Τα 4 πράγματα που δεν πρέπει να εγκαταλείψεις όταν γίνεις μαμά

04.04.2020
Τα 4 πράγματα που δεν πρέπει να εγκαταλείψεις όταν γίνεις μαμά
Σαν τη μέρα με τη νύχτα η ζωή σου πριν και μετά το παιδί. Ναι. Μπορείς όμως -και πρέπει- να κρατήσείς τα... "μπόσικα". Για το δικό σου καλό!

Μα πώς έγινε τώρα αυτό; Τη μια στιγμή είσαι δίπλα στην πισίνα με τους φίλους σου και πίνεις μαργαρίτες και την επόμενη, είσαι δίπλα στο νεογέννητο παιδί σου και δεν μπορείς να κουνήσεις...ρούπι! Ενώ αυτή η «μεταμόρφωση» είναι απολύτως φυσιολογική, ορισμένες γυναίκες αρχίζουν να αισθάνονται αποσυνδεδεμένες από την ταυτότητά τους και αισθάνονται τύψεις που εγκατέλειψαν πολλά για να γίνουν μαμάδες.

Όποιος και αν είναι ο τύπος της μαμάς που επιλέγεις να είσαι, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η ζωή σου πριν από τη μητρότητα δεν πρέπει να εξαφανιστεί τελείως, επειδή έχεις τώρα στη ζωή σου ένα νεογέννητο. Γιατί τώρα έχεις ακόμα περισσότερους λόγους να είσαι ο εαυτός σου.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το sheknows μίλησε με τον οικογενειακό σύμβουλο και θεραπευτή Allen Wagner προκειμένου να προσδιορίσει όλα τα πράγματα που δεν πρέπει να σταματήσεις όταν γίνεσαι γονέας. Επειδή η απόκτηση ενός μωρού δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποχαιρετήσεις την παλιά σου ζωή. Αν μη τι άλλο, αυτό σημαίνει ότι μπορείς να καλωσορίσεις μια καινούργια.

1. Η σεξουαλική σου ζωή

Ενώ η σχέση ορισμένων γυναικών με τη σεξουαλικότητά τους μπορεί να είναι ήδη σε κίνδυνο, η μητρότητα μπορεί να προκαλέσει μια μεγαλύτερη ρήξη σε αυτήν την ταυτότητα λόγω των συνεχών περιορισμών. «Πολλές γυναίκες αρχίζουν να βλέπουν διαφορετικά το σώμα τους μετά από την εγκυμοσύνη. Μπορεί να μην είναι ευχαριστημένες ή να χάνουν την αυτοπεποίθηση τους με τον τρόπο που αισθάνονται ή φαίνονται. Καθώς αλλάζει η δομή των ημερών τους, αρχίζουν να κυριαρχούν οι κακές συνήθειες όσον αφορά στη φροντίδα του εαυτού και αυτές οι συμπεριφορικές αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση του πραγματικού χρόνου για σωματική συνειδητοποίηση ή σεξουαλικότητα», λέει ο Wagner.

Παρόλο που είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεσαι απροθυμία στο σεξ τον πρώτο καιρό της μητρότητας, είναι επιτακτική ανάγκη να θυμάσαι ότι η απόκτηση ενός παιδιού δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να εξερευνήσεις πια αυτό το μέρος της ταυτότητάς σου. «Είναι σημαντικό οι γυναίκες να μην εγκαταλείψουν τη σεξουαλικότητά τους, καθώς αυτό είναι σημαντικό για την ταυτότητά τους», εξηγεί ο Wagner. «Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα είναι πολύ, πολύ σημαντική κινητήριος δύναμη των ανθρώπων καθώς συναισθηματικά αισθάνονται πιο κοντά, πιο συνδεδεμένοι και πιο χαλαροί. Και ως άτομο, το να αισθάνεσαι επιθυμητή έχει τεράστιο αντίκτυπο στην αυτοεκτίμηση σου. Οι γυναίκες είναι σεξουαλικά όντα και το να έχεις μωρό δεν χρειάζεται να το αλλάξει αυτό».

