Οικονομικά και σχέσεις: Οι απαραίτητες συζητήσεις πριν από το επόμενο βήμα

01.02.2023
Οικονομικά και σχέσεις: Οι απαραίτητες συζητήσεις πριν από το επόμενο βήμα
Δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που παραδέχονται ότι αισθάνονται τριβή στις σχέσεις τους λόγω της κρίσης του κόστους ζωής

Το να ετοιμαστείς να κάνεις το επόμενο βήμα στη σχέση σου, είτε πρόκειται για μετακόμιση, αγορά ακινήτου ή ακόμα και αρραβώνα, είναι μια συναρπαστική στιγμή για ένα ζευγάρι. Ωστόσο, με αυτά τα ορόσημα έρχονται αναπόφευκτες συζητήσεις για τα χρήματα, που – ας το παραδεχτούμε – μπορεί μερικές φορές να είναι λίγο άβολα, ειδικά αν υπάρχει διαφορά στα κέρδη. Φαίνεται, ωστόσο, ότι το να μιλάς για τα χρήματα και την οικονομική σου κατάσταση με τον σύντροφό σου είναι πιο σημαντικό από ποτέ.

Το να εμβαθύνετε στα κέρδη, τα χρέη ή τις αποταμιεύσεις σας μπορεί να είναι μία από τις λιγότερο ρομαντικές πτυχές μιας σχέσης, αλλά το να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς σχετικά με τα οικονομικά σας θα είναι ωφέλιμο μακροπρόθεσμα. Θέλεις να μάθεις πώς να διαχειριστείτε αυτά τα περίεργα θέματα; Η Pearl Akintola, Consumer Finance Expert στο Experian, και οι ειδικοί στο Your Juno, μοιράζονται τις βασικές συζητήσεις που πρέπει να κάνετε σχετικά με τα χρήματα πριν προχωρήσετε τη σχέση σας στο επόμενο επίπεδο.

Οι εύκολοι τρόποι να εξοικονομείς χρήματα κάθε μέρα

Μισθός – Πόσα κερδίζεις;

«Ως κοινωνία, έχουμε εκπαιδευτεί να κρατάμε μυστικό τον μισθό μας. Αν και μπορεί να αισθάνεστε άβολα στην αρχή, είναι πολύ σημαντικό να συζητήσετε τον μισθό σας με τον σύντροφό σου. Αυτό όχι μόνο θα βοηθήσει στην οικοδόμηση οικονομικής εμπιστοσύνης μεταξύ σας, αλλά θα σας προσφέρει επίσης καλύτερη κατανόηση των ευρύτερων οικονομικών καταστάσεων του άλλου. Θα βοηθήσει επίσης να αποφύγουμε άλλες άβολες συζητήσεις όπως «πόσα μπορείς να ξοδέψεις στις επόμενες διακοπές μας;».

Χρέος – Έχεις κάποιο χρέος που πρέπει να γνωρίζω;

«Πριν φτάσεις σε ένα σημαντικό ορόσημο σε μια σχέση, όπως ο γάμος, η συγκατοίκηση ή η απόκτηση παιδιού, θα πρέπει να ενημερώσεις τον σύντροφό σου για τυχόν υπάρχοντα χρέη το συντομότερο δυνατό. Η συζήτηση για το χρέος δεν θα πρέπει να είναι άβολη, ειδικά αν υπάρχει ένα σχέδιο για την εξόφλησή του. Μαζί μπορείτε να ερευνήσετε και να μιλήσετε για τις καλύτερες οικονομικές επιλογές.

Εξοικονόμηση – Έχεις αποταμιεύσεις;

«Αποταμιεύεις ή ξοδεύεις; Η στάση του καθενός είναι διαφορετική και ενώ μπορεί να έχεις ισχυρή γνώμη για το θέμα, ο σύντροφός σου μπορεί να μην έχει. Ένα άτομο μπορεί ήδη να αποταμιεύει για τη σύνταξη, ενώ το άλλο όχι. Εάν θέλεις να κάνεις την αποταμίευση προτεραιότητα ή να βοηθήσεις τον σύντροφό σου να κάνει το ίδιο, πρότεινε να ορίσετε έναν κοινό προϋπολογισμό και να τον τηρήσετε. Αυτό μπορεί να αφορά οτιδήποτε, από τα καθημερινά έξοδα διαβίωσης μέχρι εκείνα που σχετίζονται με τη διασκέδαση.

3 συνήθεις καυγάδες για τα οικονομικά — και πώς να τους λύσεις

Στόχοι και προτεραιότητες – Ποιοι είναι οι μελλοντικοί χρηματικοί σου στόχοι;

Οι συνήθειες δαπανών μπορεί να είναι μήλο της έριδος – ειδικά όταν πρόκειται για μακροπρόθεσμους οικονομικούς στόχους ενός ζευγαριού, όπως η αποταμίευση για ένα νέο αυτοκίνητο ή κατάθεση, ή ακόμα και η εξασφάλιση υποθήκης. Πρώτον, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ο ένας τις φιλοδοξίες του άλλου για να διασφαλίσετε ότι είστε στην ίδια σελίδα σχετικά με το οικονομικό σας μέλλον. Για πολλούς, η πρώτη δοκιμή θα έρθει όταν θέλουν να αγοράσουν το πρώτο τους ακίνητο. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να κάνετε μια συζήτηση για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ένα σαφές και ρεαλιστικό σχέδιο για να το κάνετε πιο εφικτό. Η ειλικρίνεια και η διαφάνεια είναι ο καλύτερος τρόπος για να μιλήσετε για χρήματα.

Τι σημαίνει να έχεις χρήματα για σένα;

Αυτό θα αποκαλύψει πώς τα χρήματα τον παρακινεί. Σημαίνει κάτι για την οικοδόμηση πλούτου ή απλώς για να είναι σε μια θέση όπου μπορεί να συντηρήσει την οικογένειά του; Σημαίνει οικονομική ελευθερία, ασφάλεια - την ευκαιρία να ανοίξει νέες πόρτες; Εάν σε κάποιον από εσάς αρέσει η ιδέα να έχει ένα δίχτυ ασφαλείας, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχει ένα μεγάλο ταμείο έκτακτης ανάγκης. Από την άλλη, τα χρήματα μπορεί να αφορούν τη δημιουργία θετικού αντίκτυπου στον κόσμο και την επένδυση σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Προσπάθησε να ακούσεις τον σύντροφό σου με ανοιχτό μυαλό.

Πώς αντιμετώπιζαν οι γονείς σου τα χρήματα όταν ήσουν παιδί;

Οι παιδικές του πεποιθήσεις θα μπορούσαν ακόμα και τώρα να τον επηρεάσουν. Το υπόβαθρο ενός ατόμου δημιουργεί τα σενάρια χρημάτων του στο μέλλον. Μήπως έχει μια πολύ υγιή σχέση με τα χρήματα χάρη στους γονείς του; Ίσως θέλει να κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έκαναν οι γονείς του. Το να ανοιχτείτε για το παρελθόν μπορεί να διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο πλοηγείστε στο μέλλον.

Τελευταία τροποποίηση στις 01.02.2023 - 12:10