Σπυράκια στα χείλη: Πώς να τα αντιμετωπίσεις και πώς να τα προλάβεις

Σπυράκια στα χείλη: Πώς να τα αντιμετωπίσεις και πώς να τα προλάβεις
Υπάρχουν και αυτά τα πρωινά που ενώ ξεκινάς με την καλύτερη διάθεση για την καθημερινή ρουτίνα περιποίησης σου, παρατηρείς ένα τεράστιο σπυράκι κοντά στα χείλη σου έτοιμο να εκραγεί. Όμως δεν χρειάζεται να φρικάρεις. Παρόλο που δεν μπορείς να ξέρεις με βεβαιότητα πότε θα εμφανιστεί, υπάρχουν τρόποι για να το αντιμετωπίσεις και να αποτρέψεις στο μέλλον να ξαναγίνει.

Γιατί έχω σπυράκια στα χείλη μου;

Η εμφάνιση των σπυριών στα χείλη μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα, αλλά αυτό συμβαίνει κυρίως όταν οι πόροι είναι φραγμένοι γύρω από τις άκρες των χειλιών ή σε σημεία όπου υπάρχουν τρίχες, λέει η Purvisha Patel, δερματολόγος και ιδρυτής της Visha Skincare. «Μπορεί να υπάρχουν βακτήρια ή ανάπτυξη μυκήτων μέσα σε ένα θύλακα της τρίχας ή μπορεί να είναι απλώς μια μπάλα από λίπος που ονομάζεται κύστη milial», προσθέτει.

Τα σπυράκια στα χείλη σχηματίζονται με παρόμοιο τρόπο όπως και τα υπόλοιπα στο πρόσωπό μας. Οι πόροι μπλοκάρονται αρχικά από τις εξής αιτίες:

  • Ορμόνες
  • Γονίδια
  • Προϊόντα γεμάτα έλαια, (lip balms ή lip glosses)
  • Συσσώρευση βακτηρίων, λιπαρών και νεκρών κυττάρων του δέρματος
  • Διατροφή (όπως σάκχαρα και άμυλο)


Οπουδήποτε υπάρχουν σμηγματογόνοι αδένες μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους σπυράκια των χειλιών, τα οποία θα δεις στις άκρες των χειλιών και στο περίγραμμα τους, λέει η δερματολόγος. Ωστόσο, μπορούν επίσης να εμφανιστούν στις γωνίες και πάνω και κάτω από τα χείλη, καθώς υπάρχουν εκεί τριχοθυλάκια που μπορούν να οδηγήσουν σε απόφραξη των θυλάκων και, με τη σειρά τους, να προκαλέσουν σε αυτό το σημείο σπυράκια.

5 tips που σε κάνουν να φαίνεσαι 10 φορές πιο ελκυστική χωρίς να προσπαθήσεις πολύ

Πώς μπορώ να προλάβω τα σπυράκια των χειλιών;

Kαθάρισε το δέρμα σου και πλύνε το πρόσωπό σου με ένα απολεπιστικό προσώπου. Ταυτόχρονα, προσπάθησε να αποφύγεις τη χρήση λιπαρών προϊόντων (παχύρευστα lip gloss και balms), καθώς μπορεί να φράσσουν τους πόρους. Επίλεξε προϊόντα που δεν περιέχουν έλαια, και ταυτόχρονα μείωσε την πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, σακχάρων, άμυλου και τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Πώς να απαλλαγείς από τα σπυράκια των χειλιών

Τα τοπικά φάρμακα κατά της ακμής είναι αυτό που πρέπει να αναζητήσεις, λέει η δερματολόγος. Μάλιστα πρέπει να διαθέτουν ενεργά συστατικά όπως ρετινοειδή, σαλικυλικό οξύ και υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, αλλά επίσης κρέμα υδροκορτιζόνης εάν το σπυράκι προκαλεί φαγούρα. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις ένα έμπλαστρο για σπυράκια ή μια μάσκα με άνθρακα «για να ξεμπλέξεις τους πόρους και να μειώσεις τη φλεγμονή», λέει η δερματολόγος. Και εάν ένα σπυράκι είναι εξαιρετικά πυώδες και πονάει, μπορεί να χρειαστεί να κάνεις μια ένεση κορτιζόνης στον δερματολόγο σου.

Τι κάνουν οι κορυφαίοι δερματολόγοι όταν βγάζουν σπυράκι

Και κάτι πολύ σημαντικό: Αν κάνεις αποτρίχωση με κερί ή ξυράφι τακτικά γύρω από αυτή την περιοχή θα βλέπεις ότι τα σπυράκια στα χείλη θα εμφανίζονται συχνά. Η Purvisha Patel συμβουλεύει να επιλέξεις μια διαφορετική μέθοδο αποτρίχωσης, όπως μια αποτριχωτική κρέμα ή αποτρίχωση με λέιζερ.