Έρευνα δείχνει ότι πόσοι από τους φίλους σου νοιάζονται πραγματικά για σένα

23.05.2020
Έρευνα δείχνει ότι πόσοι από τους φίλους σου νοιάζονται πραγματικά για σένα
Όσα περισσότερα άτομα κάνουμε παρέα, τόσο περισσότερο ξεχνάμε την πραγματική έννοια της λέξης «φίλος». Σκέψου το: πόσους φίλους σου μπορείς να θεωρήσεις ως πραγματικούς; Και αυτοί οι άνθρωποι θα σου ανταποδώσουν, άραγε, αυτά τα συναισθήματα; Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2016 και δημοσιεύτηκε στο Plos One, αναφέρει ότι οι πιθανότητες είναι μικρές και ανέρχονται σε περίπου 50/50. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και πόσο αξίζει μια φιλία;

Οι άνθρωποι που θεωρούμε ότι είναι φίλοι μας μπορεί να αισθάνονται διαφορετικά

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε 600 μαθητές που κλήθηκαν να αξιολογήσουν τις φιλίες τους και τα αποτελέσματα ήταν αρκετά απογοητευτικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μόνο το 53% των σχέσεων αποδείχθηκε αμοιβαίο, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις αποκαλύφθηκαν μονόπλευρες φιλίες.

Ένας από τους ερευνητές πιστεύει ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι συνήθως «κακοί να κρίνουν το ποιοι είναι οι φίλοι τους». Πρόσθεσε επίσης ότι όσο περισσότερους φίλους έχεις, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να σε αποκαλέσουν ως τον καλύτερο φίλο τους.

Μοιραζόμαστε τον εαυτό μας με πολλούς φίλους

Δεν μπορείς να έχεις ουσιαστικές σχέσεις με όλους τους φίλους σου και αυτό είναι ένα απλό γεγονός που πρέπει να αποδεχτείς. Καθώς μεγαλώνεις, συσσωρεύεις περισσότερες γνωριμίες και αν έχεις προβλήματα με τη διακοπή των σχέσεων με τους ανθρώπους, μπορεί να δημιουργήσεις πρόβλημα στον εαυτό σου με τις κοινωνικές σχέσεις.

Γιατί όμως δημιουργούμε τόσους πολλούς φίλους; Είναι απλώς μια ανάγκη που έχουμε για μια συναισθηματική σύνδεση; Στην πραγματικότητα, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι με τη δημιουργία πολλών ημι-φίλων προστατεύουμε τον εαυτό μας από το να πληγωθούμε από ψευδείς προσδοκίες. Δεν επενδύουμε τόσο πολύ χρόνο και προσπάθεια, ας πούμε, σε 5 φίλους από ότι θα κάναμε με τους 2, οπότε δεν θα απογοητευθούμε τόσο πολύ όταν χάσουμε έναν είτε αισθανθούμε προδομένες από έναν άλλον.

Επίσης, έχουμε ψυχική φθορά προσπαθώντας να είμαστε εκεί για τόσα πολλά διαφορετικά άτομα. Το να έχεις πάρα πολλούς φίλους μπορεί να έχει εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα και να σε οδηγήσει σε συναισθήματα μοναξιάς, άγχους, ακόμη και σε αυξημένη πιθανότητα θανάτου.

Οι στενές συνδέσεις είναι σημαντικές για την υγεία μας

Οι φιλίες μπορούν να ανεβάσουν ή να ρίξουν ένα άτομο. Οι αληθινοί φίλοι μπορούν να είναι πολύ ευεργετικοί για την ψυχική μας υγεία και πραγματικά μας βοηθούν να ξεπεράσουμε ένα προσωπικό ζήτημα, μια τραγωδία ή ακόμα και να μας δώσουν έναν ώμο για να κλάψουμε. Μπορούμε να περιμένουμε τέτοια υποστήριξη μόνο με τη δημιουργία μιας ουσιαστικής σύνδεσης με κάποιον και την επιστροφή όσων λαμβάνουμε.

Μια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι φιλίες μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητές μας για χρόνια ασθένεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο, καταστάσεις οι οποίες συχνά συνδέονται με άγχος και αίσθηση απομόνωσης.

Μάθε ποιοι είναι οι πραγματικοί σου φίλοι

Πώς ξέρουμε λοιπόν ποιες φιλίες μας είναι πραγματικές; Υπάρχουν πολλά σημάδια που μπορούν να σε βοηθήσουν να διακρίνεις ποιος έχει το καλό σου στο μυαλό του:

Γνωρίζετε ο ένας τον άλλο για λίγο αλλά έχετε πολλές κοινές αναμνήσεις.

Δεν χάνετε χρόνο με ψιλοκουβέντα.

Είτε έχεις συναντήσει την οικογένειά του είτε γνωρίζεις προσωπικές λεπτομέρειες της ζωής του (και τις κρατάς μόνο για τον εαυτό σου).

Τον βοηθάς χωρίς να περιμένεις τίποτα ως αντάλλαγμα και το αντίστροφο.

Ο αληθινός σου φίλος δεν χρειάζεται να είναι ένα άτομο που γνωρίζεις από την παιδική ηλικία καθώς μπορεί να είναι οποιοσδήποτε νοιάζεται πραγματικά για να είσαι καλά και είναι στο πλάι σου στα εύκολα και τα δύσκολα.