2. Οι τελετουργίες της φροντίδας του εαυτού σου

Εάν υπάρχει ένα πράγμα που μπορεί εύκολα να υποβαθμιστεί για μια μητέρα με την απόκτηση ενός μωρού, είναι οι ρουτίνες για τη φροντίδα του εαυτού τους. Ενώ προσπαθείς εναγωνίως να φτιάξεις ένα νέο ημερήσιο πρόγραμμα, εξαντλείσαι και μπορεί να φαίνεται σχεδόν αδύνατο να κάνεις μπάνιο ή ακόμα και να πλύνεις το πρόσωπό σου. Αλλά όσο και αν τα μαμαδίστικα πράγματα γίνονται δεύτερη φύση, το να έχεις μια ρουτίνα φροντίδας του εαυτού σου, σου επιτρέπει να επανασυνδεθείς με την ταυτότητα και το σώμα σου και να αποφύγεις την εξάντληση.

«Οι άνθρωποι πρέπει να προγραμματίσουν τα πράγματα που τους καθιστούν ευτυχισμένους ως υψηλή προτεραιότητα. Όταν οι γυναίκες έχουν αυτοπεποίθηση και αισθάνονται οι εαυτοί τους, συμπεριφέρονται όπως και οι εαυτοί τους. Όταν οι γυναίκες απλώς αντιδρούν στη ζωή με χαμηλή ενέργεια και μέσω ενός αρνητισμού, τα αποτελέσματα είναι και αυτά αρνητικά. Η υγιεινή φροντίδα του εαυτού σου κατά τα πρώτα στάδια της μητρότητας, οδηγεί μόνο σε περισσότερη ενέργεια και αισιοδοξία και λιγότερη παθητικότητα και απαισιοδοξία», λέει ο Wagner.

3. Τα όνειρα ή η καριέρα σου

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομα τους: Το να γίνεις μαμά δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψεις την καριέρα σου ή τα δημιουργικά ή πνευματικά όνειρά σου, εκτός και αν το θέλεις. Η επιλογή σου να επιστρέψεις στη δουλειά, να αλλάξεις τη σταδιοδρομία σου ή να αφιερώσεις χρόνο με το παιδί σου είναι αποκλειστικά δικές σου επιλογές και δεν πρέπει να επικρίνεσαι από κανέναν. Και ενώ μπορεί να αισθάνεσαι πιεσμένη να παραιτηθείς από την καριέρα σου για αυτό που πιστεύεις ότι είναι για το καλό του παιδιού, τα συναισθήματα μπορεί να μετατραπούν σε πικρά αργότερα εάν ενοχοποιήσεις τον εαυτό σου ότι έκανες κάτι που δεν το ήθελες πραγματικά.

Ο Wagner εξηγεί ότι οι μαμάδες που διακόπτουν την καριέρα τους για τη μητρότητα, συχνά δυσκολεύονται να επανέλθουν μετά από μακρά κενά: «Αυτές οι μητέρες συχνά αισθάνονται δυσαρέσκεια, αρνητικά συναισθήματα για την επιλογή τους να σταματήσουν τη σταδιοδρομία τους και φθονούν (αλλά αισθάνονται ένοχες για το συναίσθημα) για άλλες γυναίκες που έχουν επιτύχει τους στόχους που είχαν θέσει για τον εαυτό τους».

4. Η κοινωνική σου ζωή

Μπορεί να είναι δύσκολο να μην αφήσεις τα παιδιά σου να γίνουν το κέντρο του κόσμου σου μόλις γίνεις μαμά. Και αυτό γιατί είναι αξιολάτρευτα και λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής σου για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Αλλά μόνο και μόνο επειδή πολλές από τις δραστηριότητές σου περιλαμβάνουν πλέον τα παιδιά σου, αυτό δεν σημαίνει ότι η κοινωνική σου ζωή πρέπει να πάει εξ ολοκλήρου στο περιθώριο.

Ενώ δεν υπάρχει τίποτα λάθος το να μιλάς για τα παιδιά σου με τους φίλους ή την οικογένειά σου, δεν πρέπει να αισθάνεσαι ένοχη για την αντιμετώπιση των άλλων αναγκών και των «θέλω» σου ως γυναίκα. Ο Wagner προτείνει να «εστιάσεις σε πράγματα που είναι απαραίτητα για την προσωπικότητά σου. Θυμήσου τα χόμπι που σε ανανεώνουν και να τα κάνεις μέρος της οικογενειακής σου ζωής».