Ακμή: Οι 4 βασικοί λόγοι εμφάνισής της στο πρόσωπο και πώς να τους αποτρέψεις

06.10.2023
Ακμή: Οι 4 βασικοί λόγοι εμφάνισής της στο πρόσωπο και πώς να τους αποτρέψεις
Η ακμή εκτός του ότι είναι ενοχλητική μπορεί να μας δώσει στοιχεία για το σώμα μας και για πιθανά προβλήματα υγείας. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, δεν συμβαίνει κάτι περίπλοκο και επικίνδυνο καθώς η ακμή συχνά οφείλεται σε βασικούς παράγοντες του τρόπου ζωής μας, τους οποίους μπορούμε να τροποποιήσουμε χωρίς πολλή ταλαιπωρία.

Το κλειδί εδώ είναι να εντοπίσεις τα ερεθίσματα πίσω από αυτά τα ενοχλητικά σπυράκια και να λάβεις άμεσα μέτρα για να τα περιορίσεις. Τι συμβαίνει λοιπόν πίσω από τις 4 βασικές περιπτώσεις ακμής στο πρόσωπο σου;

Μέτωπο

Η ρίζα της ακμής στο μέτωπο μπορεί να είναι τα μαλλιά σου. Εάν τα μαλλιά σου τείνουν να είναι λιπαρά, αυτή η περίσσεια λιπαρότητας μπορεί εύκολα να φράξει τους πόρους σε αυτήν την περιοχή. Επιπλέον, τα προϊόντα μαλλιών όπως τα τζελ, η λακ και τα κεριά, περιέχουν συχνά συστατικά όπως βούτυρο καρύδας ή λάδι καρύδας, τα οποία μπορούν να κάνουν το δέρμα σου ακόμα πιο λιπαρό.

Ένα απαλό καθαριστικό σχεδιασμένο για τον τύπο του δέρματός σου μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Ωστόσο, εάν αυτό δεν πετύχει, ίσως αξίζει να σκεφτείς να αλλάξεις τη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σου. Προτίμησε προϊόντα για τα μαλλιά που είναι λιγότερο λιπαρά ή καλύτερα θα ήταν να τα αποφύγεις τελείως.

Μήπως ο τρόπος που κάνεις ντους κάνει το δέρμα σου πιο ξηρό;

Μάγουλα

Η ακμή στα μάγουλα είναι ένα ευρέως διαδεδομένο ζήτημα, που γίνεται ακόμη πιο διαδεδομένο στην εποχή των κινητών τηλεφώνων. Και ναι, δεν είναι μόνο το άγγιγμα του προσώπου σου που μπορεί να οδηγήσει σε ακμή στα μάγουλα. Ακόμη και μια φαινομενικά ακίνδυνη τηλεφωνική συνομιλία μπορεί να είναι ένοχος. Τα τηλέφωνα έχουν την ικανότητα να φιλοξενούν βακτήρια και όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα σου, μπορούν να μεταφέρουν αυτούς τους ανεπιθύμητους επισκέπτες, απευθείας στο πρόσωπό σου. Δεν είναι όμως μόνο τα τηλέφωνα. Άλλα καθημερινά αντικείμενα όπως βρώμικες μαξιλαροθήκες και σεντόνια, μπορούν επίσης να βάλουν το χεράκι τους.

Ενώ οι ορμονικοί παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στην ακμή στα μάγουλα, οι συνήθειες του τρόπου ζωής μας συχνά ευθύνονται περισσότερο. Υιοθέτησε τη συνήθεια να σκουπίζεις το τηλέφωνό σου πριν από κάθε χρήση και απόφυγε να μεταφέρεις το τηλέφωνό σου σε μέρη που τείνουν να είναι μολυσμένα από μικρόβια, όπως το μπάνιο. Επίσης, το να αλλάζεις τακτικά τις μαξιλαροθήκες και τα σεντόνια σου, κατά προτίμηση κάθε εβδομάδα, είναι μια άλλη αποτελεσματική λύση.

Σπυράκια στα χείλη: Πώς να τα αντιμετωπίσεις και πώς να τα προλάβεις

Γύρω από το στόμα

Η ακμή κοντά στο στόμα σου μπορεί να προκύψει από ερεθισμό του δέρματος ή συχνή επαφή με αντικείμενα όπως κινητά τηλέφωνα, λουράκια κράνους ή μουσικά όργανα. Η χρήση ορισμένων καλλυντικών ή προϊόντων προσώπου, οι ορμονικές διακυμάνσεις και οι γενετικοί παράγοντες, μπορούν επίσης να πυροδοτήσουν την ακμή.

Εάν αντιμετωπίζεις συχνά στοματική ακμή, θα πρέπει να ζητήσεις τη βοήθεια ενός δερματολόγου που μπορεί να παρέχει κατάλληλες επιλογές θεραπείας. Ωστόσο, η πρόληψη είναι συχνά η καλύτερη προσέγγιση. Η καθιέρωση μιας καθημερινής ρουτίνας περιποίησης που περιλαμβάνει καθαρισμό με ένα ήπιο καθαριστικό, την επιλογή μακιγιάζ με την ένδειξη «non-comedogenic» και την επιλογή oil-free προϊόντων, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη της εμφάνισης ακμής στο στόμα.

6 συχνές φυσικές "ατέλειες" στην εμφάνιση μας και γιατί δεν πρέπει να μας προκαλούν καμία ανασφάλεια

Μύτη

Η ακμή συχνά στοχεύει στη μύτη σου επειδή οι πόροι σε αυτήν την περιοχή τείνουν να είναι μεγαλύτεροι, καθιστώντας ευκολότερη την παγίδευση βρωμιάς και βακτηρίων. Επιπλέον, το δέρμα στη μύτη μπορεί να είναι πιο λιπαρό, καθιστώντας το πιο ευαίσθητο σε εξάρσεις ακμής.

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν ακμή στη μύτη, συμπεριλαμβανομένων του στρες, ορισμένων φαρμάκων, της διατροφής ή υποκείμενων προβλημάτων υγείας. Ωστόσο, η ανεπαρκής υγιεινή είναι η πιο κοινή αιτία. Η ενσωμάτωση του Tea Tree Oil στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σου, μπορεί να είναι μια ήπια αλλά αποτελεσματική θεραπεία για την ακμή. Μπορείς επίσης να ψάξεις για προϊόντα που περιέχουν σουλφακεταμίδιο του νατρίου και θείο για να αποτρέψεις την ανάπτυξη βακτηρίων στο δέρμα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, συνιστάται η αναζήτηση συμβουλών από δερματολόγο.

Τελευταία τροποποίηση στις 06.10.2023 - 12:31