τους όπως όλοι μας.
  • Βοηθήστε τα με συχνά διαλείμματα στη μελέτη τους γιατί κουράζονται.
  • Μη φορτώνετε τον πρώτο καιρό τα απογεύματά τους.
  • Μην τα απειλείτε ότι θα στερηθούν το παιχνίδι τους, γιατί το έχουν τόσο ανάγκη.
  • Οργανώστε τα δικά σας ωράρια ώστε να μένει χρόνος για βόλτες τα Σαββατοκύριακα.
  • Επίσης, παρατηρείται ότι οι γονείς τον Σεπτέμβρη κάνουν αλλαγές στο σπίτι με βαψίματα, νέα έπιπλα, καθαριότητα.

Ολα αυτά φορτώνουν άγχος τους γονείς και καλό θα είναι να μη συμπίπτουν με τις πρώτες ημέρες των σχολείων. Ας σκεφτούμε τις δικές μας πρώτες ημέρες επιστροφής στα θρανία που ακόμη δεν είχε σβήσει η νοσταλγία των διακοπών και θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε τα γλυκούτσικα παιδάκια μας.

Τα παιδάκια μας που αυτές τις ημέρες θα «ξαναμπούν στο μαντρί».

Γιάννα Μαρνελάκη: ψυχοπαι­δαγωγλος, Σύμβουλος οικογένειας
[email protected]