Τα 5 πράγματα που κάνεις (ή δεν κάνεις) στο ντους και μπορεί να είναι επιζήμια για τα μαλλιά σου

25.02.2022
Τα 5 πράγματα που κάνεις (ή δεν κάνεις) στο ντους και μπορεί να είναι επιζήμια για τα μαλλιά σου
Το ντους μπορεί να είναι αναζωογονητικό το πρωί και χαλαρωτικό το βράδυ, αλλά ενώ είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσεις τη μέρα σου ή να διώξεις το άγχος σου τη νύχτα, μπορεί να βλάψει τα μαλλιά σου εάν δεν το κάνεις με τον σωστό τρόπο. Όπως αποδεικνύεται, υπάρχουν πολλά λάθη στο ντους που πιθανώς δεν ήξερες καν ότι κάνεις και δεν κάνουν καλό στα μαλλιά σου. Εμείς πάντως ποτέ δεν είχαμε σκεφτεί ότι κάτι τόσο απλό όπως το ντους θα μπορούσε να βλάψει ή να ωφελήσει τα μαλλιά σου. Ας δούμε λοιπόν ποια λάθη στο ντους πρέπει να αποφύγουμε για χάρη τους.

Δεν χρησιμοποιείς σκουφάκι ντους

Μόλις μπεις στο ντους, πιθανότατα θέλεις να λούσεις και τα μαλλιά σου. Αλλά το λούσιμο των μαλλιών σου κάθε φορά που πλένεις το σώμα σου μπορεί να ερεθίσει και να στεγνώσει το τριχωτό της κεφαλής σου. Αν δεν θέλεις να λούσεις τα μαλλιά σου το να φορέσεις ένα σκουφάκι μπάνιου θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις τα μαλλιά σου στεγνά και να πλύνεις το σώμα σου χωρίς να βραχούν τα μαλλιά σου.

Το νερό σου είναι πολύ ζεστό

Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα χαλαρωτικό, ζεστό ντους, αλλά αν ανεβάσεις υπερβολικά τη θερμοκρασία, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στα μαλλιά σου. Ακριβώς όπως το πιστολάκι μαλλιών και τα ζεστά εργαλεία styling μπορούν να στεγνώσουν τα μαλλιά σου, το καυτό νερό μπορεί να τα κάνει να φαίνονται θαμπά και άτονα. Το πλύσιμο των μαλλιών σου με καυτό νερό θα βλάψει επίσης το φυσικό προστατευτικό στρώμα λιπιδίων στο τριχωτό της κεφαλής σου, προκαλώντας φαγούρα και ερεθισμό.

Τελικά, ποια στιγμή της ημέρας είναι καλύτερο να κάνεις ντους;

Δεν βουρτσίζεις τα μαλλιά σου πριν από το ντους

Πιθανότατα χτενίζεις καλά τα μαλλιά σου μετά το λούσιμο, αλλά αν το κάνεις και πριν κάνεις ντους, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τα μαλλιά σου να μείνουν χωρίς μπερδέματα για περισσότερο χρόνο. Αφού λούσεις και ξεπλύνεις τα μαλλιά σου, στέγνωσέ τα απαλά με την πετσέτα σου αντί να τα τρίψεις, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερους κόμπους και μπερδέματα.

Λούζεις τα μαλλιά σου κάθε φορά που κάνεις ντους

Εάν θέλεις υγιή και ογκώδη μαλλιά, τότε το κόλπο είναι να τα λούζεις λιγότερο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αγαπημένο σου σαμπουάν είναι εξαιρετικό για την αφαίρεση ρύπων και συσσώρευσης προϊόντων, αλλά όταν χρησιμοποιείται πολύ συχνά, μπορεί επίσης να αφαιρέσει τα αιθέρια φυσικά έλαια που παράγει το τριχωτό της κεφαλής σου για να κρατήσει τα μαλλιά σου λαμπερά και ενυδατωμένα. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζεται να λούζουν τα μαλλιά τους όχι περισσότερο από κάθε δεύτερη μέρα, και αν τα μαλλιά σου είναι σγουρά, το λούσιμο μόνο μία φορά την εβδομάδα θα είναι αρκετό για να τα διατηρήσει καθαρά.

Τι φανερώνει για σένα το μέρος του σώματος σου που πλένεις πρώτο στο ντους

Τρίβεις το τριχωτό της κεφαλής σου με τα νύχια σου

Ενώ ένα καλό τρίψιμο του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να είναι αναζωογονητικό, η χρήση των νυχιών σου στην πραγματικότητα λειτουργεί αντίστροφα. Το δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής σου είναι ευαίσθητο και ευάλωτο στο πλύσιμο και το ξύσιμο με τα νύχια σου μπορεί να το ερεθίσει, ακόμη και να προκαλέσει φλεγμονή. Είναι καλύτερο να κάνεις απαλό μασάζ με τα δάχτυλά σου για περίπου 3 λεπτά και να αποφύγεις τις σκληρές κινήσεις μπρος-πίσω για να αποφύγεις το μπέρδεμα.