Έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων γίνονται πιο ευτυχισμένοι ενήλικες

25.07.2019
Έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων γίνονται πιο ευτυχισμένοι ενήλικες
Έτσι, για να μην σε τρώνε οι τύψεις!

Για πολλά χρόνια το άγχος των εργαζόμενων μαμάδων βρίσκεται στα ύψη, εξαιτίας των στερεοτύπων που ισχυρίζονται ότι τα παιδιά τους δεν λαμβάνουν αρκετή αγάπη, φροντίδα και προσοχή. Είναι πράγματι δύσκολο να εξισορροπηθεί η ανατροφή των παιδιών και η σταδιοδρομία, αλλά θα πρέπει, τελικά, να ανησυχείς αν εργάζεσαι και δεν ξοδεύεις όσο χρόνο θέλεις με τα παιδιά σου; Τα νέα είναι καλά: Η επιστήμη λέει ότι τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων αποδείχθηκαν εξίσου ευτυχισμένα με εκείνα των οποίων οι μητέρες έμειναν στο σπίτι όλη μέρα και συχνά τα παιδιά με εργαζόμενες μητέρες είναι πιο επιτυχημένα στην ενήλικη ζωή τους.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα αποτελέσματα μιας μελέτης που αποδεικνύει ότι τόσο οι γιοι όσο και οι κόρες, επωφελούνται πραγματικά από την ύπαρξη εργαζόμενης μαμάς.

Τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων δεν υποφέρουν και είναι εξίσου ευχαριστημένα με τους συνομήλικους τους

Αυτό έχει συμβεί σε πολλές εργαζόμενες μητέρες: το παιδί σου θέλει να παίξει και να σε αγκαλιάσει για λίγο χρόνο ακόμα το πρωί και εσύ πρέπει να το αποχαιρετήσεις και να φύγεις για δουλειά. Η ενοχή, η κοινωνική αποδοκιμασία και η αμφιβολία για τις ικανότητες ανατροφής τους, είναι πράγματα με τα οποία οι εργαζόμενες μητέρες παλεύουν για δεκαετίες.

Αλλά η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από την καθηγήτρια Kathleen McGinn από το Harvard Business School, δείχνει ότι αν τα παιδιά έχουν μια εργαζόμενη μαμά, δεν επηρεάζεται στην πραγματικότητα η ευτυχία τους. Τόσο οι γιοι όσο και οι κόρες των εργαζόμενων μητέρων είναι ευτυχισμένοι τόσο ως παιδιά όσο και ως ενήλικες και συχνά επωφελούνται από το να έχουν μια μητέρα που έχει δουλειά.

Αυτό το μεγάλο επιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2015, συνδυάζει τα δεδομένα αρκετών διεθνών μελετών που, συνολικά, ερευνούν περισσότερους από 100.000 άντρες και γυναίκες σε 29 χώρες. Τα αποτελέσματα της έρευνας απελευθερώνουν τις μαμάδες από την ενοχή και την αυτο-αμφιβολία, δείχνοντας ότι τα παιδιά τους δεν στερούνται την ευτυχία και την επιτυχία, και, αντίθετα, είναι καλύτερα από πολλές πλευρές.

Οι κόρες των απασχολούμενων μητέρων είναι πιο επιτυχημένες στη σταδιοδρομία τους και τείνουν να κερδίζουν υψηλότερους μισθούς.

Η έρευνα της Kathleen McGinn έδειξε ότι οι κόρες των εργαζόμενων μητέρων τείνουν να έχουν υψηλότερα ετήσια εισοδήματα, είναι πιο πιθανό να απασχολούνται και συχνά καταλαμβάνουν επιτελικές θέσεις. Συνολικά, οι κόρες των εργαζόμενων μητέρων κερδίζουν 1.880 δολάρια ετησίως περισσότερο από τις κόρες των μητέρων που έμεναν στο σπίτι. Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι η εμπειρία της εργασίας των μαμάδων διδάσκει στις κόρες τους μια απλή αλήθεια: μπορείτε να συνδυάσετε επιτυχώς την καριέρα σας με το μεγάλωμα των παιδιών σας.

Οι γιοι που γεννιούνται από τις εργαζόμενες μητέρες περνούν περισσότερο χρόνο για τη φροντίδα των οικογενειών τους.

Καθώς οι άνδρες παραδοσιακά τείνουν να απασχολούνται, δεν βλέπουμε την ισχυρή επιρροή των εργαζόμενων μητέρων στους γιους τους όσον αφορά την καριέρα τους. Αντίθετα, η παρατήρηση της εργασιακής εμπειρίας της μητέρας τους, κάνει τους άντρες να ανησυχούν περισσότερο για την υποστήριξη των συζύγων τους. Σύμφωνα με τη μελέτη, τείνουν να περάσουν επιπλέον 50 λεπτά την εβδομάδα, βοηθώντας τις συζύγους τους και φροντίζοντας τα μέλη της οικογένειάς τους.

Τόσο οι γιοι όσο και οι κόρες των οποίων οι μητέρες εργάζονταν, είχαν ισότιμες στάσεις στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή τους.

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που αποκάλυψε η έρευνα είναι ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν σε οικογένειες όπου και οι δύο γονείς κέρδιζαν χρήματα, έχουν την τάση να αποφεύγουν τα στερεότυπα φύλου. Οι γιοι των εργαζόμενων μητέρων τείνουν να επιλέγουν εργαζόμενες γυναίκες και να αντιμετωπίζουν τις γυναίκες ισότημα στο χώρο εργασίας. Οι κόρες τους, ταυτόχρονα, είναι απαλλαγμένες από ενοχές προς τα παιδιά τους, αφού γνωρίζουν τι σημαίνει να είσαι το παιδί μιας εργαζόμενης μητέρας και γνωρίζουν ότι είναι πραγματικά δυνατό να εξισορροπηθεί η ανατροφή των παιδιών και η σταδιοδρομία.