Οι παππούδες και οι γιαγιάδες ζούν περισσότερο όταν κάνουν babysitting στα εγγόνια τους

10.06.2019
Οι παππούδες και οι γιαγιάδες ζούν περισσότερο όταν κάνουν babysitting στα εγγόνια τους
Μια πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι οι παππούδες που κάνουν babysitting στα εγγόνια τους ζούνε περισσότερο, έτσι οι γονείς με μικρά παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι γονείς τους και τα παιδιά τους έχουν και οι δύο οφέλη περνώντας χρόνο μαζί.

Το Considerable μίλησε με τον Δρ. David Coall, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Edith Cowan και συν-συγγραφέα μιας μελέτης του 2017, η οποία βρήκε μια σχέση μεταξύ της παιδικής φροντίδας των παππούδων και της θνησιμότητας.

Ο Δρ Coall ήταν ενθουσιασμένος για την πρόοδο σε αυτόν τον συγκεκριμένο τομέα της εξερεύνησης του θέματος: «Όσο προστίθενται στοιχεία, ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να κάνουμε χρήσιμες συστάσεις για υγιή διαβίωση».

Αυτό το διάβασες; Πόσο ασφαλές είναι να χρησιμοποιώ αντηλιακό στα παιδιά μου;

Η μελέτη του 2017, που συνέταξε ο Δρ Coall, ανέλυσε στοιχεία της Μελέτης Γήρανσης που έγινε στο Βερολίνο (BASE), η οποία παρακολούθησε τις συνθήκες υγείας και τις κοινωνικές συνθήκες, πάνω από 500 συμμετεχόντων στο Βερολίνο, μεταξύ 1990 και 2009.

Η μελέτη BASE περιελάμβανε συνεντεύξεις και ιατρικές εξετάσεις σε διάρκεια δύο ετών και είχε τμήμα γονικής φροντίδας όπου οι ερωτηθέντες περιέγραφαν τη συχνότητα με την οποία φρόντιζαν ένα εγγόνι χωρίς την παρουσία των γονέων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη επικεντρώθηκε στους παππούδες που απλά προσέφεραν περιοδική φροντίδα και όχι πρωταρχική φροντίδα για τα εγγόνια τους.

Στην πραγματικότητα, εκείνοι οι παππούδες που είχαν τη βασική φροντίδα του εγγονιού αποκλείστηκαν από αυτό το δείγμα: Οι φυσικές και συναισθηματικές προκλήσεις της ανάληψης του ρόλου του πρωταρχικού κηδεμόνα για ένα εγγόνι είναι ξεχωριστές, ισχυρίστηκαν οι ερευνητές.

Η ομάδα του Dr. Coall διαπίστωσε ότι οι παππούδες με φροντίδα εγγονιού είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά 37% από τους παππούδες που δεν είχαν φροντίδα. Παρόμοια μείωση του κινδύνου θνησιμότητας κατά 37% βρέθηκε όταν συγκρίνονταν οι παππούδες με φροντίδα και οι συνομήλικοι τους που δεν ήταν παππούδες.

Για να το θέσουμε με άλλο τρόπο, ο κίνδυνος θανάτου σε μια περίοδο 20 ετών ήταν κατά ένα τρίτο χαμηλότερος για τους παππούδες και τις γιαγιάδες που προσέφεραν κάποιο επίπεδο φροντίδας για τα εγγόνια τους, σε αντίθεση με τους παππούδες που δεν προσέφεραν καθόλου φροντίδα.

Σύμφωνα με τον Δρ. Coall, η προφανής επόμενη ερώτηση ήταν: «Συμβαίνει αυτό καθαρά επειδή οι υγιείς παππούδες και γιαγιάδες είναι πιο πιθανό να φροντίσουν τα εγγόνια τους και να ζήσουν περισσότερο;»

Διάβασε επίσης: 9 τρόποι για να εξοικονομήσεις χρήματα όπως έκαναν οι παππούδες σου

Τον Αύγουστο του 2017, η ομάδα χρησιμοποίησε τα ίδια δεδομένα της BASE για να διακρίνει αν οι παππούδες και οι γιαγιάδες ήταν πιο υγιείς λόγω της φύλαξης των παιδιών ή αν έκαναν babysitting επειδή ήταν ήδη υγιέστεροι και ήταν σε θέση να το κάνουν.

Ο Δρ Coall συνόψισε τα αποτελέσματα: «Διαπιστώσαμε ότι η υγεία αντιπροσώπευε μόνο το 22% της συσχέτισης μεταξύ βοήθειας και μακροζωίας. Είναι ενδιαφέρον ότι η άμεση επίδραση της φύλαξης παιδιών στη μακροζωία εξακολουθούσε να υπάρχει στα δεδομένα. Έτσι, συνεχίζουμε να αναζητούμε τι είναι αυτό που δημιουργεί αυτό το σύνδεσμο μεταξύ βοήθειας και μεγαλύτερης διαβίωσης».

Ο Δρ. Coall τόνισε ότι αρκετές διαχρονικές μελέτες εξέτασαν αν η φροντίδα των παιδιών σχετίζεται με μια επακόλουθη βελτίωση της υγείας των παππούδων, με μικτά αποτελέσματα.

Η πιο πρόσφατη μελέτη, μια συνεργασία με ερευνητές στη Φινλανδία που ξεκίνησε νωρίτερα αυτό το μήνα, εξέτασε αν κάποιος που έγινε παππούς συνέχισε να έχει καλή υγεία.

Ο Δρ Coall επεσήμανε ότι η έρευνα δείχνει «μια συγκεκριμένη βελτίωση στη σωματική υγεία, αλλά όχι στη συναισθηματική ή την ψυχική υγεία. Ίσως αυτό να λειτουργεί μέσω αυξημένων επιπέδων δραστηριότητας της φροντίδας των εγγονών».

Προηγούμενες μελέτες έχουν επιχειρήσει να συνδέσουν τη φροντίδα των παππούδων με αυξημένη νοητική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων κινδύνων του Alzheimer, καθώς και χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Διάβασε επίσης: Οι γονείς μου χωρίζουν σε μεγάλη ηλικία. Πώς να το αντιμετωπίσω;

Αυτές οι ειδικές μελέτες δεν συνδέονται με την έρευνα του Dr. Coall, αλλά συνολικά υπάρχει ένα σαφές συμπέρασμα: το babysitting ενός εγγονιού μπορεί να προσφέρει σημαντική σωματική και συναισθηματική διέγερση που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία των παππούδων και των γιαγιάδων.

Και ενώ πρέπει να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα για να αποδειχθεί μια άμεση σχέση μεταξύ της φροντίδας και της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής, υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να προτείνεται με βεβαιότητα μια ρουτίνα εβδομαδιαίας φύλαξης παιδιών ως ενισχυτικό στοιχείο της υγείας των παππούδων.