Τρως γρήγορα; Μάθε γιατί αυτό πρέπει να το αλλάξεις ASAP

24.05.2025
Τρως γρήγορα; Μάθε γιατί αυτό πρέπει να το αλλάξεις ASAP
Image by senivpetro on Freepik
Κάνε κάτι καλό για σένα!

Το φαγητό είναι απόλαυση, πέρα από ανάγκη για την επιβίωσή μας. Τρώμε όμως όπως πρέπει; Και δεν αναφερόμαστε στη διατροφή που επιλέγουμε που φυσικά είναι σημαντική, αλλά στον χρόνο που μας παίρνει για να καταναλώσουμε ένα γεύμα και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας τελικά.
Σκέψου την τελευταία φορά που έφαγες. Ήσουν χαλαρή στο τραπέζι ή έτρωγες στα γρήγορα, κοιτάζοντας το κινητό ή τρέχοντας να προλάβεις κάτι;

Αν ανήκεις στην κατηγορία «φάγαμε και δεν το καταλάβαμε», δεν είσαι η μόνη. Πολλές γυναίκες σήμερα, με τον ρυθμό της καθημερινότητας, τρώνε γρήγορα και στο πόδι, αλλά αυτό μπορεί να κάνει περισσότερο κακό απ’ όσο φαντάζεσαι.

Γιατί είναι πρόβλημα να τρως γρήγορα

Δεν χορταίνεις πραγματικά

Όταν τρως γρήγορα, ο εγκέφαλος δεν προλαβαίνει να πάρει το σήμα ότι είσαι χορτασμένη. Συνήθως αυτό συμβαίνει περίπου 20 λεπτά αφού ξεκινήσεις να τρως. Αν λοιπόν τελειώσεις το φαγητό σου σε 10 λεπτά, θα πεινάς ακόμα — και μπορεί να καταλήξεις να φας περισσότερο απ’ όσο χρειάζεσαι.

Ανεβάζει το βάρος σου χωρίς να το καταλάβεις

Όταν τρως βιαστικά, δεν απολαμβάνεις το φαγητό σου, τρως πιο πολύ και πιο συχνά. Το σώμα δεν προλαβαίνει να επεξεργαστεί σωστά την τροφή, με αποτέλεσμα να παίρνεις θερμίδες χωρίς ουσία.

Δυσπεψία, φούσκωμα και στομαχικά προβλήματα

Το γρήγορο φαγητό (ως πράξη, όχι το junk food!) σημαίνει κακή μάσηση και βαρύτερη πέψη. Το στομάχι σου δυσκολεύεται και αρχίζουν τα φουσκώματα, οι καούρες και η δυσφορία.

Λιγότερη απόλαυση, περισσότερη ανάγκη για τσιμπολόγημα μετά

Όταν δεν ευχαριστιέσαι το φαγητό, ο εγκέφαλος ζητάει επιπλέον ανταμοιβή. Έτσι συχνά καταλήγεις να θες γλυκό ή σνακ λίγο μετά, ακόμα κι αν έχεις φάει αρκετά.

Τι μπορείς να κάνεις για να το αλλάξεις

Κάτσε κανονικά στο τραπέζι. Όχι στο πόδι, όχι μπροστά στην τηλεόραση ή στο laptop.

Μάσησε καλά. Κάθε μπουκιά θέλει χρόνο. Στόχος: 20-30 μασήματα πριν καταπιείς.

Κατέβασε το πιρούνι ανάμεσα στις μπουκιές. Αυτό σε βοηθάει να επιβραδύνεις φυσικά.

Βάλε χρονόμετρο. Δοκίμασε να διαρκεί το φαγητό σου τουλάχιστον 20 λεπτά.

Φτιάξε ατμόσφαιρα. Ωραίο σερβίτσιο, χαλαρή μουσική — κάνε το φαγητό σου μια μικρή ιεροτελεστία.

Το φαγητό είναι φροντίδα. Δεν είναι απλά κάτι που "πρέπει να γίνει". Τρώγοντας πιο αργά, βοηθάς το σώμα σου, τιμάς τον εαυτό σου και απολαμβάνεις περισσότερο τη στιγμή. Δώσε του τον χρόνο που του αξίζει.

Τελευταία τροποποίηση στις 24.05.2025 - 10:07