6 συμβουλές για να κάνεις το παιδί σου πιο ανεξάρτητο

15.07.2020
6 συμβουλές για να κάνεις το παιδί σου πιο ανεξάρτητο
Αν κάνεις πράγματα για το παιδί σου, τα οποία είναι ικανό να κάνει και το ίδιο, του στέλνεις ένα ακούσιο μήνυμα ότι δεν έχεις εμπιστοσύνη στις ικανότητές του. Το αποτέλεσμα είναι ένα παιδί που στερείται ανεξαρτησίας, αυτοεκτίμησης και δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων και που δεν μπορεί - ή δεν θα μπορεί – να αναλάβει καθήκοντα κατάλληλα για την ηλικία του. Αυτό αποκαλείται μερικές φορές «μαθημένο ανήμπορο παιδί». Κατάλαβες από ποιον; Το μάντεψες.

Όμως, η Jeanne Williams, ψυχολόγος από το Edmonton του Καναδά, λέει στο Today’s Parents ότι δεν πρέπει να αισθάνεσαι ένοχη. Ξέρει ότι προσπαθούμε για το καλύτερο και εξηγεί ότι αυτό το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί και υπάρχει τεράστια ηθική απoζημίωση: αυτοπεποίθηση, ικανά παιδιά και δουλειές που θα αφαιρεθούν από την ατζέντα σου. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη διδασκαλία των παιδιών στο να είναι πιο ανεξάρτητα:

Δώσε προσοχή

Βάλε το παιδί σου σε μια διαδικασία ενθαρρύνοντάς το να βοηθήσει «εσένα» να αλλάξεις. Όταν η Williams συνειδητοποίησε ότι έκανε πολύ περισσότερα για το παιδί της από ότι ήταν απαραίτητο, του είπε: «Λυπάμαι. Σου φέρομαι σαν μικρό παιδί, όταν μπορείς να κάνεις δουλειές μεγάλων παιδιών»! Προειδοποιεί να μην χρησιμοποιείς φράσεις όπως «Δεν είσαι πια μωρό». Το μωρό μπορεί να είναι μια ευαίσθητη λέξη σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Διάβασε και αυτό: Θέλεις να έχεις ευτυχισμένα παιδιά; Τα 5 σημεία που πρέπει να προσέχεις

Προσδιόρισε ευκαιρίες

Κάνε μια λίστα με πράγματα που θα μπορούσε να κάνει μόνο του. «Το δικό μου είχε 13 εργασίες, συμπεριλαμβανομένου του βουρτσίσματος των δοντιών του» λέει η Williams . Ρώτα το ποια καθήκοντα αισθάνεται ότι είναι αρκετά μεγάλο για να αναλάβει και είναι πιθανό να αυξήσει την προθυμία του να δοκιμάσει.

Στόχευση προτεραιοτήτων

Αντιμετώπισε ένα θέμα ή καθήκον τη φορά, ώστε να μην το φορτώσεις.

Βρες χρόνο

Εάν είναι κορίτσι και χρειάζεται 10 λεπτά για να βουρτσίσει τα μαλλιά της, ξεκίνα το πρωί σου 10 λεπτά νωρίτερα (και άσε τη βούρτσα!). Όταν δεν την μανατζάρεις, μπορεί να σε εκπλήξει με τη συνεργασία της και θα είστε πιο ήρεμες όταν δεν αγχώνεστε με την ώρα.

Διαπραγματεύσου τον συμβιβασμό

Εάν δυσκολεύεται να συνεργαστεί, βάλε στο παιχνίδι τη διασκέδαση. «Για λίγες μέρες, ανέλαβα το καθήκον της μπλούζας» λέει η Williams. «Του είπα ότι τα κλαδιά του δέντρου του (τα χέρια) χρειάζονταν τα φύλλα τους (τη μπλούζα του) και έκανε εξαιρετική δουλειά. Άρχισε να φοράει μόνο του, τη μπλούζα του».

Ξέχνα την τελειότητα

Αποδέξου ότι δεν θα κάνει τη δουλειά όπως και εσύ. Εάν χυθεί το γάλα, δείξε του παιδιού σου πώς να το καθαρίσει χωρίς να του κάνεις κριτική και διαβεβαίωσε το ότι συμβαίνει σε όλους.