Microcheating: Η σύγχρονη μορφή της απιστίας. Τι είναι και πώς να τη διαχειριστείς

24.05.2025
Microcheating: Η σύγχρονη μορφή της απιστίας. Τι είναι και πώς να τη διαχειριστείς
Image by freepik
Οι εποχές αλλάζουν και μαζί τους και οι μορφές αυτού που θεωρούμε ή όχι απιστία τελικά

Μπορεί να μην έχεις ξανακούσει τη λέξη microcheating, αλλά σίγουρα έχεις νιώσει εκείνο το «κάτι δεν πάει καλά» όταν ο σύντροφός σου γίνεται λίγο πιο μυστικοπαθής με το κινητό του ή φλερτάρει στα social. Δεν πρόκειται για «κανονική» απιστία – αλλά μήπως είναι κάτι πιο ύπουλο;

Ας δούμε τι είναι και πώς μπορείς να το διαχειριστείς με ψυχραιμία και δύναμη.

Τι είναι το microcheating

Ο όρος microcheating, που έγινε γνωστός από την Αυστραλή ψυχολόγο Melanie Schilling, σημαίνει σε απλή μετάφραση «μικρο-απιστία» και ουσιαστικά αναφέρεται σε συμπεριφορές που δεν φτάνουν το επίπεδο μιας πλήρους σωματικής ή συναισθηματικής απιστίας, αλλά μπορεί να θεωρηθούν προδοσία αν δεν μπορούν να συζητηθούν ανοιχτά με τον/την σύντροφό σου. Κινήσεις δηλαδή που κρύβονται, δεν συζητιούνται ανοιχτά και συχνά δημιουργούν ρήγματα στη σχέση.

Πότε μιλάμε για microcheating;

Στέλνει μηνύματα σε άλλη γυναίκα και δεν στο λέει.

Φλερτάρει ή κάνει likes σε προκλητικές φωτογραφίες.

Κρατά ακόμα εφαρμογές γνωριμιών στο κινητό του "για πλάκα".

Δεν έχει σημασία όμως μόνο τι κάνει εκείνος, αλλά και πώς νιώθεις εσύ με αυτό.

Είναι απιστία όμως αυτό;

Η απάντηση είναι: ναι, μπορεί να είναι. Αν σου το κρύβει, αν δεν μπορείς να το συζητήσεις μαζί του χωρίς να σε μειώσει, ή αν νιώθεις ότι κάτι απομακρύνει τον άνθρωπό σου από εσένα, τότε ναι, είναι πρόβλημα.

Η ψυχολόγος Abby Medcalf έχει πει για το συγκεκριμένο θέμα: «Είναι απιστία αν ο σύντροφός σου δεν το εγκρίνει, δεν το ξέρει ή δε θα του άρεσε αν το μάθαινε».

Δεν υπάρχουν απόλυτοι κανόνες στις σχέσεις. Άλλοι είναι πιο ελεύθεροι, άλλοι πιο συντηρητικοί. Το θέμα είναι να συμφωνείτε μεταξύ σας και να σέβεστε ο ένας τα όρια του άλλου.

Γιατί συμβαίνει

Οι ειδικοί λένε πως συχνά, το microcheating συμβαίνει γιατί κάποιος ψάχνει την έξαψη του καινούργιου. Θέλει επιβεβαίωση, φλερτ, προσοχή, χωρίς όμως να ρισκάρει τη σχέση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι σε έχει πάψει να αγαπά. Σημαίνει όμως ότι κάτι λείπει ή έχει αλλάξει και χρειάζεται να το δεις.

Πώς να το αντιμετωπίσεις

Μην ψάχνεις κρυφά. Αν θες να δεις το κινητό του, κάτι δεν πάει καλά στη σχέση. Αυτό δεν θα στο λύσει.

Μίλα ήρεμα και ξεκάθαρα. Πες του τι παρατηρείς και πώς σε κάνει να νιώθεις. Όχι κατηγορίες, αλλά αλήθεια:
"Έχω παρατηρήσει ότι είσαι πιο απορροφημένος στο κινητό σου τελευταία και αυτό με κάνει να νιώθω ανασφάλεια"

Ρώτα τι σημαίνει "αποκλειστικότητα" για εκείνον. Αν γνωριστήκατε σε dating app, μιλήστε ανοιχτά: είναι ακόμα ενεργό το προφίλ του; Έχει σταματήσει την επικοινωνία με άλλες;

Θέσε όρια με βάση τις δικές σου αξίες. Μην ντρέπεσαι αν σε ενοχλεί κάτι που άλλοι θεωρούν «αθώο». Αν κάτι σε πληγώνει, έχει σημασία.

Δες τι χρειάζεστε και οι δύο. Αν αυτό το «μικρό» φέρνει κρίση, μπορεί να είναι ευκαιρία για ουσιαστική κουβέντα και επανασύνδεση. Αν όχι, ίσως πρέπει να αναρωτηθείς αν αξίζει να μείνεις.

Το microcheating δεν είναι πάντα απιστία. Αλλά είναι πάντα ένδειξη πως κάτι χρειάζεται φροντίδα, διάλογο και ειλικρίνεια. Μην αγνοείς το ένστικτό σου. Μπορεί να είναι η φωνή που σου λέει να προστατέψεις την αξία σου. Γιατί όταν σε αγαπούν πραγματικά, δεν χρειάζεται να κρύβονται πράγματα.

Τελευταία τροποποίηση στις 24.05.2025 - 09:58