Τα μυστικά της επιτυχίας

14.08.2008
Γιατί κάποιοι τα καταφέρνουν με ό,τι καταπιάνονται, ενώ άλλοι, παρόλο που βάζουν τα δυνατά τους, δεν παίρνουν σχεδόν ποτέ αυτό που θέλουν; Σίγουρα ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικές ικανότητες και ταλέντα

Από την ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Γιατί κάποιοι τα καταφέρνουν με ό,τι καταπιάνονται, ενώ άλλοι, παρόλο που βάζουν τα δυνατά τους, δεν παίρνουν σχεδόν ποτέ αυτό που θέλουν; Σίγουρα ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικές ικανότητες και ταλέντα, αλλά μήπως αυτό που φέρνει τελικά το ποθητό αποτέλεσμα είναι η στάση μας απέναντι στις προκλήσεις;

Αν και γεννιόμαστε γεμάτοι εμπιστοσύνη και έχοντας την πεποίθηση ότι μπορούμε να πετύχουμε οτιδήποτε επιθυμούμε, στην πορεία της ζωής χάνουμε σε μεγάλο βαθμό την πίστη στον εαυτό μας. Γιατί; Τι συμβαίνει και πώς μπορούμε να ξανακερδίσουμε το θάρρος μας και να νιώσουμε πάλι νικητές της ζωής;

Το κοινό χαρακτηριστικό των επιτυχημένων ανθρώπων είναι ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη για όσα συμβαίνουν στη ζωή τους και ακολουθούν μερικούς απλούς, αλλά σπουδαίους κανόνες. Δεν δικαιολογούν τον εαυτό τους ρίχνοντας το φταίξιμο στους άλλους και δεν αφήνουν το χρόνο να τους προσπερνά παγώνοντας το μέλλον τους και περιμένοντας καρτερικά να συμβεί κάτι που θα αλλάξει τη ζωή τους. Δημιουργούν μόνοι τους τις ευκαιρίες για αλλαγή.

Μα τι είναι η επιτυχία;
Ένας άνθρωπος που δεν έχει στόχους δεν μπορεί να νιώθει επιτυχημένος. Η επιτυχία δεν είναι τίποτε άλλο από την πραγματοποίηση των στόχων μας, και αυτό δεν είναι θέμα τύχης, αλλά σχεδιασμού. Οι άνθρωποι που βγαίνουν κερδισμένοι στη ζωή δεν έχουν περισσότερες ευκαιρίες από τους άλλους ούτε το τυχερό τριφύλλι στο τσεπάκι τους. Αντί να περιμένουν πώς θα τους τα φέρει η ζωή, φέρνουν τη ζωή εκεί που τη θέλουν.
Όποια και αν είναι τα όνειρά σας, μπορούν να πραγματοποιηθούν, αρκεί να βρίσκονται στη σφαίρα του εφικτού. Η δύναμη για να πετύχετε βρίσκεται στον τρόπο που σκέφτεστε και στη στάση που έχετε απέναντι στη ζωή. Είναι δική σας ευθύνη, κανενός άλλου και όσο νωρίτερα το καταλάβετε, τόσο το καλύτερο για εσάς. Σταματήστε, λοιπόν, να κατηγορείτε τους γονείς σας, τον εργοδότη, το γείτονα, το σύντροφο ή τα παιδιά σας για κάθε αναποδιά που σας συμβαίνει και σκεφτείτε πώς θα αλλάξετε τα πράγματα. Και αν όλα αυτά σας φαίνονται πολύ απλοϊκά ή ανέφικτα, μάθετε ότι οι βασικές αρχές που μοιράζονται οι επιτυχημένοι άνθρωποι είναι δοκιμασμένες και αποτελεσματικές. Όσο αυτοί υλοποιούν τα σχέδιά τους, κάποιοι απλώς παρατηρούν παθητικά τη ζωή να περνάει, ενώ άλλοι αναρωτιούνται τι συνέβη. Επιλέξτε σε ποια κατηγορία θέλετε να ανήκετε.

Βρείτε τον προορισμό σας
Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να πουν τι δεν θέλουν, αλλά όχι τι θέλουν. Αυτό που κάνει τους επιτυχημένους να διαφέρουν είναι ότι έχουν ξεκάθαρους στόχους. Για να φτάσετε στον προορισμό σας, πρέπει να γνωρίζετε πού ακριβώς θέλετε να πάτε. Αν δεν μπορείτε να αποφασίσετε τι θέλετε, τότε είστε σε μειονεκτική θέση. Είναι σαν να μπαίνετε σε ένα ταξί και να δίνετε στον οδηγό δύο διαφορετικούς προορισμούς. Ο οδηγός δεν θα ξέρει σε ποιον από τους δύο να κατευθυνθεί και θα ακινητοποιήσει το ταξί, περιμένοντας να πάρετε μια απόφαση. Θέλετε να συμβεί αυτό στη ζωή σας;

Σχεδιάστε με ακρίβεια
Πολλοί ισχυρίζονται ότι δεν τους αρέσει να σχεδιάζουν τη ζωή και προτιμούν να έχουν την ελευθερία να απολαύσουν και να χαρούν ό,τι βρεθεί στο δρόμο τους. Στην πραγματικότητα, όμως, ο ακριβής σχεδιασμός είναι αυτός που δίνει την ελευθερία και τη δυνατότητα να είμαστε ευέλικτοι.

