Κάνε την αποτυχία αφορμή για θρίαμβο

27.08.2008
Είτε το περίμενες, είτε όχι, έφαγες πόρτα και τώρα πρέπει να δεις τι θα κάνεις. Η ανακοίνωση των βάσεων έπεσε σαν ταφόπλακα στις προσδοκίες σου για μια εύκολη μετάβαση, απ' το σχολείο στην "ενήλικη" ζωή.

Είτε το περίμενες, είτε όχι, έφαγες πόρτα και τώρα πρέπει να δεις τι θα κάνεις.

Η ανακοίνωση των βάσεων έπεσε σαν ταφόπλακα στις προσδοκίες σου για μια εύκολη μετάβαση, απ' το σχολείο στην "ενήλικη" ζωή. Και σαν να μην έφτανε αυτό τώρα έχεις ν' αντιμετωπίσεις την απογοήτευση των γονιών αλλά και τα σχόλια των φίλων και ιδιαίτερα εκείνων που έχουν περάσει στη σχολή των ονείρων τους. Ακόμα χειρότερα, τώρα έχεις ν' αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι και τόσο χάλια τελικά.


  • Καταρχήν μην κάνεις τη στρουθοκάμηλο. Η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο είναι μόνο μια μάχη. Κι έχεις πολλές μάχες μπροστά σου, είτε σπουδάσεις, είτε όχι.

  • Μην κάνεις τον αδιάφορο. Άσε ελεύθερα τα συναισθήματα σου. Φώναξε, κλάψε, μίλα γι' αυτά σ' όποιον εμπιστεύεσαι.

  • Μην παίρνεις πάνω σου την απογοήτευση όλης της οικογένειας. Είναι λογικό για τους γονείς να καμαρώνουν τις επιτυχίες σου και να συμπάσχουν στις αποτυχίες σου, αλλά το να ζεις για εκείνους αντ' αυτών είναι λάθος για όλους.

  • Ανάλυσε το. Αν καταλάβεις τι πήγε στραβά έχεις λιγότερες πιθανότητες να σου ξανασυμβεί.

  • Επανεξέτασε τους στόχους σου. Ήθελες πράγματι να γίνεις, μηχανικός, γιατρός, δικηγόρος, ή απλώς ακολούθησες το ρεύμα;

  • Ανάλαβε δράση. Άρχισε να κοιτάς -αν δεν το έχεις κάνει ήδη- για τις εναλλακτικές που υπάρχουν και θα σε φέρουν πιο κοντά στην πραγματοποίηση των ονείρων σου. Είτε αποφασίσεις να ξαναδώσεις του χρόνου, είτε να γραφτείς σε κάποιο απ' τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μην χάνεις τον καιρό σου.

  • Δες το θετικά. Η αποτυχία μπορεί να σε βοηθήσει να δεις καλύτερα τι επάγγελμα θέλεις ν' ακολουθήσεις, μακριά απ' την επιρροή των δασκάλων και των συμμαθητών σου.

  • Μην το βάζεις κάτω. Πολλές φορές ένα εναλλακτικό σχέδιο μπορεί να δουλέψει καλύτερα μακροπρόθεσμα.


"Ο χρόνος σου είναι περιορισμένος. Μην τον σπαταλάς, ζώντας τη ζωή κάποιου άλλου" είχε πει τον Ιούνιο του 2005, ο συνιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς στην ομιλία του για την τελετή αποφοίτησης του πανεπιστημίου του Στάνφορτ. Ο ίδιος είχε ζήσει την απόρριψη πολλές φορές.

Υιοθετημένος και μέτριος μαθητής, δεν κατάφερε ποτέ να τελειώσει το πανεπιστήμιο, απολύθηκε από την Apple, την εταιρία που είχε δημιουργήσει ο ίδιος και πάλεψε με τον καρκίνο, αλλά βγήκε νικητής. Επέζησε, ξαναγύρισε στην εταιρία που τον απέλυσε και σήμερα θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους στον κόσμο.

"Ο μόνος τρόπος για να πετύχεις είναι ν' αγαπάς αυτό που κάνεις. Αν δεν το έχεις βρει ακόμη, συνέχισε να ψάχνεις. Μην συμβιβάζεσαι", κατέληξε ολοκληρώνοντας την ομιλία του. Αν αυτές οι σκέψεις δούλεψαν γι' αυτόν γιατί να μην δουλέψουν για σένα;

Από τη Μαριλένα Φραγκιάδη