3 συνήθεις καυγάδες για τα οικονομικά — και πώς να τους λύσεις

08.01.2023
3 συνήθεις καυγάδες για τα οικονομικά — και πώς να τους λύσεις
Όσο κι αν αγαπάς το σύντροφο ή το σύζυγό σου, αυτό δεν σε εμποδίζει να τσακωθείς μαζί του για τα οικονομικά. Οι ειδικοί μοιράζονται τις λύσεις τους.

Σεξ, προβλήματα με τα πεθερικά, διαφορές σε σχέση με το γονεϊκότητα: Όλα αυτά είναι πηγές σύγκρουσης στις σχέσεις, αλλά σύμφωνα με έρευνες, τα οικονομικά θέματα είναι αυτά που προβλέπουν πιο έντονα το διαζύγιο, μετά την απιστία.

Αυτή είναι η λέξη που θα μπορούσε να καταστρέψει μια σχέση

Δες παρακάτω τα τρια πιο κοινά οικονομικά προβλήματα στις σχέσεις και πώς μπορείς να τα διαχειριστείς, σύμφωνα με τους ειδικούς:

Το πρόβλημα: Νιώθεις ότι σε κρίνει για το πώς ξοδεύεις χρήματα
Παράδειγμα:
Η Χριστίνα (τυχαίο όνομα) λατρεύει να αγοράζει έργα τέχνης και χειροποίητα είδη σπιτιού. Ο σύζυγός της θέλει το νεότερο μοντέλο smart phone και αυτό φαίνεται στη Χριστίνα άσχημο και περιττό. Εκείνος υποβάθμισε την καριέρα του για να βρει μια δουλειά με λιγότερο άγχος, οπότε χρειάστηκε να μειώσουν τα έξοδα τους. Τότε άρχισαν οι δακτυλοδεικτήσεις. «Όταν κοιτάμε ποιος ξοδεύει περισσότερα ή πώς να περικόψει έξοδα, δημιουργείται ένταση», λέει η Χριστίνα. «Εκτιμούμε διαφορετικά πράγματα. Αγοράζω πιο συχνά φθηνά είδη και εκείνος κάνει πιο ακριβές αγορές, αλλά λιγότερο συχνά». Με τα οικονομικά τους πλήρως συγχωνευμένα, και οι δύο βλέπουν —και κρίνουν— το πώς ξοδεύει ο άλλος τα χρήματα.

Η λύση των ειδικών:
Κάθε άτομο πρέπει να έχει ένα ταμείο "χωρίς κριτική".

Πως δουλεύει:
Αποφασίζουν για ένα ίσο ποσό μετρητών που θα τοποθετούν σε ξεχωριστούς λογαριασμούς κάθε μήνα και μπορούν να ξοδέψουν αυτά τα χρήματα όπως θέλουν, χωρίς την κριτική του άλλου, λέει η Erin Lowry, συγγραφέας του "Broke Millennial Talks Money".

Πρώτον, η Lowry προτείνει να συζητήσουν τους κοινούς οικονομικούς τους στόχους, όπως η αποταμίευση για τη συνταξιοδότηση ή η προκαταβολή για ένα σπίτι. Αν η Χριστίνα εξακολουθεί να ενοχλείται από τις επιλογές του συζύγου της, η Lowry συνιστά να ελέγξουν αν αυτοί οι στόχοι επιτυγχάνονται. Εάν η απάντηση είναι ναι, τότε μπορεί να είναι χρήσιμο για τη Χριστίνα να απελευθερώσει το θυμό της. «Ποιον εξυπηρετεί αυτή η αγανάκτηση;» λέει η Lowry. «Αλλά εάν οι ανάγκες τους δεν ικανοποιούνται, τότε πρέπει να έχουν μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με την ιεράρχηση κοινών στόχων».

Ο καλύτερος τρόπος να χωρίσεις με κάποιον για τον οποίο νοιάζεσαι πραγματικά, σύμφωνα με τους ειδικούς

Το πρόβλημα: Διαφωνείτε σε μια σημαντική χρηματική απόφαση, όπως η υποστήριξη ενός μέλους της οικογένειας
Παράδειγμα:
Ο Γιώργος και η Μαρία αντιμετωπίζουν αυτό που αποκαλούν «εύφλεκτο» θέμα: το πόση οικονομική υποστήριξη πρέπει να δοθεί στη μητέρα του Γιώργου. Οι γονείς της Μαρίας είναι συνταξιούχοι και συντηρούνται, αλλά η μητέρα του Γιώργου είναι ανύπαντρη και πάντα ήξεραν ότι θα ερχόταν μια στιγμή που θα χρειαζόταν βοήθεια με τα χρήματα. Απλώς δεν περίμεναν ότι θα έφτανε τόσο σύντομα.

