Πώς θα διώξεις τη στάμπα της ξινής

04.01.2016
Σου έχουν βγάλει το παρατσούκλι "ξινή" και δεν μπορείς να καταλάβεις το γιατί; Μήπως κάτι κάνεις λάθος κι εσύ;

Πώς θα γίνεις περισσότερο αγαπητή και θα ξεχάσεις για πάντα ανάλογα παρατσούκλια και τίτλους; Μάθε πώς θα το κάνεις...

1. Λίγη καλοσύνη δε βλάπτει

Μπορεί να ακούγεται προφανές αλλά δεν είναι. Πώς γίνεις αγαπητή αν σε κάθε περίπτωση βγάζεις... κακία; Δεν λέμε να αλλάξεις χαρακτήρα αλλά μετριάσε λιγάκι τις αντιδράσεις σου ή τη ζήλια. Αυτό στο οποίο πρέπει να εξασκηθείς είναι να μην αφήνεις τα συναισθήματά σου να σε κυριεύουν στο πώς θα φέρεσαι στους γύρω σου. Δε σου φταίει κανείς για το ότι ξύπνησες στραβά, κατάλαβέ το!

2. Μάθε να συγχωρείς

Ναι, η συγχώρεση είναι αρετή, ακόμη κι αν ο άλλος δεν το αξίζει. Σκέψου πόση ενέργεια καταναλώνεις στο να καταστρώνεις σχέδια ή να ρίχνεις χολή μιλώντας άσχημα γι΄ανθρώπους με τους οποίους έχεις παρεξηγηθεί. Αν μάλιστα η οργή σου είναι μεγάλη τότε μπορεί να κατηγορηθείς από τους άλλους για εμπάθεια. Περασμένα, ξεχασμένα λοιπόν και προχωράμε...

3. Κράτα το στοματάκι σου κλειστό

Όταν η γλώσσα σου πάει ροδάνι σου ξεφεύγουν κοτσάνες; Προσοχή γιατί σε κάποιες περιπτώσεις καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς. Παρεξηγήσεις μπορούν εύκολα να δημιουργηθούν γι΄αυτό πριν μιλήσεις σκέψου λιγάκι. Προσοχή στους χαρακτηρισμούς και τις υπερβολές που μπορούν να σε φέρουν σε δύσκολη θέση.

4. Σταμάτα ν΄ανταγωνίζεσαι τους πάντες

Καλό είναι να προσπαθείς για το καλύτερο αλλά θυμήσου πως δε γίνεται να είσαι τέλεια σε όλα. Στην προσπάθειά σου να ξεπεράσεις μια φίλη ή συνάδελφο ίσως δείξεις υπέρμετρο ζήλο σε σημείο που να μη βλέπεις τίποτα άλλο παρά μόνο τον επιθυμητό στόχο. Σε αυτή την περίπτωση, το πιθανότερο είναι να δείξεις φανερά τη διάθεσή σου για... πόλεμο και να βάλεις φίλους και συναδέλφους σε κατάσταση άμυνας. Όπως καταλαβαίνεις, βέβαια, κάτι τέτοιο μόνο αγαπητή δε σε κάνει... Φρόντισε για την προσωπική σου εξέλιξη, δίχως να βλέπεις εχθρούς γύρω σου. Ευγενής άμυλα πάνω απ΄όλα!

5. Μην κατακρίνεις μάτια μου...

Δε χρειάζεται οπωσδήποτε να συμφωνείς με τις επιλογές και τις πράξεις κάποιου αλλά αυτό δε σημαίνει πως η ασυμφωνία σου δίνει το δικαίωμα να τον κατακρίνεις. Μάθε να δέχεσαι τη διαφορετικότητα αλλά και το δικαίωμα στο λάθος αν θέλεις να ξεκολλήσεις από πάνω σου τις στάμπες του ξερόλα και της ξινής.

6. Ευγνωμοσύνη, χρειάζεται που και που

Βοήθα με να σε βοηθώ ν΄ανεβούμε το βουνό λέει μια παροιμία. Όταν σου προσφέρουν βοήθεια, μάθε να εκτιμάς την πράξη προσφοράς και να το δείχνεις έμπρακτα. Την αχαριστία ουδείς αγάπησε κι αυτό να το θυμάσαι σε κάθε σου βήμα. Δώσε απλόχερα την βοήθειά σου όποτε συο ζητηθεί και δείξε την ευγνωμοσύνη σου όταν κάποιος σου προσφέρει χείρα βοηθείας.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα