Γιατί κρατάς το μωρό στην αριστερή πλευρά; Υπάρχει εξήγηση!

11.01.2017
Δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσικό από μια μαμά να κρατάει το μωράκι της στην αγκαλιά της. Κι όμως ακόμη κι αυτή η απλή ενέργεια κρύβει πίσω της λίγο από εξελικτική θεωρία. Ίσως να μην το είχες παρατηρήσει αλλά ενστικτωδώς όταν θέλεις να κρατήσεις το μωράκι στο χέρι, πάντα αυτό γίνεται από την αριστερή πλευρά. Έχεις αναρωτηθεί το γιατί; Μέχρι σήμερα ο λόγος παρέμενε ένα μυστήριο αλλά μια νέα μελέτη έρχεται να ρίξει φως στους λόγους που συμβαίνει. Και για να σε προλάβουμε, δεν αναφερόμαστε σε λόγους πρακτικούς.

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως αυτό γίνεται για να είναι ελεύθερο το "ισχυρό" χέρι που στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι το δεξί. Οι επιστήμονες όμως έχουν άλλη άποψη κι όπως λένε, όλα έχουν να κάνουν με την εξελικτική θεωρία και την προσπάθεια να μείνουν τα μωρά ασφαλή.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία εξέτασαν το φαινόμενο και διαπίστωσαν πως αυτό συμβαίνει όχι μόνο στην περίπτωση των ανθρώπων αλλά κι άλλων θηλαστικών.

Σύμφωνα με τους μελετητές κρατώντας το παιδάκι στην αριστερή πλευρά επιτρέπουμε την άμεση επεξεργασία πληροφοριών στην δεξιά πλευρά του εγκεφάλου μας και βοηθάει στην αποτελεσματική αλληλεπίδραση μαμάς - παιδιού, με την πρώτη ν΄αντιλαμβάνεται γρηγορότερα τις ανάγκες του βρέφους. Το φαινόμενο είναι γνωστό ως "προκατάληψη του αριστερού χεριού".

Όπως μάλιστα λένε η τακτική αυτή βοηθάει τη μητέρα να παρατηρεί και να επεξεργάζεται καλύτερα υμπεριφορές του μωρού όπως τα δάκρυα, το γέλιο ή χασμουρητό κι αυτό διότι αποστέλλονται γρηγορότερα στην δεξιά πλευρά του εγκεφάλου που χρησιμοποιέιται για την επεξεργασία των συναισθημάτων.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει πως το 70-80% των γυναικών κρατούν τα βρέφη στην αριστερή πλευρά.