Ο απόλυτος οδηγός επιβίωσης από την ορμονική ακμή

02.02.2023
Ο απόλυτος οδηγός επιβίωσης από την ορμονική ακμή
Τι ακριβώς σημαίνει η ορμονική ακμή, πώς να ξέρεις αν η ακμή σου είναι είναι τέτοιου είδους και η πιθανή λύση σε αυτό το κοινό ζήτημα.

Από επιστημονική άποψη, η λύση για καθαρό δέρμα είναι πολύ απλή. Φραγμένοι πόροι (βακτήρια + λάδι + νεκρά κύτταρα δέρματος) = ακμή. Πρόσθεσε μερικούς ορούς απολέπισης και ακμής, αφαίρεσε το σπάσιμο των σπυριών και το μακιγιάζ και δεν θα έχεις τίποτα άλλο παρά ένα δέρμα χωρίς ατέλειες. Σωστά; Μπορεί να είσαι σε θέση να συμπεράνεις ότι η ακμή σου είναι "πιθανώς ορμονική". Αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Πώς ξέρετε αν η ακμή σου είναι πραγματικά ορμονική ή όχι; Και το πιο σημαντικό: Υπάρχει λύση;

Παρακάτω θα βρεις τον πλήρη οδηγό για την ορμονική ακμή για να απαντήσει σε όλες αυτές τις ερωτήσεις και όχι μόνο, με τη βοήθεια δερματολόγων.

Τι είναι η ορμονική ακμή;

Όπως μπορείς πιθανώς να υποθέσεις, οι ορμόνες είναι ο καταλύτης για την ορμονική ακμή. «Συνήθως, τα ορμονικά ξεσπάσματα ακμής προκαλούνται από αυξημένα επίπεδα ορμονών ανδρογόνων ή χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης», λέει η Dr. Michele Green. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να φράξει τους πόρους και να οδηγήσει σε ξέσπασμα.

Ενώ τα ορμονικά σπυράκια είναι συνήθως κυστικά, μια βαθιά και επώδυνη μορφή φλεγμονώδους ακμής, μπορεί να εκδηλωθούν και ως λευκά και μαύρα στίγματα, λέει ο Dr. Enrizza Factor. Εφόσον η έξαρση μπορεί να αποδοθεί σε μια αλλαγή των ορμονών, θεωρείται ορμονική ακμή.

Πώς να απαλλαγείς από την ακμή του ώμου

Τι προκαλεί την ορμονική ακμή;

Τι ακριβώς προκαλεί τις ορμονικές ανισορροπίες; Μια ποικιλία παραγόντων. Στους ενήλικες, «οι ορμονικές διακυμάνσεις συμβαίνουν κυρίως κατά τη διάρκεια των έμμηνων κύκλων, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης», εξηγεί ο Dr. Factor. Το PCOS, τα φάρμακα και η αντισύλληψη παίζουν ρόλο εδώ. Φυσικά, η ορμονική ακμή είναι πολύ συχνή για όλα τα φύλα που περνούν και στην εφηβεία.

Εάν πιστεύεις ότι έχεις ορμονική ακμή αλλά καμία από αυτές τις εμπειρίες δεν ισχύει για εσένα, η Dr. Green προτείνει να συμβουλευτείς τους ειδικούς. «Για οριστική διάγνωση, μπορεί να χρειαστεί να παραγγελθούν εξετάσεις αίματος για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν συστηματικές ορμονικές ανισορροπίες. Το ραντεβού με έναν δερματολόγο είναι πάντα ωφέλιμο, καθώς ένας ειδικός μπορεί να αξιολογήσει σωματικά την κατάσταση του δέρματος και να αξιολογήσει πιθανούς παράγοντες που επηρεάζουν, όπως φάρμακα, προϊόντα περιποίησης δέρματος, παράγοντες συμπεριφοράς όπως ο ύπνος και το άγχος και τυχόν υποκείμενες παθήσεις υγείας».

Πόσο διαρκεί η ορμονική ακμή;

Μια αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ της ορμονικής ακμής και ενός τυπικού ξεσπάσματος είναι ότι η πρώτη μπορεί να είναι κάπως προβλέψιμη. «Για πολλούς με ορμονική ακμή, τα ξεσπάσματα εκδηλώνονται με ένα κυκλικό μοτίβο που ευθυγραμμίζεται με τις κυμαινόμενες ορμόνες τους», λέει η Dr. Green. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους έχουν μηνιαίο εμμηνορροϊκό κύκλο, μια συνηθισμένη στιγμή για την εμφάνιση ορμονικών ξεσπασμάτων.

Όσο για το πόσο διαρκεί η ορμονική ακμή μπορεί να εξαρτηθεί από τον τύπο των σπυριών. Η μη φλεγμονώδης ακμή, όπως τα μαύρα στίγματα και τα λευκά στίγματα, συνήθως υποχωρεί μετά από λίγες ημέρες. Εάν η ορμονική ακμή σου είναι κυστική, ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος για να επουλωθεί - μερικές φορές διαρκεί αρκετές εβδομάδες.

Περιποίηση προσώπου: Μήπως η ρουτίνα σας δε λειτουργεί;

Μπορεί να εμφανιστεί η ορμονική ακμή στο σώμα;

Απολύτως. Μάλιστα, ο Dr. Factor αναφέρει ότι «μία από τις κύριες αιτίες της ακμής στο σώμα είναι η αλλαγή και η διακύμανση στα επίπεδα των ορμονών». Η τακτική απολέπιση χρησιμοποιώντας ένα απολεπιστικό AHA μπορεί να σε βοηθήσει να ξεμπλοκάρεις τους φραγμένους πόρους.

Πώς να αντιμετωπίσεις την ορμονική ακμή

Ένα από τα πιο απογοητευτικά στοιχεία της ορμονικής ακμής είναι ότι συχνά είναι εκτός του ελέγχου μας. Θα μπορούσες να κάνεις όλα τα σωστά πράγματα (να πλένεις το πρόσωπό σου πριν τον ύπνο, να κάνεις απολέπιση τακτικά) και να εξακολουθείς να αντιμετωπίζεις εξάρσεις κάθε φορά που οι ορμόνες σου παρουσιάζουν διακυμάνσεις.

Το θετικό είναι ότι η ορμονική ακμή, όπως και άλλες εξάρσεις, είναι θεραπεύσιμη. Καθάρισε τακτικά το δέρμα σου με ένα καθαριστικό προσώπου με σαλικυλικό οξύ. Πιο σοβαρά ξεσπάσματα, όπως η ορμονική κυστική ακμή, μπορεί να απαιτούν λίγη περισσότερη βοήθεια. Εκτός από το σαλικυλικό οξύ, ο Dr. Factor προτείνει να ενσωματώσεις ρετινοειδή στη ρουτίνα σου. Ανεξάρτητα από το είδος της ακμής που έχεις, εάν δεν βλέπεις αποτελέσματα μετά από ένα μήνα περίπου, μίλησε με τον/ην δερματολόγο σου σχετικά με ένα σχέδιο θεραπείας.

Τελευταία τροποποίηση στις 02.02.2023 - 14:17