Φανταστείτε ότι θέλετε να πάτε ένα ταξίδι. Έχετε καθορίσει τον προορισμό σας και έχετε χαράξει τη διαδρομή σας στο χάρτη. Καθώς ακολουθείτε το δρόμο σας, μπορείτε να σταματήσετε όπου θέλετε για να φάτε, να ψωνίσετε, να χαζέψετε. Αυτό σας δίνει ελευθερία επιλογής, χωρίς όμως να ξεφεύγετε από τον τελικό προορισμό σας. Το ίδιο συμβαίνει και στη ζωή: αν έχετε έναν ξεκάθαρα προσδιορισμένο σκοπό, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις φαινομενικά τυχαίες ευκαιρίες.

Στον καθορισμό των στόχων σας θα σας βοηθήσουν πολύ δύο ερωτήσεις:
1. Πού θέλω να πάω; 2. Πότε θέλω να φτάσω;

Η απάντηση θα ξεκαθαρίσει επίσης πώς θα φτάσετε εκεί που θέλετε. Ίσως χρειαστεί να αποκτήσετε νέες γνώσεις ή δεξιότητες ή να κάνετε αλλαγές στην καθημερινότητά σας. Και επειδή όλες μας οι πράξεις έχουν συνέπειες, ανεξάρτητα από το αν κάποιες δεν τις βλέπουμε ή δεν τις μαθαίνουμε ποτέ, προσπαθήστε να ενεργείτε πάντα για το καλό το δικό σας και των άλλων.

Βάλτε στόχους
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να καταγράψετε το στόχο σας. Όσο πιο ξεκάθαρος είναι, τόσο το καλύτερο. Σκεφτείτε γιατί θέλετε να τον κατακτήσετε; Τι θα κερδίσετε; Απαντώντας σε αυτή την ερώτηση, θα έχετε βρει το κίνητρο που θα σας οδηγήσει στη δράση. Βεβαιωθείτε, όμως, ότι ο στόχος που έχετε θέσει είναι δικός σας και όχι κάποιου άλλου.
Στη συνέχεια χωρίστε το στόχο σας σε μικρότερους, που πρέπει να πραγματοποιήσετε κατά τη διαδρομή σας προς την επίτευξή του. Κάθε σχέδιο πρέπει να είναι ευέλικτο, ώστε να μπορείτε να το αναπροσαρμόζετε, όταν είναι απαραίτητο, στις συνθήκες. Είναι πολύ σημαντικό να καταγράφετε το σχέδιό σας και να ανατρέχετε καθημερινά σε αυτό για να διαπιστώνετε την πρόοδο που έχετε κάνει προς τον τελικό σας σκοπό.

Ξεπεράστε τα εμπόδια
Πάντα μπορεί να υπάρχουν εμπόδια που κάνουν πιο δύσκολο το δρόμο προς την επιτυχία. Αν όμως είστε αρκετά αποφασισμένοι, δεν υπάρχει εμπόδιο που δεν μπορείτε να ξεπεράσετε. Χρησιμοποιήστε τις δυσκολίες σαν μια ευκαιρία για να μάθετε. Μην αναστατώνεστε για πράγματα στα οποία δεν μπορείτε να ασκήσετε κανενός είδους έλεγχο. Σημασία δεν έχουν αυτά που σας συμβαίνουν, αλλά πώς αντιδράτε εσείς σε αυτά.
Αλλάξτε τρόπο σκέψης και δείτε τη θετική πλευρά σε καθετί. Επιλέξτε να ζείτε κρατώντας θετική στάση απέναντι στη ζωή και αποφύγετε τα αρνητικά άτομα που κάθε φορά που τους λέτε τα σχέδιά σας κατσουφιάζουν ή σας αποθαρρύνουν. Είναι καλύτερα να μην τα μοιράζεστε με εκείνους που μπορεί να σας χλευάσουν ή να προσπαθήσουν να σας πείσουν ότι δεν πρόκειται να τα καταφέρετε ποτέ. Συνήθως οι άνθρωποι αυτοί συμπεριφέρονται έτσι από φόβο μήπως μείνουν πίσω ή επειδή η δική σας επιτυχία θα κάνει πιο φανερή τη δική τους αποτυχία. Αν σκέφτεστε αρνητικά για τον εαυτό σας και για την πραγματοποίηση των στόχων σας, θα αποτύχετε σίγουρα. Όσο πιθανό είναι να αποτύχετε, άλλο τόσο είναι και να πετύχετε. Εσείς επιλέγετε.