Τον Φεβρουάριο του 2020, η Μαρία έκανε ένα επικίνδυνο οικονομικό άλμα για να γίνει επιχειρηματίας πλήρους απασχόλησης. Μετά ήρθε η πανδημία. Μέχρι το τέλος του έτους, ήθελαν να βγάλουν τη μαμά του Γιώργου από το γηροκομείο και να τη βοηθήσουν να μπει σε ένα διαμέρισμα που ταίριαζε καλύτερα στις ανάγκες της, αλλά η επιχείρηση, αν και αναπτυσσόταν, ήταν πολύ νέα για να είναι προβλέψιμη. «Δεν ξέραμε από πού θα έρθουν τα χρήματα για να τη βοηθήσουμε και δυσκολευτήκαμε να μιλήσουμε γι' αυτό», λέει η Μαρία.

Η λύση των ειδικών:
Κανονίστε μια σχετική συζήτηση

Πως δουλεύει:
Όταν οι άνθρωποι είναι αγχωμένοι, βλέπουν τα πράγματα με έναν πιο ασπρόμαυρο τρόπο, κάτι που εμποδίζει τον συμβιβασμό, λέει η οικονομική θεραπεύτρια Amanda Clayman. Ο Γιώργος και η Χριστίνα μάλωναν για το αν έπρεπε να βοηθήσουν, αντί να σκεφτούν τρόπους για να αυξήσουν το εισόδημά τους ή να μειώσουν άλλα έξοδα. Η Clayman συνιστά να προγραμματίζουν χρόνο για να μιλήσουν ώστε να βρουν μια λύση που να λειτουργεί και για τους δύο.

Αυτή η συνομιλία πρέπει να είναι πιο σκόπιμη από τις αυτοσχέδιες συνομιλίες για έξοδα όπως το φαγητό έξω, επειδή περιλαμβάνει μια σημαντική δέσμευση, λέει οηClayman. «Με διακριτικά έξοδα, έχεις πολλές πιθανότητες να δοκιμάσεις πράγματα, να πειραματιστείς, να συμβιβαστείς», λέει. «Αλλά με αυτές τις θεμελιώδεις, μακροπρόθεσμες δαπάνες, χρειάζεται δουλειά για να καταλήξουμε σε ένα μέρος για να λάβουμε αυτή την απόφαση από κοινού».

Πριν από τη συνάντηση, το ζευγάρι θα πρέπει να αφιερώσει λίγα λεπτά για να σκεφτεί τι είναι σημαντικό και να σημειώσει τα σημεία συζήτησης. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, να συζητήσουν για το πώς νιώθουν και πώς αυτό επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν την απόφαση για τα χρήματα. Ο στόχος αυτών των συνομιλιών για τα χρήματα δεν πρέπει να είναι να «κερδίσεις», αλλά να καταλήξετε σε μια συμφωνία με την οποία είστε και οι δύο άνετοι.

Το πρόβλημα: Δυσκολεύεσαι να εμπιστευτείς οικονομικά τον σύντροφό σου
Παράδειγμα:
Η Αθηνά μεγάλωσε βλέποντας τη μητέρα της να πουλά τα τιμαλφή της για να τα βγάλει πέρα οικονομικά. Η μαμά της πέθανε όταν ήταν ακόμα στο γυμνάσιο και η Αθηνά έπρεπε να κοιμάται σε καναπέδες σε σπίτια φίλων. Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, συνέλεξε τα οικονομικά της χρησιμοποιώντας διάφορες τακτικές και λόγω αυτού, ήταν σε θέση να αντέξει οικονομικά ένα ενοίκιο τα τελευταία έξι χρόνια.

Τώρα η Αθηνά θέλει να μετακομίσει με τον σύντροφό της, αλλά νιώθει επίσης ανίκανη να αφήσει την ασφάλεια του σπιτιού της. Το να ζεις με κάποιον απαιτεί εμπιστοσύνη και λόγω της ιστορίας της Αθηνάς, δυσκολεύεται να δημιουργήσει αυτήν την εμπιστοσύνη.

Η λύση των ειδικών:
Μιλήστε με έναν οικονομικό θεραπευτή.

Πως δουλεύει:
Όταν έχουμε προβλήματα με τα χρήματα, μπορεί να πιστεύουμε ότι η συμβουλή ενός χρηματοοικονομικού συμβούλου είναι ο καλύτερος τρόπος. Αλλά οι οικονομικοί θεραπευτές είναι εκπαιδευμένοι να εξετάζουν τη σχέση και το ιστορικό ενός ατόμου με τα χρήματα, συνδυάζοντας τη θεραπεία ψυχικής υγείας με τον οικονομικό προγραμματισμό.

«Η χρηματοοικονομική θεραπεία βοηθά τους ανθρώπους να κατανοήσουν πώς σχετίζονται με τα χρήματα, πώς σκέφτονται και αισθάνονται για τα χρήματα και πώς αυτό επηρεάζει τις οικονομικές συμπεριφορές και τις σχέσεις τους», λέει η οικονομική θεραπεύτρια Lindsay Bryan-Podvin.

Ο δισταγμός της Αθηνάς είναι κατανοητός δεδομένων των παιδικών της εμπειριών με τα χρήματα. Αντί να ντρέπεται για αυτό, θα έπρεπε να το δουλέψει. Ο εγκέφαλός και το σώμα της απλώς προσπαθούν να την προστατεύσουν.