Μήπως ο τρόπος που κάνεις ντους κάνει το δέρμα σου πιο ξηρό;

08.02.2023
Μήπως ο τρόπος που κάνεις ντους κάνει το δέρμα σου πιο ξηρό;
Κι όμως, υπάρχει λάθος τρόπος να κάνεις ντους – και μπορεί να κάνει κακό στο δέρμα σου

Μερικές διαδικασίες, όπως το σιδέρωμα ενός πουκαμίσου ή το δίπλωμα ενός κατωσέντονου με λάστιχο χρειάζονται εξάσκηση και…μάθημα (σίγουρα πάντως εγώ δεν έχω μάθει πώς να κάνω και τα δυο με απόλυτη επιτυχία). Θα σκεφτόταν κανείς πως το ντους δεν ανήκει σε αυτή τη λίστα των «δύσκολων» διαδικασιών. Όμως, όπως ακριβώς έγινε και με το (σωστό) πλύσιμο των χεριών στην αρχή της πανδημίας, μαθαίνουμε πως υπάρχει ένας σωστός και ένας λάθος τρόπος για να κάνεις ντους. Το σωστό ντους προϋποθέτει τη σωστή θερμοκρασία νερού, τη σωστή σειρά κάθε βήματος και τα σωστά συστατικά καθαρισμού για τον κάθε τύπο επιδερμίδας.

Μήπως το ενυδατικό χειλιών σου κάνει τα χείλη σου ακόμη πιο ξηρά;

Οι παραπάνω παράγοντες είναι σημαντικοί γιατί πολλοί ειδικοί συμφωνούν στο ότι η ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας ξεκινάει στο ντους. Και είναι λογικό: το πώς συμπεριφέρεσαι στο δέρμα σου στο ντους καθορίζει το τι θα ακολουθήσει. Για παράδειγμα, εάν το δέρμα σου στεγνώσει στο ντους (είτε λόγω του καυτού νερού είτε λόγω υπερβολικής ποσότητας σκληρών προϊόντων), θα χρειαστούν διαφορετικά συστατικά για να το αντιμετωπίσεις. Από την άλλη πλευρά, εάν δεν χρησιμοποιείς τα σωστά προϊόντα ή δεν ακολουθείς τα βήματα με τη σωστή σειρά, το δέρμα μπορεί να μην έχει φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Παρακάτω, θα μάθεις όσα παίζουν ρόλο στο σωστό καθαρισμό στο ντους

Θερμοκρασία νερού

Μπορεί να λατρεύεις να κάνεις καυτά ντους, ειδικά στην παγωνιά του χειμώνα, αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορεί να κάνει κακό στο δέρμα σου. Το ζεστό νερό μπορεί να αφαιρέσει από το δέρμα σου τα φυσικά του έλαια και να διαταράξει τον φραγμό του, κάνοντας το ευαίσθητο στην ξηρότητα και τον ερεθισμό. Αυτή η ξηρότητα μάλιστα μπορεί να γίνει χειρότερη εάν οι περιβαλλοντικές συνθήκες λειτουργούν επίσης εναντίον σου (για παράδειγμα, ο αέρας που απορροφά την υγρασία).

Από την άλλη, το ντους με πολύ κρύο νερό έχει επίσης τα μειονεκτήματά του – με βασικότερο το ότι δεν αφαιρεί αποτελεσματικά τη βρωμιά και τη λιπαρότητα από την επιφάνεια του δέρματος. Το χλιαρό νερό είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις.

Σωστή σειρά εφαρμογής προϊόντων

Ο καλύτερος τρόπος να καθαριστείς στο ντους είναι από πάνω προς τα κάτω, ξεκινώντας από το τριχωτό της κεφαλής. Τα μαλλιά σου συσσωρεύουν βρωμιά και λιπαρότητα, τα οποία μπορούν να φράξουν τους πόρους και να οδηγήσουν σε ακμή στο πρόσωπο και το σώμα σου, εάν δεν καθαριστούν καλά. Αν έχεις ιδιαίτερα λιπαρά μαλλιά, η λιπαρότητα μπορεί να κατέβει στο πρόσωπό σου και να δημιουργήσει ακμή.

Ο απόλυτος οδηγός επιβίωσης από την ορμονική ακμή

Συστατικά που πρέπει να αναζητήσεις στα προϊόντα καθαρισμού

Όπως πρέπει να προσέχουμε τα συστατικά των προϊόντων που βάζουμε στο πρόσωπο μας, το ίδιο ισχύει και για εκείνα που εφαρμόζονται στο σώμα. Εκτός του να αποφύγεις φόρμουλες που είναι υπερβολικά σκληρές, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη τον τύπο του δέρματός σου. Βρες προϊόντα με ενυδατικά συστατικά για το καθαριστικό του σώματός σου, ειδικά εάν υποφέρεις από ξηρότητα, όπως γλυκερίνη, υαλουρονικό οξύ και νιασιναμίδη. Εάν είσαι επιρρεπής στην ακμή, απόφυγε τα καθαριστικά σώματος με έλαια, γιατί το επιπλέον λάδι από το καθαριστικό μπορεί να επιδεινώσει τους φραγμένους πόρους και την ακμή.

Τι να κάνεις μετά το ντους

Αυτό που κάνεις στο δέρμα σου μετά το ντους είναι εξίσου σημαντικό με όσα κάνεις κατά τη διάρκεια του ντους. Αρχικά, αντί να τρίβεις επιθετικά το δέρμα σου με μια πετσέτα, δοκίμασε να το ταμπονάρεις τοπικά στο σημείο που θέλεις να στεγνώσεις. Αυτό θα σε βοηθήσει να κλειδώσεις την υγρασία από το ντους όταν βάζεις ενυδατική κρέμα, κάτι το οποίο θα κρατήσει το δέρμα σου πιο ενυδατωμένο και λιγότερο ερεθισμένο.