Χωρίς τον Gladiator Λάσκο

22.10.2002
Αγαπημένε μου Σωτήρη,Ο gladiator έφυγε, ο gladiator πάει. Ο Βασίλης Λάσκος έχασε στη μονομαχία με το μανεκένε Γιώργο - διότι ακόμη κι ένας gladiator μπορεί να ηττηθεί - και η Φάρμα έμεινε ορφανή χωρίς τον μέγα ποιητή "Φανφάρα".
Αγαπημένε μου Σωτήρη,


Ο gladiator έφυγε, ο gladiator πάει. Ο Βασίλης Λάσκος έχασε στη μονομαχία - διότι ακόμη κι ένας gladiator μπορεί να ηττηθεί - και η Φάρμα έμεινε ορφανή χωρίς τον μέγα ποιητή "Φανφάρα". Παρόλο που ο Λάσκος κατέβαλε υπεράνθρωπη προσπάθεια στη διαδικασία του πριονιού και στην κυριολεξία "έφαγε τα ξύλα" προκειμένου να κερδίσει τη μάχη, ηττήθηκε στα σημεία από τον αντίπαλό του, Γιώργο.

Το μανεκένε, βλέπεις, τις μέρες αυτές μέσα στη Φάρμα και με τα τόσα ξύλα που έκοψε, ήταν πλήρως εξασκημένος, οπότε η νίκη γι αυτόν ήταν κομμάτι εύκολη υπόθεση. Μπροστά, λοιπόν, σε έναν τέτοιο αντίπαλο, ο Λάσκος θα είχε τύχη μόνο αν αγωνίζονταν στο δύσκολο σπορ του...σκοτώνοντας μύγες. Εκεί, είχε κάνει το...ντοκτορά του ο Βασίλης και γι αυτό στον αποχαιρετιστήριο του λόγο, φρόντισε να πει πρώτα το "Goodbye" στις μύγες, οι οποίες θα του λείψουν τα μάλα. Και τα ζώα της Φάρμας θα του λείψουν, όπως ο ίδιος είπε, παρόλο που οι σχέσεις τους ήταν κατά το "μακριά και αγαπημένοι".

Η απουσία των συμπαικτών του, η αλήθεια, δεν θα του αφήσει δυσαναπλήρωτο κενό, ούτε θα τον κατατρέχει στα νέα μέρη που θα πάει. Γιατί, πρέπει να σου πω ότι ο Λάσκος εκτός από gladiator είναι και μέγας εξερευνητής. Έτσι, μετά από τα Βασιλικά Ευβοίας θα ταξιδέψει γι άλλη γη και γι άλλα μέρη. Δεν αποκλείεται να πάει και στην περιβόητη χώρα του...Ταμ - Ταμ! Ακόμη κι εκεί να πάει, αυτό που θα...βασανίζει τον Βασίλη είναι που δεν τον κατάλαβαν οι συμπαίκτες του και δεν μπόρεσαν να δουν την ευαίσθητη ψυχή που έκρυβε πίσω από τη στολή του Gladiator.

Όσον αφορά την "ιερή" αποστολή του, την εξάρθρωση δηλαδή της "κλίκας" στη Φάρμα, δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του κουβέντα κι απ' ότι μπορώ να καταλάβω, ο άσος που κρύβει θα είναι ο νέος αρχηγός. Οι συμπαίκτες του πάλι, μετά το τέλος της μονομαχίας, έσκασαν κάτι γελάκια, ενώ σαν έφυγε ο Λάσκος από τον αχυρώνα, ξεκίνησαν τα γλέντια για τη νίκη του Γιώργου. Η προτίμηση τους προς το μανεκένε ήταν εμφανής και δεν την έκρυψαν εξ' αρχής. Ως σωστοί συγκάτοικοι, όμως, που είναι δεν έφτιαξαν κερκίδα στην "αρένα", ούτε ανάρτησαν πανό με συνθήματα του τύπου: "Γιώργο γερά, σπάσ' του τον τσαμπουκά". Πάντως, για όσους έπεσαν σε μελαγχολία, επειδή τώρα δεν θα ακούνε τα ποιήματα για τη χώρα του Ταμ- ταμ και τους κοκορομάχους, ο Ίζη είναι εδώ. Σε μία έκρηξη κουλτούρας, ο εν λόγω νέος ζήτησε και πήρε από τον Λάσκο το βιβλίο με τα ποιήματα.