Πώς να βοηθήσεις μια φίλη με κατάθλιψη

02.02.2019
Πώς να βοηθήσεις μια φίλη με κατάθλιψη
5 σημαντικά βήματα για να σταθείς δίπλα της με τον σωστό τρόπο

Έχεις "χάσει" τη φίλη σου; Συνήθως μιλούσατε και στέλνατε μηνύματα κάθε μέρα, αλλά όταν την κάλεσες πριν από τρεις εβδομάδες, αφού πρόσφατα απολύθηκε από τη δουλειά της, είπε ότι θα έπαιρνε έναν υπνάκο και θα σου τηλεφωνούσε αργότερα. Δεν το έκανε ποτέ! Κάτι συμβαίνει.

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από επίμονη χαμηλή διάθεση και έλλειψη ενδιαφέροντος για τη ζωή, και μπορεί να είναι είτε ήπια είτε σοβαρή. Όλοι μας έχουμε μέρες που δεν αισθανόμαστε καλά, αλλά όταν κάποιος είναι κλινικά καταθλιπτικός, δε μπορεί πλέον να λειτουργήσει αποτελεσματικά στη δουλειά, στη σχολή ή στο σπίτι.

Διάβασε και αυτό: Διάσημοι που πάλεψαν με την κατάθλιψη και νίκησαν! Πάρε μαθήματα!

Δυστυχώς, πολλοί υποφέρουν από κατάθλιψη χωρίς να έχουν επίγνωση ή επίσημη διάγνωση από ένα γιατρό. Εάν υποψιάζεσαι ότι η φίλη σου έχει πέσει θύμα αυτής της ασθένειας, παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές για το πώς μπορείς να τη βοηθήσεις:

1) Ενθάρρυνε την να ζητήσει βοήθεια
Να είσαι ειλικρινής και να πεις ανοιχτά στη φίλη σου ότι υποψιάζεσαι πως είναι καταθλιπτική. Ενθάρρυνέ τη να συμβουλευτεί κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας και βοήθησε τη να βρει τον πιο κατάλληλο. Όταν οι άνθρωποι περνούν κατάθλιψη, μπορεί να αισθάνονται ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα και έχουν λίγη ή και καθόλου ενέργεια για να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Εξήγησε της ότι η κατάθλιψη είναι μια θεραπεύσιμη ασθένεια. Εάν έχει ήδη υποβληθεί σε θεραπεία και δεν βελτιώνεται σε διάστημα 4-6 εβδομάδων, πρότεινε της να επικοινωνήσει με το γιατρό της, ο οποίος θα αξιολογήσει εάν είναι απαραίτητη η αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής ή άλλης θεραπείας.

Διάβασε επίσης: Η χημεία στη φιλία: Πώς ξέρω με ποιούς ταιριάζω;

2) Να είσαι εκεί
Προσπάθησε να είσαι σε επαφή μαζί της, ακόμη και αν δεν το αποζητά η ίδια. Επειδή τα άτομα με κατάθλιψη συχνά στερούνται πρωτοβουλίας, καταλήγουν να είναι μόνα τους. Κάνε μια πρόταση να κάνετε μια βόλτα στο πάρκο ή να δείτε μια ταινία μαζί. Βοήθησέ τη στις δουλειές του σπιτιού, που σίγουρα έχει αμελήσει. Δήλωσε "παρούσα".

3) Δείξε κατανόηση
Μην προσπαθήσεις να τη συνεφέρεις λέγοντάς της να τα αγνοήσει όλα και να είναι σκληρή. Όσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις σου, μπορεί κάποια στιγμή να πεις το λάθος πράγμα και να την αποθαρρύνεις. Καλό είναι να πηγαίνεις με τα "νερά" της..

4) Άκουσε υπομονετικά
Άκουσε περισσότερο και μίλα λιγότερο. Είναι πολύ πιθανό η φίλη σου να μην σε ακούει ή να μην συνειδητοποιεί τη σημασία της ασθένειάς της. Μπορεί να έχει δικαιολογίες και να λέει ότι δεν χρειάζεται βοήθεια. Ίσως να πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της μόνη. Μην απορρίπτεις τα συναισθήματα της απελπισίας της, εξήγησε της ότι είναι προσωρινά και θα περάσουν με θεραπεία. Εάν αντιστέκεται στις αρχικές σου προτάσεις, δοκίμασε ξανά, αλλά μη γίνεις πιεστική.

Ιδού και ένα τεστ για να τσεκάρεις: Είναι άγχος ή κατάθλιψη;

5) Να είσαι προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο
Εάν η φίλη σου εκφράσει σκέψεις αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού χρειάζεται άμεση επαγγελματική βοήθεια. Ενημέρωσέ την για τον αριθμό 1018, της ειδικής γραμμής παρέμβασης για την αυτοκτονία που λειτουργεί επί 24ώρου βάσης, μίλησε σίγουρα με τους δικούς της και ακολούθησε όλα τα παραπάνω βήματα πιο έντονα!