Ζήσε χαλαρά στην οικονομική κρίση

06.11.2008
Στους χαλεπούς καιρούς που περνάμε, ένα πράγμα απασχολεί νυχθημερόν το μυαλό σου: με ποιόν ευλογημένο τρόπο δεν θα ξεμείνεις με άδειο πορτοφόλι στα μέσα του μήνα. Το ξέρω: αυτό το δωδεκάποντο της βιτρίνα, τρύπα άνοιξε στην καρδιά σου, αλλά αν το πάρεις θα δημιουργήσεις μια ωραία τρύπα και στην τσέπη σου. Και σε βλέπω να κάνεις παρέα στα παιδιά των φαναριών και λυπάμαι πολύ. Γιατί όπως έλεγε και η Σόφι Τάκερ, γνωστή Αμερικανίδα κωμικός: "Έχω υπάρξει πλούσια, έχω υπάρξει και φτωχή και αναμφισβήτητα προτιμώ το πρώτο".

Στους χαλεπούς καιρούς που περνάμε, ένα πράγμα απασχολεί νυχθημερόν το μυαλό σου: με ποιόν ευλογημένο τρόπο δεν θα ξεμείνεις με άδειο πορτοφόλι στα μέσα του μήνα. Το ξέρω: αυτό το δωδεκάποντο της βιτρίνα, τρύπα άνοιξε στην καρδιά σου, αλλά αν το πάρεις θα δημιουργήσεις μια ωραία τρύπα και στην τσέπη σου. Και σε βλέπω να κάνεις παρέα στα παιδιά των φαναριών και λυπάμαι πολύ. Γιατί όπως έλεγε και η Σόφι Τάκερ, γνωστή Αμερικανίδα κωμικός: "Έχω υπάρξει πλούσια, έχω υπάρξει και φτωχή και αναμφισβήτητα προτιμώ το πρώτο".

Μπορείς εύκολα να περιορίσεις τις σπατάλες:

Δεν χρειάζεται να στα τρώει η εφορία. Άσε κατά μέρους τις λογιστικές αλχημείες, και εμπιστέψου για θέματα φόρων έναν επαγγελματία. Θα εκπλαγείς από το ποσό που εξοικονομείς ετησίως. Αν πράγματι γνωρίζεις από λογιστικά ζητήματα, κάντο μόνη σου. Αν βέβαια διαθέτεις τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο.

Μην παίρνεις καταναλωτικά δάνεια αυτή την εποχή. Αν το έχεις κάνει το σφάλμα ήδη, επωφελήσου από την μεταφορά και συγκέντρωση οδειλών και δανείων. Έτσι, θα ξέρεις πως χρωστάς σε μία τράπεζα.

Άσε το αυτοκίνητο σπίτι. Αν χρωστάς και της Μιχαλούς, πούλα το. Με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσεις τουλάχιστον 100 ευρώ το μήνα από τα καύσιμα, τα έξοδα συντήρησης, προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον. Για τις μετακινήσεις, χρησιμοποίησε το μετρό και όλους τους πιθανούς συνδυασμούς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Μην μένεις σε μια τράπεζα από συνήθεια. Ψάξε την τραπεζική επιχείρηση που σε συμφέρει, που προσφέρει το υψηλότερο επιτόκιο καταθέσεων, το χαμηλότερο επιτόκιο δανείου και που αποδεδειγμένα δεν εξαπατά τους πελάτες της. Αν έχεις ανοιχτούς λογαριασμούς σε πολλές διαφορετικές τράπεζες απενεργοποίησε τους. Είναι πολύ πιθανόν να καταλήξουν ζημιογόνοι και να βρεθείς να χρωστάς στην τράπεζα που τους συντηρεί.

Ψαλίδισε τις πιστωτικές κάρτες. Αν θέλεις να τις κρατήσεις, φρόντισε να πληρώνεις την δόση που σου αναλογεί, προτού υπερχρεωθείς. Ακόμη καλύτερα αν πληρώνεις ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό.

Άσε τις βόλτες στο εμπορικό κέντρο κατά μέρος. Συμπεριλαμβάνονται στις χειρότερες οικονομικές συνήθειες και αποτελούν τεράστια καταναλωτική παγίδα Πήγαινε για ψώνια μόνο αν χρειάζεσαι πραγματικά να αγοράσεις κάτι. Μην υποκύπτεις σε αγορές αντικειμένων που δεν είναι σε προσφορά ή έκπτωση.

