Πώς να απαλλαγείς από την ακμή του ώμου

17.08.2022
Πώς να απαλλαγείς από την ακμή του ώμου
Όσα συμβουλεύουν οι ειδικοί

Η ακμή είναι ένα εξαιρετικά κοινό πρόβλημα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, περίπου το 85 τοις εκατό των ανθρώπων μεταξύ 12 και 24 ετών εμφανίζουν τουλάχιστον μικρή ακμή.

Ωστόσο, ενώ η συζήτηση γύρω από την ακμή του προσώπου έχει βελτιωθεί με τα χρόνια, οι άνθρωποι δεν μιλούν πάντα για τα ξεσπάσματα σε πιο ασυνήθιστες περιοχές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την ακμή του σώματος, από την ακμή της πλάτης έως την ακμή των γλουτών, καθώς και για την ακμή των ώμων, παρόλο που η τελευταία κατηγορία δεν είναι ασυνήθιστη.

«Η ακμή του ώμου είναι αλλοιώσεις ή κηλίδες που μπορεί να είναι ευαίσθητες και μπορούν να δημιουργήσουν λευκά στίγματα ή μαύρα στίγματα», λέει η Roberta Moradfar, νοσηλεύτρια προηγμένης αισθητικής και ιδρύτρια της Efface Aesthetics. Ποια είναι λοιπόν ακριβώς η αιτία της ακμής στον ώμο και πώς μπορείς να απαλλαγείς από αυτήν; Η Moradfar και η δερματολόγος Shauna Ryder Diggs αναλύουν όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την πάθηση.

Οι απροσδόκητοι παράγοντες που θα μπορούσαν να σε κάνουν πιο επιρρεπή στην αφυδάτωση

Τι προκαλεί την ακμή του ώμου;
Η ακμή στους ώμους μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, από τον τρόπο ζωής μέχρι τα ρούχα. «Περιπτώσεις όπως το να φοράς περιοριστικά ρούχα που μπορεί να προκαλέσουν τριβή στην περιοχή (όπως: σουτιέν, ιμάντες σακιδίου, ιμάντες τσάντας) μπορεί να είναι ένας από τους λίγους λόγους για τους οποίους αναπτύσσεται η ακμή στους ώμους», λέει η Moradfar. «Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η ζέστη και η υγρασία καθώς και βιολογικοί παράγοντες όπως οι ορμονικές αλλαγές, η υπερβολική εφίδρωση και οι υπερδραστήριοι σμηγματογόνοι αδένες μπορούν επίσης να προκαλέσουν υπερβολική παραγωγή σμήγματος στην περιοχή».

Εάν παίρνεις φάρμακα που αλληλεπιδρούν με τα επίπεδα των ορμονών σου, αυτά μπορεί επίσης να παίζουν έναν ρόλο. Η λήψη ορμονικού ελέγχου ή στεροειδών για bodybuilding ή ιατρική θεραπεία μπορεί επίσης να προκαλέσει έξαρση. Τα σημάδια της ακμής στον ώμο είναι παρόμοια με εκείνα οποιασδήποτε φυσιολογικής έξαρσης ακμής, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι να προσέχεις όταν εξετάζεις συγκεκριμένα τα συμπτώματα ακμής στον ώμο. Κόκκινα εξογκώματα, βουλωμένοι πόροι, μαύρα στίγματα, λιπαρό, φολιδωτό δέρμα, λευκά στίγματα και μεγαλύτερες κύστες είναι σημάδια που πρέπει να προσέχεις.

Πώς να αντιμετωπίσεις την ακμή του ώμου
Εκτός από το να φοράς πιο φαρδιά ρούχα, η περιποίηση του δέρματος με συγκεκριμένα ενεργά συστατικά μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη. «Η ακμή του ώμου μπορεί να αντιμετωπιστεί μειώνοντας τα βακτήρια στο δέρμα, αυξάνοντας την απολέπιση και ηρεμώντας τη φλεγμονή», λέει η Diggs. «Η χρήση τοπικών αντιβιοτικών, υπεροξειδίων βενζοϋλίου και ρετινοειδών κρέμες βιταμίνης Α, συχνά σε συνδυασμό, μπορεί να προκαλέσει την απολέπιση της ακμής και την εξάλειψη της μόλυνσης».

Συστατικά όπως το αζελαϊκό οξύ και αλοιφές όπως η κλινδαμυκίνη είναι επίσης συνήθως μερικές από τις θεραπείες πρώτης γραμμής επιλογής κατά τη θεραπεία της μέτριας φλεγμονώδους ακμής. Για μια φυσική θεραπεία στο σπίτι, το έλαιο τεϊόδεντρου είναι επίσης μια σταθερή επιλογή. Αν όμως έχεις πιο έντονα συμπτώματα, υπάρχουν κάποιες επιπλέον επιλογές. «Για πιο σοβαρή φλεγμονώδη ακμή, συνταγογραφούνται από του στόματος αντιβιοτικά όπως η δοξυκυκλίνη και η μινοκυκλίνη», λέει η Moradfar. «Όσοι έχουν κυστική ακμή συνήθως δοκιμάζουν το Accutane, το οποίο είναι συνήθως μια σύντομη θεραπεία, αλλά συνοδεύεται από έναν μακρύ κατάλογο ανεπιθύμητων ενεργειών και απαιτεί αυστηρή επίβλεψη υπό την επίβλεψη γιατρού. Για τις γυναίκες που παρουσιάζουν ακμή στο σώμα λόγω ορμονών, η σπιρονολακτόνη μπορεί να συνταγογραφείται για να βοηθήσει στην παρεμπόδιση των ανδρογόνων από τη διέγερση των ελαιοαδένων».