Η ζωή μετά την απόλυση

14.11.2008
Στο μέσω της οικονομικής κρίσης, η καμπάνα χτύπησε και για εσένα. Σε απέλυσαν από τη δουλειά στην οποία στηριζόσουν εδώ και λίγα χρόνια. Πριν τα βάψεις μαύρα, κάνε πρόγραμμα και εκμεταλλεύσου αυτή τη χρήσιμη (αν και στενάχωρη) κατάσταση. Άλλωστε όπως έγραψε και ο Άγγλος συγγραφέας, Άλντους Χάξλεϊ: "Εμπειρία δεν είναι αυτό που σου συμβαίνει, είναι το πως δρας όταν σου συμβαίνει κάτι".

Στο μέσω της οικονομικής κρίσης, η καμπάνα χτύπησε και για εσένα. Σε απέλυσαν από τη δουλειά στην οποία στηριζόσουν εδώ και λίγα χρόνια. Πριν τα βάψεις μαύρα, κάνε πρόγραμμα και εκμεταλλεύσου αυτή τη χρήσιμη (αν και στενάχωρη) κατάσταση. Άλλωστε όπως έγραψε και ο Άγγλος συγγραφέας, Άλντους Χάξλεϊ: "Εμπειρία δεν είναι αυτό που σου συμβαίνει, είναι το πως δρας όταν σου συμβαίνει κάτι".

Αφού σου ανακοινωθεί η απόλυση πρέπει:


1. Να διεκδικήσεις την μεγαλύτερη δυνατή αποζημίωση, αναλόγως του χρόνου που έχεις εργαστεί.

2. Έπειτα, μείωσε τα έξοδα του σπιτιού όσο περισσότερο μπορείς. Αν χρειαστεί, ζήτησε ένα προσωρινό δάνειο από συγγενείς ή φίλους και όχι από κάποια τράπεζα.

3. Προετοιμάσου για τα πέντε συναισθηματικά στάδια από τα οποία θα περάσεις θέλεις, δεν θέλεις: δυσπιστία, προδοσία, θυμός, ντροπή και πανικός. Πάρε λίγο χρόνο για να επεξεργαστείς μόνη το κάθε στάδιο. Θα πρέπει να αποδεχτείς τα συναισθήματα που προκύπτουν. Προσοχή όμως: μην αφήσεις το κάθε στάδιο να διαρκέσει παραπάνω απ' όσο είναι απαραίτητο, κάνοντας χαζομάρες.

4. Αν το συναισθηματικό φορτίο γίνει ασήκωτο, ζήτα επαγγελματική βοήθεια. Ειδικά αυτό το διάστημα που η αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα κλειστή, ένας επαγγελματικός σύμβουλος, μπορεί να σου προσφέρει μεγάλη βοήθεια.

5. Άφησε την οικογένεια να σου παρέχει την συναισθηματική φροντίδα που χρειάζεσαι αυτή τη στιγμή. Μην αφήσεις το αίσθημα της ντροπής και των ενοχών να μπει ανάμεσα σας.

6. Μόλις αισθανθείς έτοιμη, οργάνωσε τα επόμενα επαγγελματικά σου βήματα. Αν νομίζεις ότι πρέπει, άλλαξε επαγγελματικό προσανατολισμό. Μπορεί να είχες βρεθεί σε λάθος επαγγελματικό χώρο. Ίσως να έχεις κρυφά ταλέντα που μπορούν να αναδειχτούν σε ένα γόνιμο περιβάλλον.

7. Κάνε μια λίστα με τα ονόματα όσων μπορούν να σε βοηθήσουν στην αναζήτηση δουλειάς. Πρώτα τηλεφώνησε σε όσους μπορούν να σε βοηθήσουν καλύτερα.

8. Μην κακολογείς την εταιρία που σε απέλυσε. Μπορεί να την βρεις μπροστά σου μελλοντικά.

