5 περιπτώσεις όπου θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στη συμπεριφορά του παιδιού σου

11.02.2021
5 περιπτώσεις όπου θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στη συμπεριφορά του παιδιού σου
Γενικά, τα παιδιά αντιμετωπίζουν μια αλλαγή στην συμπεριφορά τους επειδή μπορεί να είναι κουρασμένα, πεινασμένα, να βαριούνται ή ακόμη και να είναι απογοητευμένα. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι ανησυχητικές καθώς μπορεί να είναι αποτελούν μέρος ενός βαθύτερου, πιο σοβαρού προβλήματος. Αν είσαι γονέας θα πρέπει να ξέρεις ότι στις παρακάτω αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού σου θα πρέπει να δώσεις προσοχή αλλά για αυτό υπάρχουν οι ειδικοί…για να δώσουν τις απαντήσεις που χρειάζεσαι.

Το παιδί σου δυσκολεύεται να μάθει πράγματα

Εάν παρατηρήσεις ότι το παιδί σου δυσκολεύεται να μάθει βασικές δεξιότητες, μπορεί να έχει μαθησιακές δυσκολίες, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο από τα άλλα παιδιά.

H πιθανή αιτία: Είναι μια κατάσταση που περιορίζει την εκμάθηση συγκεκριμένων δεξιοτήτων.

Τι να κάνεις: Η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί για την καταπολέμηση αυτής της δυσκολίας. Εάν το παιδί σου λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται μαζί με επιπλέον υποστήριξη στο σχολείο από εξειδικευμένους δασκάλους, τότε όλα θα πάνε καλά.

Διάβασε και αυτό: Το παιδί μου μιλάει μόνο του συχνά - Πότε πρέπει να ανησυχήσω;

Το παιδί σου απειλεί να φύγει

Οποιοδήποτε παιδί, εάν έχει αρκετό άγχος, μπορεί να δικαιολογήσει τη φυγή του, ισχυρίζονται οι ψυχολόγοι.

Η πιθανή αιτία: Είναι μια κατάσταση που περιορίζει την εκμάθηση συγκεκριμένων δεξιοτήτων.αιτία: Ένας από τους κύριους παράγοντες εδώ, είναι ότι τα παιδιά συχνά εξιδανικεύουν το να φεύγουν μακριά. Μπορεί να προσπαθήσουν να φύγουν για να αποφύγουν την ταπείνωση ή την αμηχανία ως συνέπεια κάποιου μπούλινγκ στο σχολείο ή αν έχουν κάνει κάτι κακό, για παράδειγμα.

Τι να κάνεις: Συζήτησε με το παιδί σου και προσπαθήσε να δημιουργήσεις μια αξιόπιστη σχέση στην οποία το παιδί να αισθάνεται άνετα ώστε να μοιράζεται τα πάντα μαζί σου.

Το παιδί σου φοβάται να κοιμηθεί τη νύχτα

Εάν το παιδί σου κοιμόταν καλά, αλλά ξαφνικά ξυπνάει συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας ή δεν μπορεί να κοιμηθεί καθόλου, είναι ένας σημαντικός λόγος για να δώσεις περισσότερη προσοχή. Σίγουρα δεν προσπαθεί να κλέψει το χρόνο σου ή να σε δυσκολέψει.

Η πιθανή αιτία: Αισθάνεται σαν να υπάρχει μια απειλή που κρύβεται σε κάθε γωνιά.

Τι να κάνεις: Ο γρηγορότερος τρόπος για να βοηθήσεις στα προβλήματα ύπνου του παιδιού σου είναι να αντιμετωπίσεις τους φόβους του κατά τη διάρκεια της νύχτας και να το βοηθήσεις να τους ξεπεράσει.

Διάβασε και αυτό: 6 φράσεις που πρέπει να αποφύγεις όταν μιλάς στo παιδί σου και τι μπορείς να πεις στη θέση τους

Το παιδί σου σταμάτησε να παίζει με τους φίλους του

Δεν είναι ασυνήθιστο για τα παιδιά να έχουν διαφωνίες. Συνήθως βέβαια επιλύουν πολύ γρήγορα τα προβλήματά τους. Ωστόσο, εάν ένα από τα παιδιά σου δυσκολεύεται με αυτό, μην επικοινωνήσεις αμέσως με τους γονείς των φίλων του. Αντί για αυτό, δοκίμασε να τα βοηθήσεις να λύσουν το πρόβλημα τους.

Η πιθανή αιτία: Ίσως να είχαν διαφωνήσει με έναν φίλο στο σχολείο.

Τι να κάνεις: Πρότεινέ τους εσύ πώς να λύσουν τη διαφωνία τους. Για παράδειγμα, δοκίμασε να τα βοηθήσεις να εξασκηθούν λέγοντας συγγνώμη, ώστε να μάθουν πώς να ζητάνε συγνώμη από τους φίλους τους.

Το παιδί σου έχει συχνά ξεσπάσματα

Τα παιδιά μπορεί συχνά να δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους. Εάν συμβεί αυτό, πάρε λίγο χρόνο και εξέτασε την κατάσταση. Εάν μπορείς να το κάνεις με επιτυχία, ενδέχεται να μπορείς να το αποτρέψεις στο μέλλον.

Ηπιθανή αιτία: Μπορεί να αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν κάποια άβολα συναισθήματα, όπως θυμό, θλίψη ή απογοήτευση. Ένας άλλος λόγος που μπορούν να ξεσπάσουν είναι όταν τα παιδιά προσπαθούν να ελέγξουν μια κατάσταση.

Τι να κάνεις: Κάθε περίπτωση σαφώς είναι διαφορετική αλλά πάντα αυτό που βοηθάει είναι ο διάλογος. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σου θέλει να παίρνει ένα παιχνίδι κάθε φορά που μπαίνετε σε ένα κατάστημα, αυτό είναι αρκετό για να ξεσπάσει. Πριν μπείτε λοιπόν σε ένα κατάστημα, μίλα στο παιδί και ενημέρωσέ το από πριν ότι είστε εκεί μόνο για να κάνετε τα ψώνια σας για το σπίτι και όχι να πάρετε παιχνίδια.

Αυτό το διάβασες; Τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι καλή μαμά (ακόμα και αν εσύ δεν είσαι σίγουρη για αυτό)