Αρχίστε τώρα
Μην αναβάλλετε για αργότερα την επίτευξη των στόχων σας. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Ο Robin Sieger, συγγραφέας του βιβλίου «Γεννημένοι νικητές» (εκδόσεις «Διόπτρα»), δίνει έναν πρακτικό τρόπο για να ξεπεράσετε τις αρνητικές σκέψεις:
«Προσδιορίστε 3 στόχους: ένα βραχυπρόθεσμο (κάτι που θέλετε να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα ή και λιγότερο), ένα μεσοπρόθεσμο (μπορεί να χρειαστεί ένα χρόνο) και ένα μακροπρόθεσμο (μπορεί να πάρει περισσότερο από ένα χρόνο). Κάτω από τους τρεις στόχους σας σχεδιάστε δύο στήλες. Στην πρώτη στήλη γράψτε όλους τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να προσπαθήσετε για την ολοκλήρωση των στόχων σας. Στη δεύτερη γράψτε όλους τους λόγους για τους οποίους πρέπει να προσπαθήσετε. Τώρα πάρτε ένα κόκκινο στυλό, κοιτάξτε τις δύο στήλες και διαγράψτε τους αρνητικούς λόγους».

Μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση
Οι θετικές εμπειρίες ενισχύουν την αυτοπεποίθηση. Πάρτε κουράγιο από τις επιτυχίες σας. Μη μειώνετε την αξία του εαυτού σας και μην τον θεωρείτε λιγότερο ικανό από ό,τι πραγματικά είναι. Αρχίστε τη δράση τώρα. Τα αποτελέσματα που θα ακολουθήσουν θα σας κινητοποιήσουν ακόμα περισσότερο και θα σας οδηγήσουν στους επόμενους στόχους σας.
«Όταν πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε κάτι, δημιουργούμε μια θετική εικόνα, την εικόνα της επιτυχίας. Στην αντίθετη περίπτωση, δημιουργούμε την εικόνα της αποτυχίας», λέει ο Robin Sieger.

Ο φόβος ακινητοποιεί
Όποιες και αν είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε πρέπει να ξέρετε ότι ο φόβος τις μεγεθύνει και, τελικά, οδηγεί στην αδράνεια. Οι άνθρωποι που πετυχαίνουν βρίσκουν το κουράγιο να σηκωθούν μετά από μια κρίση, όσο μεγάλη και αν είναι. Το θετικό στοιχείο των κρίσεων είναι ότι ωθούν στην αλλαγή. Η κατεύθυνση που θα πάρετε, βέβαια, και οι αλλαγές που θα αποφασίσετε να κάνετε εξαρτώνται αποκλειστικά από εσάς. Σκεφτείτε πόση ενέργεια σπαταλάτε στα συναισθήματα φόβου και ανησυχίας. Ο φόβος μπορεί κυριολεκτικά να σας παραλύσει, αν σας απογυμνώσει από την εμπιστοσύνη και την αυτοπεποίθηση που έχετε ανάγκη για να τα καταφέρετε. Και το τραγικό είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του φόβου και της ανησυχίας προέρχεται από πράγματα που ίσως συμβούν στο μέλλον και τα οποία δεν υπάρχουν ακόμα.

Πώς θα λύσετε ένα πρόβλημα

Για κάθε πρόβλημα υπάρχει και μία τουλάχιστον λύση. Ο Robin Sieger προτείνει έναν πρακτικό τρόπο που βοηθάει στην επίλυση των προβλημάτων που θα συναντήσετε
στο δρόμο προς την επιτυχία:
1. Προσδιορίστε και καταγράψτε το πρόβλημα με ακρίβεια.
2. Γράψτε όσες περισσότερες λύσεις σας έρχονται στο νου, ακόμα και αν σας φαίνονται απραγματοποίητες.
3. Αφήστε το μυαλό σας να ησυχάσει. Το υποσυνείδητό σας θα συνεχίζει να επεξεργάζεται τις πληροφορίες προσπαθώντας να βρει λύση.
4. Μετά από μερικές ώρες ή μέρες η λύση θα βρεθεί σαν μια λάμψη έμπνευσης!

Γίνετε ο... προπονητής του εαυτού σας
Ενεργήστε σαν να έχετε ήδη ολοκληρώσει το σχέδιό σας. Αρχίστε να μιλάτε, να συμπεριφέρεστε και να σκέφτεστε σαν να έχει ήδη πραγματοποιηθεί ο σκοπός σας. Όσο πιο καθαρά φαντάζεστε το στόχο σας, τόσο πιο σίγουρο είναι ότι θα τον πετύχετε. Η διαδικασία αυτή θα κινητοποιήσει το υποσυνείδητο, το οποίο από τη στιγμή που θα πάρει την πληροφορία που του στέλνετε θα αρχίσει να δουλεύει
για να την πραγματοποιήσει.