5 τρόποι για να ζητήσεις πίσω τα δανεικά

07.03.2016
Αντί να θρηνείς τα χαμένα σου ρούχα και αξεσουάρ διεκδίκησέ τα...

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Πόσες φορές δάνεισες ρούχα, βιβλία, dvd ή άλλα προσωπικά σου αντικείμενα και ποτέ δεν τα πήρες πίσω;Και μπορεί οι φίλες όντως να τα έχουν ξεχάσει αλλά πολλές φορές ίσως απλά προσποιούνται τις ξεχασιάρες για να μην τα αποχωριστούν.

Εσύ από την πλευρά σου βρίσκεσαι σε αρκετά δύσκολη θέση και ντρέπεσαι να ζητήσεις πίσω τα δανεικά. Ελπίζεις πως κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα η καλή σου φίλη θα το θυμηθεί και θα προθυμοποιηθεί έστω και αργά να στο επιστρέψει. Αν δεν το κάνεις, βρίσκεσαι να θρηνείς για το χαμένο σου μπλουζάκι, τσάντα dvd ή ότι άλλο της δάνεισες και τρέχεις στα μαγαζιά για να βρεις κάποιο παρόμοιο. Την επόμενη φορά που θα σου ζητήσει κάποιος κάτι θα βρεις αμέτρητες δικαιολογίες για να αρνηθείς ή να αποφύγεις τη συζήτηση.

Αντί να τα βάφεις μαύρα και να κατηγορείσαι για έλλειψη εμπιστοσύνης, μήπως θα έπρεπε να βρεις τρόπο να ανακτήσεις τα «χαμένα»; Τις περισσότερες φορές, όπως θα διαπιστώσεις αυτό που συμβαίνει είναι πως οι φίλες απλά... ξεχνούν. Οπότε γιατί να μην τους το υπενθυμίσεις;

Πως θα το κάνεις;

1ος τρόπος: Κάνε επίσκεψη στο σπίτι της ξεχασιάρας φίλης για να τη δεις και να τα πείτε! Πάνω στην κουβέντα, βρίσκεις αφορμή για να θίξεις το ζήτημα. Για παράδειγμα αν της είχες δανείσει κάποια μπλούζα μπορείς να της το υπενθυμίσεις αφού πρώτα της έχεις κάνει κοπλιμέντο για κάτι που φοράει τονίζοντας ότι κι εσύ είχες κάτι παρόμοιο αλλά δε θυμάσαι που το έχεις. Αν όντως δεν το κρατάει σκόπιμα θα σου ζητήσει συγγνώμη και θα σπεύσει να το φέρει.

2ος τρόπος: Υπάρχει περίπτωση η φίλη να έχει ξεχάσει ότι έχει δανειστεί κάποιο δικό σου αξεσουάρ, ειδικά αν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν καλό να της το υπενθυμίσεις με ευγένεια. Πες για παράδειγμα πως επί ημέρες έψαχνες για το αγαπημένο σου πράσινο φουλάρι και μετά θυμήθηκες ότι της το είχες δανείσει.

3ος τρόπος: Έχεις φάει τον κόσμο να το βρεις κι εκεί που είσαι πεπεισμένη ότι το έχεις χάσει - δε θυμώσουν καν ότι της το είχες δανείσει - το βλέπεις πεταμένο πάνω στο ακατάστατο δωμάτιό της. Προφανώς δεν περίμενε την ξαφνική επίσκεψή σου! Μπορείς ευγενικά να πεις ότι κι εσύ έχεις ένα παρόμοιο αλλά δε θυμάσαι που το έχεις ή ακόμη πιο άμεσα να αναφωνήσεις: «Α εσύ το είχες; Και είχα φάει τον κόσμο να το βρω…»

4Ος τρόπος: Ουκ ολίγες φορές έχει συμβεί! Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα κι ενώ εσύ έχεις διστάσει, ντραπεί ή απλά έχεις ξεχάσει να ζητήσεις από την κολλητή να σου επιστρέψει τα δανεικά ρούχα, την βλέπεις να τα φορά! Προφανώς ή και η ίδια έχει ξεχάσει πως στην πραγματικότητα σου ανήκουν ή από την άλλη έχει τόσο μεγάλο θράσος! Σε αυτή την περίπτωση όπως και στην προηγούμενη περίπτωση το ζητάς ευγενικά.

5ος τρόπος: Αν η παραπάνω τακτική ευγενείας δε λειτουργεί, μάλλον ήρθε η ώρα να το ζητήσεις ευθέως. Να είσαι ευγενική αλλά και απόλυτη. Με σταθερή φωνή ρώτα τη αν χρειάζεται ακόμη αυτό που της δάνεισες διότι απλά θέλεις ή ήρθε η ώρα να το χρησιμοποιήσεις ξανά.