Δώσε περισσότερη ζωή στα καταναλωτικά είδη. Υπάρχουν κάποιες εργασίες που μπορείς να καθυστερήσεις. Για παράδειγμα δεν χρειάζεται να αλλάζεις τα λάδια του αυτοκινήτου τόσο συχνά, ούτε να πετάς τις μπαταρίες που δεν έχουν αδειάσει. Παράτεινε το χρόνο ζωής τους κατά 25%. Αντικατάστησε τις απλές μπαταρίες με επαναφορτιζόμενες. Μην πετάς τα παλιά σου παπούτσια. Ο τσαγκάρης κάνει θαύματα και φυσικά χρυσές δουλειές σήμερα. Το ίδιο και η μοδίστρα, που θα χαρεί να σου μεταποιήσει ένα παλιό φόρεμα για να δείχνει σαν καινούργιο.

Άλλαξε τα φώτα. Άλλαξε τις λάμπες πυρακτώσεως όταν καούν, με οικολογικές, ιδιαίτερα στα φωτιστικά που χρησιμοποιείς περισσότερο. Μπορεί να είναί λίγο ακριβότερες από τις συμβατικές στην τιμή αγοράς, αλλά διαρκούν πολύ περισσότερο και καίνε πολύ λιγοότερο ρεύμα.

Ψώνισε το σωστό πράγμα στο σωστό μέρος. Σύγκρινε τις τιμές στα διάφορα σούπερ μάρκετ και κατάληξε στο φτηνότερο. Μην ντρέπεσαι να χρησιμοποιείς τα εκπτωτικά κουπόνια που επιβάλλεται να συγκεντρώνεις στην πρώτη ευκαιρία.

Κάνε παζάρια. Θα εκπλαγείς όταν δεις πόσοι καταστηματάρχες είναι πρόθυμοι να κάνουν εκπτώσεις σε όσους τους ζητήσουν ιδιαίτερα όταν πληρώνουν μετρητά. Η μισή ντροπή είναι δική του και η μισή δικιά σου.

Αγόρασε προϊόντα από δεύτερο χέρι. Κάνε μια βόλτα σε καταστήματα outlet, πρατήρια εργοστασιακών ρούχων, μπαζάρ εκπτωτικών ειδών και ζήτα ακόμα και ελαττωματικά ρούχα ή παπούτσια. Δεν είπαμε να πάρεις σκισμένα πράγματα. Βρες όσα έχουν μικρά ελαττώματα και δεν είναι πολύ φθαρμένα. Άλλωστε τα μεταχειρισμένα (vintage) αντικείμενα είναι πολύ της μόδα. Όπως έλεγε και η Κάρυ στο Sex and the City, πρέπει πάντα να φοράς ταυτόχρονα ένα πολύ ακριβό κομμάτι, συνδυασμένο με ένα πολύ φθηνό και ένα μεταχειρισμένο.

Απόφυγε τις ενστικτώδεις και παρορμητικές αγορές. Αν τσακωθείς με τον καλό σου, δεν χρειάζεται να ξεσπάσεις σε ανούσιες αγορές. Βάλε την φωτογραφία του στον τοίχο και πέτα βελάκια. Θα σου προσφέρει την εκτόνωση που ζητάς. Αν σου περισσεύουν χρήματα, επένδυσέ τα σε αγορές που έχουν μεγάλη αξία μεταπώλησης και όχι σε πράγματα που δύσκολα θα ξεφορτωθείς.

Άλλαξε πρόγραμμα χρήσης στο κινητό σου. Αν έχεις ξεχαστεί σε ένα παρωχημένο πρόγραμμα, κάνε μια έρευνα αγοράς για να δεις μήπως κάποιο από τα καινούργια σε συμφέρει καλύτερα. Αν π.χ. είχες ένα πρόγραμμα που σου πρόσφερε πολλά γραπτά μηνύματα δωρεάν για να επικοινωνείς με τον καλό σου, δεν υπάρχει λόγος να το κρατάς αφού χώρισες. Δες τι ανάγκες επικοινωνίας έχεις πραγματικά και διάλεξε το πρόγραμμα της εταιρίας που σου ταιριάζει. Τώρα που δεν χρειάζεται ν' αλλάζεις και αριθμό τηλεφώνου, είναι ακόμη πιο εύκολο.

Σβήνε τις συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη. Δοκίμασε για λίγους μήνες να σβήνεις την τηλεόραση και τις άλλες συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη. Θα εκπλαγείς από τη διαφορά που θα κάνει στον λογαριασμό της ΔΕΗ και παράλληλα θα οφελήσεις το περιβάλλον. Επίσης, μην ξεχνάς να βγάζεις τον φορτιστή απ' την πρίζα όταν δεν τον χρειάζεσαι.

Και μην ξεχνάς ότι οικονομία δεν σημαίνει μιζέρια, σημαίνει σεβασμός στον κόπο της δουλειάς σου. Ξόδευε μόνο σε ό,τι σου δίνει χαρά και σε ότι σου είναι απολύτως απαραίτητο ή δεν μπορείς ν' αποφύγεις. Οτιδήποτε άλλο είναι απλώς σπατάλη.