Γιατί η κόρη μου δεν έχει σταθερή περίοδο;

12.01.2017
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται λόγος ανησυχίας καθώς τα μικροπροβλήματα στην περίοδο που παρουσιάζονται στις μικρές ηλικίες θεωρούνται αναμενόμενα

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας, τα διάφορα μικροπροβλήματα στην έμμηνο ρύση όχι μόνο δεν πρέπει να προξενούν ανησυχία, αλλά θεωρούνται αναμενόμενα στις νεαρές κοπέλες. Όσο για τις διαταραχές που παρουσιάζονται στις μικρές ηλικίες, συνήθως είναι:

  • Aταξία στην εμφάνιση της περιόδου: Ένα κορίτσι σπάνια έχει από την αρχή σταθερό κύκλο 26-30 ημερών, που θεωρείται ο πλέον φυσιολογικός. Eίναι πιθανό να έχει περίοδο κάθε δύο μήνες, ακόμα και δύο φορές μέσα στον ίδιο μήνα.
  • Διακοπτόμενη περίοδος ή μεγάλης διάρκειας: Eίναι μια επίσης φυσιολογική δυσλειτουργία στα κορίτσια της εφηβικής ηλικίας. Υπάρχει περίπτωση να εμφανίζεται περίοδος για δύο ή τρεις μέρες, να σταματάει και να επανέρχεται έπειτα από λίγες ημέρες ή να διαρκεί περισσότερο από ό,τι στις μεγαλύτερες γυναίκες. Δηλαδή η μέση διάρκεια της περιόδου είναι μία εβδομάδα για τα κορίτσια, ενώ στις ενήλικες γυναίκες είναι τέσσερις με πέντε μέρες.

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 134
Update: Ιανουάριος 2017.