Οι 3 λόγοι για τους οποίους είναι καλό να αποφεύγεις να κάνεις ντους αμέσως πριν κοιμηθείς το βράδυ

04.10.2021
Οι 3 λόγοι για τους οποίους είναι καλό να αποφεύγεις να κάνεις ντους αμέσως πριν κοιμηθείς το βράδυ
Είναι πολύ ωραίο να πηγαίνεις για ύπνο αμέσως μετά από ένα ζεστό ντους. Αλλά από ιατρικής πλευράς, το μπάνιο πριν από τον ύπνο δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να κλείσεις το βράδυ σου. Στην πραγματικότητα, αυτή η φαινομενικά υγιής συνήθεια, μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Διάβασε παρακάτω τους λόγους για τους οποίους το ντους πριν τον ύπνο μπορεί να μην είναι τόσο χαλαρωτικό όσο νόμιζες κάποτε.

Μπορεί να δυσκολευτείς να κοιμηθείς εύκολα

Κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο ή ντους ακριβώς πριν ακουμπήσεις το κεφάλι σου στο μαξιλάρι, μπορεί να φαίνεται χαλαρωτικό, αλλά στην πραγματικότητα, μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σου. Ξεκουράζεσαι καλύτερα όταν η θερμοκρασία του σώματός σου είναι ελαφρώς χαμηλότερη και καθώς το σώμα σου αρχίζει να προετοιμάζεται για έναν καλό ύπνο, η θερμοκρασία σου πέφτει λίγο. Κάνοντας ένα ζεστό ντους θα ανεβάσεις τη θερμοκρασία του κορμιού σου και θα μπερδέψεις το σώμα σου. Εάν αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να πας για ύπνο χωρίς να κάνεις μπάνιο, επίλεξε ένα χλιαρό ντους μια ώρα ή δύο ώρες πριν πας για ύπνο.

Τα 5 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνεις στο ντους

Μπορεί να κάνει την καρδιά σου να χτυπά δυνατά

Εάν έχεις νιώσει ποτέ ότι η καρδιά σου χτυπά πιο γρήγορα μετά από ένα ζεστό ντους, υπάρχει πραγματικά μια επιστημονική εξήγηση για αυτό. Το ζεστό νερό αυξάνει την αρτηριακή σου πίεση και οι ιατροί προειδοποιούν ότι μπορεί ακόμη και να υπερθερμάνει το σώμα σου και να προκαλέσει στρες στην καρδιά σου. Όταν η καρδιά σου χτυπάει, είναι πιθανό να περάσεις τη νύχτα γυρίζοντας από εδώ και από εκεί, κάτι που τελικά μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη περισσότερα προβλήματα υγείας.

Μπορεί να σε κάνει να πάρεις επιπλέον κιλά

Το να έχεις ένα υπέροχο δείπνο και να κάνεις ένα ζεστό ντους αμέσως μετά, μπορεί να φαίνεται ένας τέλειος τρόπος για να ολοκληρώσεις την ημέρα σου και στη συνέχεια να πας για ύπνο. Στην πραγματικότητα, το να μπεις στο ντους μετά το φαγητό μπορεί να μπερδέψει το πεπτικό σου σύστημα και να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Η πέψη απαιτεί αυξημένη ροή αίματος προς το στομάχι και το ντους προκαλεί ροή αίματος σε άλλα μέρη του σώματος. Εάν αισθάνεσαι ότι πρέπει να κάνεις μπάνιο το βράδυ, είναι καλύτερα να περιμένεις τουλάχιστον 30 λεπτά μετά το γεύμα.

Τα 5 οφέλη για το σώμα σου από ένα σύντομο κρύο ντους

Είναι κακό για τα μαλλιά σου

Το να κάνεις ντους πριν από τον ύπνο και και να πέφτεις να κοιμηθείς όταν τα μαλλιά σου είναι ακόμα βρεγμένα, είναι κάτι ανθυγιεινό. Ο ύπνος με βρεγμένα μαλλιά θα μουσκέψει τη μαξιλαροθήκη σου, θα απορροφήσει την υγρασία και θα δημιουργήσει ένα τέλειο ζεστό και υγρό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα στο τριχωτό της κεφαλής, όπως φαγούρα, ερεθισμό και πιτυρίδα.