4 σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση με τη μητέρα σου είναι τοξική

05.03.2021
4 σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση με τη μητέρα σου είναι τοξική
Ακόμα και οι πιο θερμές σχέσεις μεταξύ μαμάδων και θυγατέρων έχουν στην πορεία τα σκαμπανεβάσματα τους. Είναι σχεδόν αδύνατο να βρίσκεσαι πάντα στο ίδιο μήκος κύματος με τους ανθρώπους που σε μεγάλωσαν, ειδικά καθώς μεγαλώνεις. Αλλά εάν οι συγκρούσεις με τη μητέρα σου, σου φαίνεται να ξεπερνούν το φυσιολογικό και καταλήγουν να σε αφήνουν να αισθάνεσαι λυπημένη, αβοήθητη ή να κατηγορείς τον εαυτό σου, τότε οι δύο σας μπορεί να έχετε μια τοξική σχέση. Μια τοξική σχέση βασίζεται σε θυμό, συναισθηματικό χειρισμό και άλλα αρνητικά και οδυνηρά συναισθήματα, αντί της αμοιβαίας υποστήριξης. Έτσι, αν νομίζεις ότι μπορεί να έχεις μια τοξική σχέση με τη μητέρα σου, τότε διάβασε παρακάτω τα τέσσερα πιο κοινά σημεία.

Απαξιώνει τα αρνητικά συναισθήματά σου

Μπορεί να είναι δύσκολο να έχεις συμπόνια για τον εαυτό σου όταν η μητέρα σου πάντα φρόντιζε τις σωματικές σου ανάγκες αλλά αγνοούσε τις συναισθηματικές σου. Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε από την American Psychological Association, διαπίστωσε ότι τα παιδιά που υπέφεραν από συναισθηματική κακοποίηση αντιμετώπισαν τα ίδια ποσοστά άγχους, κατάθλιψης, χαμηλής αυτοεκτίμησης και αυτοκτονικών παρορμήσεων με τα παιδιά που είχαν βιώσει σωματική και σεξουαλική κακοποίηση.

Η συναισθηματική παραμέληση από τις μητέρες μπορεί να έχει μόνιμες συνέπειες. Όπως ο Peg Streep, συγγραφέας του Mean Mothers, έθεσε στο Psychology Today: «Οι κόρες που μεγαλώνουν από απαξιωτικές μητέρες, αμφισβητούν την ευστάθεια των δικών τους συναισθηματικών αναγκών».

Πιστεύει ότι είσαι υπεύθυνη για την ευτυχία της

«Μια μαμά που βάζει πάντα τον εαυτό της και τις δικές της ανάγκες πριν από αυτές της οικογένειάς της, είναι ένα σημάδι τοξικότητας», λέει ο McBain. «Αυτό μπορεί να είναι πολύ συγκεχυμένο και ανθυγιεινό για παιδιά που δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους από την ίδια τους τη μητέρα». Εάν η μητέρα σου σε θεωρεί πάντα υπεύθυνη για τις καλές της διαθέσεις, μπορεί να νιώθεις σαν η μαμά σου να μην σε αγαπά για αυτό που είσαι, αλλά για το τι μπορείς να κάνεις γι 'αυτήν.

Όπως ο θεραπευτής Daniel S. Lobel, Ph. Δ., έγραψε στο Psychology Today, ορισμένες τοξικές μητέρες «βλέπουν τα παιδιά τους ως υποχρεωμένα για πάντα από το γεγονός ότι τα γέννησαν. Αισθάνονται ότι δικαιούνται να απαιτούν από τα παιδιά τους απεριόριστη υποστήριξη και εξυπηρέτηση». Αυτές οι μητέρες αναζητούν τη ρίζα της δυστυχίας τους και πιστεύουν λανθασμένα, ότι έγκειται στην άρνηση του παιδιού τους να υποκύψει σε κάθε μία από τις απαιτήσεις τους.

Δεν σέβεται τα όριά σου

Οι μητέρες των οποίων η τοξικότητα έρχεται με τη μορφή άρνησης να επιτρέψουν στα παιδιά τους μια ξεχωριστή ταυτότητα, «εμπλέκονται», σύμφωνα με τους ψυχολόγους. Όπως έγραψε ο ψυχολόγος Tom Bunn, στο Psychology Today, αυτό το είδος τοξικής μητέρας «βλέπει τη φυσική και υγιή ανάπτυξη της ανεξαρτησίας του παιδιού της ως απόρριψη».

Η τοξική μητέρα μπορούν να αγνοήσει τα όρια με εχθρικούς τρόπους, όπως το να σε τιμωρήσει για τη λήψη αποφάσεων χωρίς αυτή. Αλλά μπορεί επίσης να αγνοήσει τα όρια με τρόπους που φαίνονται στοργικοί – όπως το να είναι πάντα δίπλα σου και να σου προσφέρει βοήθεια την ίδια στιγμή που έχεις οποιοδήποτε πρόβλημα (είτε τη θέλεις εκεί είτε όχι).

Δεν αισθάνεται καλά αν δεν βρίσκεται στο επίκεντρο

Είναι ένας σεξιστικός μύθος ότι όλες οι μητέρες πρέπει να είναι τόσο αυτοθυσιαστικές και εγωιστικές που να μην νοιάζονται πλέον για τα δικά τους ενδιαφέροντα, απόψεις ή επιτεύγματα, όταν αποκτήσουν παιδιά. Αλλά αν η μητέρα σου είναι επικεντρωμένη στο να διασφαλίσει ότι όλοι την προσέχουν, σε βάρος του ενδιαφέροντος σε εσένα, τότε πιθανότατα αντιμετωπίζεις μια τοξική σχέση.