Κρέμα σώματος ή λοσιόν; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος ενυδάτωσης του ξηρού δέρματος;

08.10.2021
Κρέμα σώματος ή λοσιόν; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος ενυδάτωσης του ξηρού δέρματος;
Οι συμβουλές των ειδικών

Έφτασε επίσημα το φθινόπωρο και μαζί του έρχονται τα πεσμένα φύλλα, τα ζεστά ροφήματα και το ενοχλητικά ξηρό δέρμα. Με τόσους πολλούς διαφορετικούς τύπους ενυδατικών σώματος στην αγορά, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβεις ποια θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις. Ο πιστοποιημένος δερματολόγος και ιδρυτής των Forever Institut και Alchimie Forever Luigi L. Polla, MD, δίνει τη συνοπτική παρουσίαση της μεγαλύτερης διαφοράς μεταξύ των κρεμών σώματος και των λοσιόν σώματος και του πότε πρέπει να χρησιμοποιείς το καθένα από αυτά.

Οι λόγοι για τους οποίους χρειάζεσαι το καστορέλαιο στη ζωή σου

Τι επηρεάζει τα επίπεδα υγρασίας;
Τα επίπεδα υγρασίας του δέρματός επηρεάζονται από την εξωκυττάρια μήτρα. "Αυτή η μήτρα αποτελείται από κολλαγόνο, ελαστίνη και άλλα, και είναι το κλειδί για να βοηθήσει το δέρμα να διατηρήσει τα επίπεδα υγρασίας του", εξηγεί ο Polla. "Γενικά, μειώνεται με την ηλικία, πράγμα που οδηγεί σε ξηρότερο δέρμα καθώς μεγαλώνουμε, καθώς και σε 'αραίωση' του δέρματος". Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα υγρασίας του δέρματος περιλαμβάνουν ορμόνες, ανεπάρκειες βιταμινών, ακτίνες UV, φλεγμονή και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Οι παράγοντες στο περιβάλλον μας έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία (και τα επίπεδα υγρασίας) του δέρματός μας. "Αυτό περιλαμβάνει τη θερμοκρασία, την παρουσία (ποσότητα) υπεριώδους ακτινοβολίας, έως και την υγρασία στον αέρα, μέχρι και τους ρύπους και τα αλλεργιογόνα που υπάρχουν", λέει ο Polla.

5 δημοφιλείς μύθοι για το σώμα σου που δεν ισχύουν στην πραγματικότητα

Τι είναι η κρέμα σώματος;
Θα πρέπει να επιλέξεις μια κρέμα σώματος για να λάβεις τα περισσότερα οφέλη ενυδάτωσης μετά το μπάνιο, λέει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, μια ομάδα περισσότερων από 20.000 ασκούμενων δερματολόγων.

Το ίδιο το όνομα περιγράφει την υφή - μια κρέμα σώματος είναι το παχύτερο, πιο πλούσιο προϊόν ενυδάτωσης του σώματος, επειδή συνήθως περιέχει υψηλότερο ποσοστό ελαίων και χαμηλότερο ποσοστό νερού στη σύνθεση. Ενώ μπορεί να είναι λιγότερο ελκυστικές σε μερικούς ανθρώπους επειδή έχουν ως βάση το λάδι, και ως εκ τούτου έχουν πιο λιπαρή αίσθηση, έχουν τη μεγαλύτερη μαλακτική δράση (τα μαλακτικά είναι ουσίες που βοηθούν στην ανακούφιση του δέρματος και αυξάνουν τα επίπεδα υγρασίας). Δημιουργούν επίσης ένα φράγμα μεταξύ του δέρματος και του περιβάλλοντος για να βοηθήσουν στη σφράγιση της υγρασίας στο δέρμα. "Συστήνω κρέμες σώματος σε όλους τους ασθενείς μου και πιστεύω ότι όλοι θα επωφεληθούν από τη χρήση μιας κρέμας σώματος", λέει ο Polla. "Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα απαραίτητο για πιο ώριμους ασθενείς να τις χρησιμοποιούν, καθώς η εξωκυττάρια μήτρα τους μειώνεται".

Τι είναι η λοσιόν σώματος;
"Μια λοσιόν σώματος περιέχει περισσότερο νερό από λάδι και η υφή είναι λιγότερο παχιά. Επειδή οι ιδιότητες του είναι πιο αραιωμένες από αυτές των κρεμών, αυτό το προϊόν είναι συνήθως καλύτερο για κάποια που δεν υποφέρει από πολύ ξηρό δέρμα".