Μήπως ζεις με το «σύνδρομο της άδειας ζωής» χωρίς να το καταλαβαίνεις;

24.05.2025
Μήπως ζεις με το «σύνδρομο της άδειας ζωής» χωρίς να το καταλαβαίνεις;
Πολλοί το βιώνουν χωρίς να το αναγνωρίζουν. Το εσωτερικό κενό, ακόμα κι όταν όλα δείχνουν «τέλεια» απ’ έξω, αξίζει να το δεις πιο προσεκτικά

Όταν η ζωή μοιάζει «ιδανική», αλλά εσύ νιώθεις άδεια

Ακόμα κι όταν η ζωή σου φαίνεται «τέλεια στα χαρτιά», μπορεί να υπάρχει μια ύπουλη μελαγχολία στο παρασκήνιο. Αυτό το αίσθημα του κενού είναι γνωστό ως σύνδρομο της άδειας ζωής (empty life syndrome) και είναι κάτι πολύ πιο σοβαρό απ’ όσο φαντάζει, σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Amélie Boukhobza.

Ησυχη μάχη: Η απώλεια νοήματος

Στον λογαριασμό Psychologue.net στο Instagram, περιγράφεται το παράδοξο του συνδρόμου: μια καλοφτιαγμένη εξωτερική εικόνα που κρύβει εσωτερικό πόνο. Πρόκειται για την κατάσταση όπου όλα δείχνουν εντάξει, και όμως, μέσα σου, κάτι δεν πάει καλά.

Σύμφωνα με την Boukhobza, «το σύνδρομο εκδηλώνεται ως μια αποσύνδεση από την ίδια σου τη ζωή, σαν να παρακολουθείς τον εαυτό σου απ’ έξω».

Το δύσκολο είναι πως το σύνδρομο αυτό περνά απαρατήρητο, γιατί… τίποτα δεν φαίνεται να λείπει. «Μπορεί να έχεις μια σταθερή δουλειά, οικογένεια, φίλους, και παρ’ όλα αυτά να νιώθεις πλήξη, έλλειψη κινήτρων και να αναρωτιέσαι: “Τελικά, έχει νόημα όλο αυτό;” Προχωράς, αλλά χωρίς λόγο», προσθέτει η ειδικός.

Τι προκαλεί το σύνδρομο της άδειας ζωής;

Ο βασικός λόγος είναι η αποσύνδεση από τον εαυτό μας και την πραγματικότητά μας.

«Μαθαίνουμε να πιστεύουμε ότι η επιτυχία, η δραστήρια ζωή και η κοινωνική αποδοχή φέρνουν ευτυχία. Όμως ακόμα κι αν τα κατακτήσουμε όλα αυτά, μπορεί να μην νιώσουμε πληρότητα. Το κενό ανάμεσα στην εξωτερική επιτυχία και την εσωτερική ικανοποίηση μπορεί να είναι σοκαριστικό, και ενισχύεται από τις κοινωνικές προσδοκίες», εξηγεί η Boukhobza.

Στην προσπάθειά μας να ανταποκριθούμε σε αυτά τα “πρέπει”, ξεχνάμε τι πραγματικά θέλουμε. «Αρχίζεις να ρωτάς: “Ζω πραγματικά τη ζωή που ήθελα;” Αυτό το κενό είναι μια ένδειξη ότι κάτι μέσα σου φωνάζει. Το άγχος και το στρες είναι καμπανάκια που δεν πρέπει να αγνοήσεις», τονίζει.

Η έξοδος από το κενό

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσεις αυτό που νιώθεις. «Σταμάτα για λίγο και αναρωτήσου: τι χρειάζομαι πραγματικά; Τι επιθυμώ βαθιά; Η συζήτηση με έναν ψυχολόγο μπορεί να βοηθήσει να φωτίσεις τα σκοτεινά σημεία και να βρεις την πηγή αυτού του κενού», λέει η Boukhobza.

Και πολλές φορές, μια μικρή αλλαγή μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Μια καινούρια συνήθεια, ένα νέο ενδιαφέρον ή μια αλλαγή προτεραιοτήτων μπορεί να σου ξαναδώσει το αίσθημα του νοήματος και της χαράς. Δεν χρειάζεται να αλλάξεις τα πάντα. Αρκεί να αρχίσεις να ακούς τι πραγματικά έχεις ανάγκη.

Τελευταία τροποποίηση στις 24.05.2025 - 17:56

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