Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο, αλλά το χρώμα του πιάτου που χρησιμοποιείς όταν τρως παίζει ρόλο στο πόσο φαγητό θα καταναλώσεις. Ναι, καλά διάβασες! Δεν είναι μόνο το τι έχει μέσα το πιάτο σου, αλλά και το... ίδιο το πιάτο!
Ναι, είναι αλήθεια! Το χρώμα του πιάτου μπορεί να επηρεάσει το πόσο φαγητό τρως – και όχι επειδή σου ανοίγει την όρεξη, αλλά επειδή… μπερδεύει τον εγκέφαλό σου!
Ο εγκέφαλός μας την πατάει με τα χρώματα
Όταν το πιάτο έχει παρόμοιο χρώμα με το φαγητό, ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να ξεχωρίσει πού τελειώνει το φαγητό και πού αρχίζει το πιάτο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι νομίζεις πως έχεις βάλει λιγότερο φαγητό απ’ όσο πραγματικά έχεις κι έτσι, βάζεις περισσότερο!
Μια έρευνα που έκανε παλιότερα το Πανεπιστήμιο Cornell έδειξε πως αν το χρώμα του φαγητού μάτσαρε αυτό του πιάτου οι άνθρωποι έτρωγαν ως και 22% περισσότερη ποσότητα!
Τι μπορείς να κάνεις;
Χρησιμοποίησε πιάτα που έχουν χρώμα διαφορετικό από το φαγητό σου. Όταν υπάρχει αντίθεση, ο εγκέφαλος "βλέπει" καθαρά την ποσότητα και είναι πιο εύκολο να σταματήσεις όταν έχεις χορτάσει.
Τα κόκκκινα πιάτα λέγεται πως δίνουν σήμα στον εγκέφαλό μας να σταματήσει καθώς το χρώμα είναι συνδεδεμένο με τον κίνδυνο και το stop ενώ τα μπλε πιάτα λέγεται πως κάνουν το φαγητό λιγότερο ελκυστικό..
Μικρό τρικ, μεγάλη διαφορά
Δεν χρειάζεται να αλλάξεις διατροφή ή να μετράς θερμίδες. Μόνο αλλάζοντας το χρώμα του πιάτου, μπορείς να τρως πιο συνειδητά, να απολαμβάνεις το φαγητό και να αποφεύγεις τις υπερβολές… χωρίς καν να το προσπαθείς!