Πώς να κάνεις φίλους στην ενήλικη ζωή σου

01.06.2020
Πώς να κάνεις φίλους στην ενήλικη ζωή σου
6 tips που θα σε βοηθήσουν να έρθεις πιο κοντά με νέα άτομα

Θυμάσαι πόσο εύκολο ήταν να κάνεις φίλους στο δημοτικό;

Δες και αυτό: Η χημεία στη φιλία: Πώς ξέρω με ποιούς ταιριάζω;

Ως παιδί, το να κάνεις φίλους δεν ήταν τόσο περίπλοκο όσο είναι σήμερα. Εκτός από τον φόβο της απόρριψης, το να κάνεις νέους φίλους παίρνει πολύ χρόνο - κάτι που σαν ενήλικες δεν έχουμε και τόσο πολύ πλέον. Έρευνες έχουν δείξει ότι μετά την ηλικία των 25 ετών, οι περισσότερες φιλίες ενηλίκων αρχίζουν να μειώνονται. Μερικοί από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, έχουν να κάνουν με την αλλαγή θέσεων εργασίας, το γάμο, τη μετακίνηση σε άλλη πόλη ή ακόμη και την απόκτηση παιδιών.

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να αποκτήσεις νέους φίλους ως ενήλικας;

Μπες στη σωστή νοοτροπία
Όταν πρόκειται να κάνετε φίλους ως ενήλικας, πρέπει να έχεις τη σωστή νοοτροπία. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να μπεις στη διαδικασία με το σκεπτικό ότι δεν πρόκειται ποτέ να κάνετε φίλους, επειδή η αντίληψή σου θα γίνει η πραγματικότητά σου.

Εστίασε στο να είσαι ανοιχτή
Με άλλα λόγια, μην σκεφτεσαι υπερβολικά τη διαδικασία δημιουργίας φίλων. Αντί να ανησυχείς για την απόρριψή, μπες στη ψυχοσύνθεση του παιδιού που ήσουν όταν πήγαινες στο δημοτικό. Να είσαι ανοιχτή και φιλόξενη.

Δημιούργησε μια λίστα με πιθανούς φίλους
Σχεδόν κάθε άτομο έχει ένα ή δύο άτομα στη ζωή τους που θα ήθελαν να γνωρίσουν καλύτερα. Δημιούργησε μια λίστα με άτομα με τα οποία θα ήθελες να έρθεις πιο κοντά κάποια στιγμή. Θυμήσου ότι το να κάνετε φίλεις χρειάζεται προσπάθεια και κάποιος πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία. Αφού φτιάξεις τη λίστα σας, κάνε μια πρόσκληση για καφέ ή κάποια άλλη έξοδο.

Αυτό το είδες; Θέλεις να γίνεις καλύτερη φίλη; 8 τρόποι που θα σε βοηθήσουν

Προγραμμάτισε το
Ας το παραδεχτούμε, όλοι είναι απασχολημένοι. Και παρά τις καλύτερες προθέσεις σου, αν δεν το προγραμματίσεις, πιθανότατα δεν θα κάνεις τίποτα για να κάνεις περισσότερους φίλους. Αποφάσισε πότε θα προτείνεις από την κοπέλα που συμπαθείς από το γραφείο να πάτε για ένα ποτό μετά τη δουλειά. Αφιέρωσε χρόνο στο να καλέσεις τη γυναίκα από το γυμναστήριο με την οποία νιώθεις ότι έχετε κοινά και θα κάνατε καλή παρέα. Το κλειδί είναι να προγραμματίσεις αυτές τις αρχικές επαφές.

Πες "ναι"
Ναι, είσαι κουρασμένη και απασχολημένη αλλά εάν κάποιος σε προσκαλέσει σε κάτι, προσπάθησε να το πραγματοποιήσεις. Εάν έχεις κοινωνικό άγχος, κάνε ό, τι καλύτερο μπορείς για να θυμάσαι ότι αυτό το άτομο σε προσκάλεσε να συναντηθείτε, γιατί θέλει να σε δει και να μιλήσετε. Φυσικά, εάν δεν μπορείς να αντέξεις την έξοδο οικονομικά ή δεν αισθάνεσαι υγιής, τότε απόρριψε την πρόσκληση. Αλλά προσπάθησε να κάνεις κάτι άλλο με αυτό το άτομο. Η αποδοχή προσκλήσεων, ακόμη και αν δεν γνωρίζεις πολύ καλά το άτομο, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ανοίξεις πόρτες και να επεκτείνεις τις ευκαιρίες φιλίας.

Δοκίμασε νέα πράγματα
Όταν θέλεις να κάνεις φίλους, είναι σημαντικό να επεκτείνεις τους ορίζοντές σου και να δοκιμάσεις νέα πράγματα. Ποτέ δεν ξέρεις, ίσως να απολαύσεις αυτές τις νέες περιπέτειες και ενδεχομένως να σου δοθεί η δυνατότητα να κάνεις φίλους σε νέα και ενδιαφέροντα μέρη. Κάνε ένα μάθημα τέχνης ή χορού, και ίσως να δεις ότι δεν είσαι το μόνο άτομο που βγαίνει από τη ζώνη άνεσής του.