Κάνε την ζωή σου καλύτερη στο γραφείο!

13.06.2008
Φαίνεται ότι το εργασιακό στρες χτυπάει όλο και πιο συχνά τις γυναίκες. Οι συνθήκες αναγκάζουν τις περισσότερες από εμάς να αναλαμβάνουμε μεγαλύτερο όγκο δουλειάς, με αποτέλεσμα να αφιερώνουμε το μεγαλύτερο μέρος του 24ώρου στην δουλειά.

Φαίνεται ότι το εργασιακό στρες χτυπάει όλο και πιο συχνά τις γυναίκες. Οι συνθήκες αναγκάζουν τις περισσότερες από εμάς να αναλαμβάνουμε μεγαλύτερο όγκο δουλειάς, με αποτέλεσμα να αφιερώνουμε το μεγαλύτερο μέρος του 24ώρου στην δουλειά.

Η φράση «βλέπω περισσότερο τους συναδέρφους παρά τα παιδιά μου» ακούγεται όλο και πιο συχνά. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το άγχος της δουλειάς και να κάνουμε καλύτερη την ζωή μας στο γραφείο; Εμείς σας δίνουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές:

Το στρες είναι ένας όρος, που φορτίζει και το έχουμε συνδέσει με την νευρικότητα την ένταση και την κούραση. Αντιμετωπίστε την δουλειά ως απαιτητική και όχι σαν αγχωτική. Αυτό θα σας βοηθήσει ψυχολογικά να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που προκύπτουν. Προσπαθήστε να ολοκληρώνετε τις δουλειές σας πριν αρχίσετε να σπαταλάτε την ώρα σας μιλώντας με τους συναδέρφους σας. Εάν αφιερώσετε λίγα λεπτά απλώς για να τα πείτε θα μπορέστε να χτίσετε μια σχέση που θα προσφέρει συνεχή υποστήριξη.

Καταγράψτε τις επιτυχίες σας δημιουργώντας ένα φάκελο με πληροφορίες στον οποίο μπορείτε ανά πάσα στιγμή να ανατρέξετε. Αυτό θα σας βοηθήσει μελλοντικά να αποφύγετε τις αρνητικές σκέψεις του τύπου «δεν θα τα καταφέρω να βγάλω πέρα με αυτό που μου έχουν αναθέσει», επίσης θα σας δώσει κίνητρα όταν θα είστε έτοιμες να αναζητήσετε άλλη δουλειά.

Μην αφήνετε τα e-mail να αποσπούν την προσοχή σας. Όταν συμβαίνει αυτό δύσκολα μετά συγκεντρώνεστε στη δουλειά σας. Φροντίζετε να τσεκάρετε την ηλεκτρονική αλληλογραφία σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Μετά από μια έντονη συγκέντρωση αφήστε για λίγο το μυαλό σας ελεύθερο. Επιτρέψτε στον εαυτό σας μερικά λεπτά ονειροπόλησης. Σκεφτείτε μέρη που μπορεί να πάτε διακοπές.

Κάνετε ένα διάλειμμα για φαγητό. Μην τρώτε στα πεταχτά σάντουιτς ενώ παράλληλα εργάζεστε. Αν τρώτε υπό πίεση το πιθανότερο είναι να πάθετε δυσπεψία ή τυμπανισμό.

Αρωματίστε το χώρο που εργάζεστε. Το άρωμα της λεβάντας βοηθάει στην συγκέντρωση γι’ αυτό λοιπόν αγοράστε ένα αρωματικό κερί ή μια κρέμα για τα χέρια με την οποία θα φρεσκαριστείτε.

Βρείτε χρόνο για καθαρό αέρα, ακόμη και αν πνίγεστε, και τα τηλέφωνα χτυπούν ασταμάτητα. Πρέπει έστω και για λίγα λεπτά να βγείτε έξω από το κλιματιζόμενο χώρο που εργάζεστε. Μην παίρνετε προσωπικά τα προβλήματα των συναδέρφων σας.

Δεν είναι υποχρέωση σας να ακούτε και να λύνετε τα προβλήματα τους. Αν προσπαθήσετε να μπείτε στην διαδικασία να τους δώσετε συμβουλές είναι σίγουρο ότι θα νιώσετε μια επιπλέον πίεση.

Ακολουθήστε το επάγγελμα που σας αρέσει. Έρευνες έχουν δείξει ότι σε αυτούς που αρέσει η δουλειά τους αισθάνονται λιγότερο άγχος και κατάθλιψη και γενικά πιο θετική διάθεση.

Μην ξενυχτάτε κάθε μέρα. Η έλλειψη ύπνου μειώνει την ενέργεια σας και φυσικά την απόδοση σας στην εργασία. Για να ξυπνάτε ανανεωμένες πρέπει να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ.