Το στρες χτυπά τις εργαζόμενες

15.05.2008
Το πως θα καταφέρουν να συνδιάσουν καριέρα και οικογένεια έχει γίνει καθημερινός εφιάλτης για τις εργαζόμενες γυναίκες. Δεν είναι τυχαίο που σύμφωνα με τις στατιστικές 8 στις 10 εργαζόμενες γυναίκες θα

To άγχος έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας. Ειδικά για τις εργαζόμενες γυναίκες το πώς θα καταφέρουν να συνδυάσουν καριέρα και οικογένεια έχει γίνει καθημερινός εφιάλτης. Δεν είναι τυχαίο που σύμφωνα με τις στατιστικές 8 στις 10 εργαζόμενες γυναίκες θα εγκατέλειπαν την δουλειά με πλήρη απασχόληση, εάν μπορούσαν να το κάνουν. Η δήλωση μιας 40χρονης εργαζόμενης είναι ενδεικτική: «Η αγορά εργασίας σου θέτει το δίλημμα, ή θα δουλεύεις στα 40 σου σαν 20χρονη ή θα κάτσεις στο σπίτι σου. Σε μια υπερ-μοντέρνα εποχή, η κοινωνία με εξωθεί να γυρίσω στην εποχή της μαμάς και της γιαγιάς και να παρατήσω τη δουλειά για να ασχοληθώ με τα παιδιά μου κι από την άλλη οι νταντάδες? σκέφτεσαι πώς να τους μιλήσεις, νοιώθεις υπάλληλος στο ίδιο σου το σπίτι. Τρέμεις στην σκέψη ότι μπορεί να φύγουν. Κανένα λεπτό του 24ώρου δεν σου ανήκει πια. Ο καφές με την φίλη σου είναι μια άγνωστη λέξη».

Οι περισσότερες εργαζόμενες νοιώθουν ενοχικά απέναντι στην οικογένεια και αυτό γιατί δεν είναι εύκολο να ισορροπήσουν ανάμεσα στις επιθυμίες και τις απαιτήσεις των άλλων. Πολλές φορές βάζουν σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό τους και αυτό αυτόματα τις οδηγεί στην κατάθλιψη και τα ψυχοσωματικά προβλήματα. «Σε περιόδους μεγάλου άγχους χάνω βάρος και βγάζω έρπη στα χείλη» αποκαλύπτει η 40χρονη Γεωργία και σίγουρα δεν είναι η μόνη. «Ένα άτομο για να διαχειριστεί το άγχος πρέπει πρώτα από όλα να δημιουργήσει μια καλύτερη σχέση με τον ίδιο τον εαυτό.

Στην εποχή μας είναι βασικό να μάθει κανείς πώς να διαχειρίζεται το στρες. Αυτό είναι και το εισιτήριο του για την ψυχική του υγεία» μας συμβουλεύει ο Δρ Δημήτρης Χρηστίδης. Το 60% των εργαζόμενων γυναικών γυρίζουν στο σπίτι μεταφέροντας το στρες της δουλειάς, και τις περισσότερες φορές ξεσπούν στα μέλη της υπόλοιπής οικογένειας. Δεν έχουν την υπομονή να ασχοληθούν με τα προβλήματα των παιδιών τους, να διαβάσουν τις ανάγκες τους. Για τη διαχείριση του άγχους εντός της οικογένειας, «το μυστικό» είναι η καλή επικοινωνία και η αποφυγή σωματοποίησης της έντασης. «Όταν ένα παιδί βλέπει την μητέρα του να λιποθυμά ή να κάνει πονοκέφαλο, το παιδί θα μάθει να εμφανίζει τα αντίστοιχα ψυχοσωματικά προβλήματα όταν πιέζεται» υπογραμμίζει ο ψυχοφυσιολόγος Δημήτρης Χρηστίδης. Στην εποχή μας οι γονείς δυσκολεύονται κάποιες φορές να πάρουν ικανοποίηση από τη ζωή και να γίνουν πρότυπα χαράς για τα παιδιά τους.

Το 20% των παιδιών σύμφωνα με έρευνες σε πολλές χώρες εμφανίζει ψυχικές διαταραχές. Το οικογενειακό στρες θεωρείται υπόστρωμα των περισσότερων από αυτές. Η λύση του προβλήματος σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η ουσιαστική επικοινωνία στο οικογενειακό περιβάλλον και η αμοιβαία εμπιστοσύνη των μελών της οικογένειας. Άλλωστε αυτός είναι και ο ρόλος των γονιών: «Να δώσουν στο παιδί ένα συναισθηματικό υπόβαθρο που θα βοηθήσει να αναπτύξει στον μέλλον τις απαιτούμενες ικανότητες ώστε να ενταχθεί στην κοινωνία και να μπορεί να διαχειρίζεται τις δυσκολίες χωρίς άγχη και αποδιοργανωτικές κινήσεις» τονίζει η ψυχολόγος και οικογενειακή θεραπεύτρια κ.Δήμητρα Σφήκα.