Πώς να δυναμώσεις τα νύχια σου, σύμφωνα με τους δερματολόγους

26.09.2022
Πώς να δυναμώσεις τα νύχια σου, σύμφωνα με τους δερματολόγους
Βαρέθηκες τα σπασμένα νύχια; Σου έχουμε τη λύση

Εάν έχεις αφαιρέσει πρόσφατα τζελ ή ακρυλικά νύχια, ίσως αναρωτιέσαι πώς μπορείς να τα δυναμώσεις. Δε χρειάζεται να ανυσηχείς - αν κάνεις κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σου και δώσεις προτεραιότητα στην ευεξία των νυχιών σου, θα δεις ότι θα ξαναβρεθούν στην παλιά τους δόξα. Απλώς χρειάζεται λίγος χρόνος και υπομονή.

«Ακριβώς όπως κάνουμε βαθιά περιποίηση και περιποίηση ξηρών, υπερεπεξεργασμένων μαλλιών, είναι σημαντικό να φροντίζουμε τα νύχια και την επιδερμίδα», λέει η Dana Stern, δερματολόγος που ειδικεύεται στην υγεία των νυχιών. «Κάνε ένα διάλειμμα όταν τα νύχια σου το χρειάζονται και κράτησε τα πιο κοντά: Τα πιο κοντά νύχια είναι λιγότερο επιρρεπή στο σπάσιμο».

Οι φθινοπωρινές τάσεις στα νύχια που θα δούμε παντού

Τι προκαλεί όμως εξαρχής τα αδύναμα νύχια; Σύμφωνα με την Stern, υπάρχουν δύο κατηγορίες φθοράς των νυχιών. «Η πρώτη κατηγορία είναι οι παράγοντες που είναι δύσκολο να ελεγχθούν και περιλαμβάνουν τη γενετική, τη γήρανση και ορισμένες ιατρικές παθήσεις», εξηγεί, και έτσι ορισμένες από αυτές τις βλάβες είναι απλώς αναπόφευκτες. Η δεύτερη και πιο κοινή κατηγορία αποτελείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, που σημαίνει ότι είναι πιο εύκολο να ελεγχθούν και μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο πρόβλημα αφού προσαρμοστεί.

Eίναι καλό να κόβεις τις παρανυχίδες όταν περιποιείσαι τα νύχια σου;

Διάβασε παρακάτω για περισσότερα σχετικά με το πώς να δυναμώσεις τα νύχια σου, καθώς και τι να αποφύγεις —και τι να προσθέσεις στη ρουτίνα σου για να τα βοηθήσεις:

Φόρεσε γάντια όταν έρχεσαι σε επαφή με νερό
Τόσο τα μαλλιά όσο και τα νύχια αντιδρούν άσχημα σε παρόμοιους εξωτερικούς παράγοντες, όπως το πολύ νερό, ειδικά όταν το νερό είναι ζεστό. «Τα νύχια απορροφούν εξαιρετικά το νερό, ακόμη περισσότερο από το δέρμα!» λέει η Stern. «Όταν το νύχι απορροφά νερό, ασκεί τεράστια πίεση στα κύτταρα των νυχιών, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ξεφλούδισμα, σπάσιμο και αποδυνάμωση». Συμβουλεύει να φοράς γάντια όταν πλένεις πιάτα, όταν δουλεύεις με νερό ή κάνεις χειρωνακτική εργασία.

Χρησιμοποίησε γυάλινες λίμες νυχιών
Ενώ οι τυπικές λίμες από χαρτόνι τείνουν να είναι η πρώτη επιλογή λόγω της οικονομικής τους τιμής και του πόσο γρήγορα λειτουργούν, στην πραγματικότητα δεν είναι η καλύτερη επιλογή όσον αφορά την υγεία των νυχιών. «Οι λίμες από χαρτόνι κάνουν μικροσκοπικά ανοίγματα και σχισμές στην άκρη του νυχιού που οδηγούν σε ξεφλούδισμα και ρωγμές», εξηγεί η Stern. «Προτιμώ γυάλινες ή κρυστάλλινες λίμες».