Και τι κάνεις αν αρνηθεί ότι της το δάνεισες;

Και τι κάνεις αν αρνηθεί ότι της το δάνεισες;

Οσο κι αν σου φαίνεται περίεργο μπορεί να συμβεί! Σε αυτήν την περίπτωση δύο τεινά μπορεί να συμβαίνουν. Μπορεί όντως έχετε αγοράσει το ίδιο αντικείμενο κι εσύ να το έχεις δανείσει κάπου αλλού ή να βρίσκεται κάπου καταχωνιασμένο στην ντουλάπα σου. Ωστόσο, ίσως η φίλη είναι τόσο προκλητική που – παρόλο που γνωρίζει την αλήθεια – προσπαθεί να σε βγάλει τρελή, παίζοντας τη θιγμένη ή την ανήξερη.

Γι΄αυτό αν δεν είσαι 100% σίγουρη πως το αξεσουάρ σου ανήκει πρόσεξε πως θα φερθείς και με ποιο τρόπο θα χειριστείς την κατάσταση. Όπως θα ήταν φυσικό, μια «αθώα» φίλη θα πληγωθεί – και με το δίκιο της- αν την κατηγορήσεις άδικα.

Αν βέβαια είσαι απόλυτα σίγουρη πως η φίλη δεν σου έχει επιστρέψει το αντικείμενο, έχεις κάθε δικαίωμα να το διεκδικήσεις. Να γνωρίζεις όμως πως παίζεις με τη φωτιά κι αυτό μπορεί να σημάνει και το τέλος μιας φιλίας. Οπότε καλύτερα να σταθμίσεις τα υπέρ και τα κατά και να αποφασίσεις αν θα δώσεις συνέχεια στο ζήτημα.

Τι άλλο μπορεί να συμβαίνει;

Μερικές φορές οι φίλες μπορεί να φοβούνται ή να ντρέπονται να επιστρέψουν κάτι που δανείστηκαν επειδή απλούστατα το έχουν καταστρέψει!

Αν για παράδειγμα μια φίλη έριξε κόκκινο κρασί στο κατάλευκο φόρεμά σου ή μελάνι στο ανοιχτόχρομο τσαντάκι σου, από ντροπή ίσως κάνει την «Κινέζα» με την ελπίδα ότι θα το έχεις ξεχάσει!

Tips

* Αν ένα αντικείμενο είναι τόσο πολύτιμο για εσένα και η απώλειά του θα σου στοιχίσει αρκετά τότε καλύτερα να αποφύγεις να το δανείσεις εξ΄αρχής. Βέβαια, αυτό εξαρτάται και από το άτομο με το οποίο έχεις να κάνεις. Αν για παράδειγμα η φίλη που στο ζητά είναι αυτό που λέμε η αδελφή ψυχή σου και γνωρίζεις πως είναι πάντα συνεπής ως προς τις υποχρεώσεις της, μπορείς να το δανείσεις άφοβα. Αν όμως συμβαίνει το αντίθετο, όπως καταλαβαίνεις, έχεις κάθε λόγο να αρνηθείς.

* Μην κατηγορήσεις άδικα μια φίλη πως ξεχνά ή κρατά κάτι που της δάνεισες σκοπίμως. Αν όντως το έχει ξεχάσει, αυτό θα την πληγώσει βαθιά και θα αποτελέσει αιτία τσακωμού ίσως και τερματισμού της φιλίας. Ακόμη και αν είσαι πεπεισμένη πως απλά κρατά το αντικείμενο που της δάνεισες επειδή απλούστατα δεν θέλει να το αποχωριστεί προσπάθησε να μην την προσβάλεις και να το ζητήσεις με ευγένεια.

* Τα παθήματα ας σου γίνουν μαθήματα. Την επόμενη φορά που θα δανείσεις το οτιδήποτε βάλε – με ωραίο και διπλωματικό τρόπο – προθεσμία επιστροφής. Αν για παράδειγμα μια φίλη σου ζητήσει το ασημένιο τσαντάκι που μαζί διαλέξατε για να κάνει εντυπωσιακή εμφάνιση σε ένα γάμο που είναι καλεσμένη, μπορείς να της πεις πως θα της το δώσεις αλλά το χρειάζεσαι το επόμενο Σαββατοκύριακο. Αν δεν το έχει επιστρέψει μέχρι τότε, θα έχεις την τέλεια δικαιολογία για να το ζητήσεις.