Γίνεσαι μαμά μετά τα 40; Τρία πλεονεκτήματα και τρεις κίνδυνοι για την περίπτωσή σου

10.11.2019
Γίνεσαι μαμά μετά τα 40; Τρία πλεονεκτήματα και τρεις κίνδυνοι για την περίπτωσή σου
Το να αποκτάς παιδιά σε μεγάλη ηλικία γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο και φυσικά οι λόγοι μπορεί να είναι διαφορετικοί για την καθε γυναίκα: η σταδιοδρομία, η αναξιοπιστία ενός συντρόφου, η επιθυμία να ζήσεις μόνη σου ή απλά η έλλειψη ετοιμότητας για να αναλάβεις αυτή την ευθύνη, μπορεί να παίζουν το καθένα τον ρόλο του. Το πιο σημαντικό όμως πράγμα είναι ότι πρόκειται για τη ζωή σου και την επιλογή σου. Και αν αποφασίσεις ότι θες να γίνεις μαμά μετά από τα 40, τότε θα πρέπει να γνωρίζεις κάποια από τα πλεονεκτήματα και πιθανά μειονεκτήματα μιας τέτοιας εγκυμοσύνης.

Η γέννηση ενός μωρού φέρνει τόση χαρά και ευτυχία, αλλά η τεκνοποίηση ενέχει ορισμένους κινδύνους. Ας δούμε όμως τα πράγματα από μερικές διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Πλεονεκτήματα:

1. Μπορεί να ζήσεις περισσότερο.

Οι γυναίκες που γεννάνε σε μεγάλη ηλικία μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Menopause, όσες γέννησαν το τελευταίο τους παιδί, ενώ ήταν κάτω από την ηλικία των 29 ετών, μείωσαν τις πιθανότητες να ζήσουν μέχρι την ηλικία των 95 ετών στο μισό. Ένας πιθανός λόγος για αυτό μπορεί να είναι γενετικός. Εάν το αναπαραγωγικό σύστημα μιας γυναίκας σε μεγαλύτερη ηλικία, λειτουργεί καλά, τότε αυτό μπορεί να ισχύει και για άλλες διαδικασίες που σχετίζονται με τη γήρανση. Ωστόσο, αυτή η σχέση μεταξύ γέννησης και μακροβιότητας ήταν ως επί το πλείστον αληθινή για γυναίκες με 3 παιδιά ή λιγότερα.

2. Μπορείς να μειώσεις τη διανοητική κατάπτωση.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Geriatrics Society, δείχνει τη σχέση μεταξύ της τελευταίας εγκυμοσύνης σε μεταγενέστερη ηλικία και μιας καλύτερης μετακλιμακτηριακής νόησης της γυναίκας. Αυτά τα συμπεράσματα βγήκαν με βάση μια σειρά δοκιμών που περιελάμβαναν τεστ για διάφορες μορφές της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που γεννάνε μετά από τα 35, έχουν καλύτερη νοητική μνήμη. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή οι ορμόνες επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας. Και όχι μόνο οποιεσδήποτε ορμόνες, αλλά τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, οι οποίες είναι επίσης υπεύθυνες για τη λειτουργία του εγκεφάλου και την ανάπτυξη του εγκεφαλικού ιστού, αντίστοιχα.

3. Είσαι σοφότερη και πιο έμπειρη σε αυτή την ηλικία.

Δεν είναι μυστικό ότι με τα χρόνια αποκτούμε γνώση και εμπειρία. Σύγκρινε τον εαυτό σου όταν ήσουν 20 ή 30. Και τώρα φαντάσου τη διαφορά στο να μεγαλώνεις παιδιά σε αυτή την ηλικία. Οι γυναίκες άνω των 40 ετών είναι πιο υπομονετικές απέναντι στα παιδιά τους και τα ανατρέφουν με μεγαλύτερη προσοχή.

Συνήθως κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, οι γυναίκες δεν μένουν έγκυες τυχαία. Αυτό είναι ένα συνειδητό βήμα και είσαι προετοιμασμένη για αυτό. Ως εκ τούτου, είσαι πιο σταθερή συναισθηματικά και ψυχολογικά. Και είσαι έτοιμη για τις αλλαγές που έρχονται με την εγκυμοσύνη και τη γέννηση ενός παιδιού.

Κίνδυνοι:

1. Είναι λιγότερο πιθανό να μείνεις έγκυος

Καθώς περνούν τα χρόνια, οι γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες. Στα 32 χρόνια , η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται σημαντικά. Ο αριθμός των ωαρίων μειώνεται για γονιμοποίηση και υπάρχει πιθανότητα οι ωοθήκες να μην παράγουν υγιή ωάρια.

Αλλά μην απελπίζεσαι γιατί ακόμη και σε τέτοια περίπτωση υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτάσεις στον στόχο σου. Η επιστήμη έχει κάνει άλματα!

2. Έχεις μεγαλύτερο κίνδυνο για αποβολή

Ο κίνδυνος αποβολής αυξάνεται με την ηλικία και μετά από τα 45 έτη, μπορεί το ποσοστό να φτάσει ακόμα και το 50% ή περισσότερο. Φυσικά, δεν είναι μόνο η ηλικία που επηρεάζει την αποτυχία της εγκυμοσύνης. Αλλά οι αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία επηρεάζουν το σώμα σου, μειώνουν τη λειτουργία των ορμονών και της μήτρας, καθώς περιπλέκονται και άλλοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια ενός εμβρύου.3. Έχεις μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθεις οστεοπόρωση.

Διάβασε επίσης: Πες μου για την ηλικία των γονιών σου -και την υγεία τους- να σου πω πόσα χρόνια θα ζήσεις

3. Αυξάνεται η πιθανότητα ανάπτυξης οστεοπόρωσης

Η γέννα σε μεγάλη ηλικία αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης οστεοπόρωσης σε μεγαλύτερες γυναίκες. Σύμφωνα με τη μελέτη, όσες γέννησαν μετά από τα 35 τους χρόνια είχαν διπλάσια πιθανότητα να πάθουν οστεοπόρωση. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στα οστά σου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκειμένου να μειώσεις τις πιθανότητες οστεοπόρωσης σε μεγαλύτερη ηλικία.