Προτίμησε ασετόν χωρίς ακετόνη
Ενώ το να αφήνεις τα νύχια σου να αναπνέουν είναι απαραίτητο για την ευεξία τους, έχει σημασία και το πώς αφαιρείς το βερνίκι σου. «Σε ό,τι αφορά τις χημικές εκθέσεις, το προϊόν αφαίρεσης βερνικιού είναι σημαντικό: το ασετόν τείνει να στεγνώνει ιδιαίτερα τα νύχια και μπορεί να τα κάνει εύθραυστα», λέει η Stern, σημειώνοντας ότι είναι καλύτερο να αναζητήσεις συνθέσεις που περιέχουν συστατικά όπως σόγια και/ή έχουν πρόσθετα ενυδατικά οφέλη από τα έλαια.

Απόφυγε τα προϊόντα νυχιών με φορμαλδεΰδη.
Εάν τα τυπικά προϊόντα ενδυνάμωσης των νυχιών ακούγονται πολύ καλά για να είναι αληθινά, αυτό δυστυχώς οφείλεται στο ότι πολλά από αυτά είναι. «Πολλά αποκαλούμενα ενισχυτικά νυχιών εξακολουθούν να περιέχουν φορμαλδεΰδη ή φορμαλίνη, συστατικά που είναι πολύ επιβλαβή για το νύχι», λέει η Stern. «Η φορμαλδεΰδη θα σκληρύνει αρχικά το νύχι. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, το νύχι γίνεται παράδοξα εύθραυστο και κινδυνεύει να σηκωθεί ή και φύγει». Η φορμαλδεΰδη μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στις γύρω πτυχές των νυχιών, προσθέτει, προτρέποντας το δέρμα να γίνει εξαιρετικά ερεθισμένο και πρησμένο.

Ενυδατώσου με ηλιέλαιο
Διατήρησε τα πετσάκια και τα νύχια σου ενυδατωμένα, αλλά πάντα αναζήτησε προϊόντα που έχουν διαμορφωθεί με επιστημονικά αποδεδειγμένα συστατικά, λέει η Stern. «Όταν ψάχνεις για μια ενυδατική κρέμα νυχιών και επιδερμίδας, αναζήτησε προϊόντα που είναι πλούσια σε φωσφολιπίδια, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την ευκαμψία των νυχιών, καταπολεμώντας έτσι την ευθραυστότητα», λέει. «Κάνε μασάζ με το προϊόν στα πετσάκια σου αρκετές φορές την ημέρα και αν πλένεις πολύ τα χέρια σου, μπορείς να το κάνεις μετά από κάθε πλύση».

Κάνε θεραπεία με γλυκολικό οξύ
Αναζήτησε θεραπείες νυχιών που περιέχουν γλυκολικό οξύ. «Το γλυκολικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα συστατικό που αναζωογονεί τα εύθραυστα νύχια», λέει η Stern. Επιπλέον, το γλυκολικό οξύ θεωρείται ότι είναι υγραντικό, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά τα νύχια να διατηρήσουν την υγρασία τους.

Το γλυκολικό οξύ είναι επίσης χρήσιμο καθώς ουσιαστικά δίνει σε κάθε νύχι ένα μικρό peeling. «Ακριβώς όπως κάνουμε peeling για το δέρμα για να αφαιρέσουμε τα επιφανειακά στρώματα των νεκρών κυττάρων, αυτή η στρατηγική ισχύει και για το νύχι», λέει η Stern. «Αφαιρώντας τα κατεστραμμένα στρώματα των επιφανειακών ονυχοκυττάρων, μπορείς να ενεργοποιήσεις την απορρόφηση των συστατικών που βοηθούν στην ενυδάτωση και την ενίσχυση του νυχιού».