9. Πριν ξεκινήσεις τις διαδικασίες εύρεσης εργασίας, αναρωτήσου γιατί έχασες την προηγούμενη. Τι πήγε στραβά; Ήταν πράγματι, η πολιτική περικοπών της εταιρίας που οδήγησε στην απόλυση, ή μήπως έκανες ή αμέλησες να κάνεις κάτι συστηματικά κι εσύ; Τι είναι αυτό που μπορείς να αλλάξεις στη δική σου στάση, για να μην αντιμετωπίσεις την ίδια κατάληξη;


Πώς θα προχωρείς στο επόμενο επαγγελματικό βήμα:

Η αγορά εργασίας αυτή τη στιγμή είναι αρκετά κλειστή, οι θέσεις λιγοστές και οι υποψήφιοι πολλοί. Για τους λόγους αυτούς πρέπει να αυξήσεις τις πιθανότητες εύρεσης μια δουλειάς που θα δώσει ώθηση στην καριέρα σου. Τι μπορείς να κάνεις;


  • Αν η απόλυση από την προηγούμενη δουλειά στοιχειώνει το κυνήγι εύρεσης της επόμενης, δώσε στον εαυτό σου λίγο χρόνο για να χαλαρώσεις. Στο διάστημα αυτό, ανάλυσε την κατάσταση, και εξερεύνησε τις επιλογές που έχεις. Μην ξεκινήσεις τη διαδικασία ευρέσεως εργασίας μέχρι να καταλαγιάσουν τα δύσκολα συναισθήματα και προτού κάνεις την αυτοκριτική σου.

  • Δημιούργησε ένα καλά οργανωμένο, πλήρες και εμπεριστατωμένο βιογραφικό σημείωμα. Εντυπωσίασε τους μελλοντικούς εργοδότες σου, χρησιμοποιώντας λέξεις όπως: ομαδικό πνεύμα, κίνητρο, ποικιλία απόψεων, οφέλη, ποιότητα, ασφάλεια, μείωση των εξόδων και λύσεις. Παράθεσε τους ιδιαίτερους στόχους που έχεις πετύχει και θα σε βοηθήσουν στην επόμενη δουλειά που θα κάνεις.

  • Μην περιμένεις αποτελέσματα από μια ομαδική αποστολή βιογραφικών. Το κάθε σημείωμα πρέπει να είναι προσεγμένο και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που κάθε υποψήφιου εργοδότη.

  • Ζήτα βοήθεια από άτομα εμπιστοσύνης που μπορεί να συνεισφέρουν στην εύρεση εργασίας. Ίσως, πολλοί από αυτούς να μην μπορούν να σου κανονίσουν κάποιο επαγγελματικό ραντεβού αλλά κάποιοι σίγουρα θα κατεβάσουν χρήσιμες ιδέες για τον τρόπο αναζήτησης δουλειάς.

  • Ψάξε στο διαδίκτυο για ευκαιρίες παρακολούθησης σεμιναρίων ή συνεδρίων σχετικών με το επάγγελμά σου.

  • Ζήτα από ένα φίλο να παραστήσει τον μελλοντικό σου εργοδότη. Ζήτα του να εκτιμήσει αν οι συστάσεις που έχεις, ανταποκρίνονται και αναδεικνύουν τα χαρίσματα και τις αρετές σου.

  • Μόλις δεις κάποια αγγελία που σε ενδιαφέρει, περίμενε δέκα ημέρες και κατόπιν στείλε το βιογραφικό σημείωμα. Πολλοί εργοδότες πιστεύουν πως το δεύτερο κύμα βιογραφικών που λαμβάνουν, είναι καλύτερης ποιότητας σε σχέση με το πρώτο.

  • Μόλις βρεις την εταιρία που θα ήθελες να εργαστείς στείλε ένα βιογραφικό με το οποίο θα εκφράζεις τον ενθουσιασμό και την λαχτάρα να δουλέψεις στο συγκεκριμένο χώρο. Τόνισε πως θα ήθελες να σε κρατήσουν στα υπόψιν τους, ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ανοιχτή θέση εργασίας. Διατήρησε την επαφή μέσα στο χρόνο. Η υπομονή και η επιμονή σου, είναι πολύ πιθανό να ανταμειφθεί!