Όσα πρέπει να ξέρεις για μια πιο υγιή ουροδόχο κύστη

11.08.2022
Όσα πρέπει να ξέρεις για μια πιο υγιή ουροδόχο κύστη
Αυτοί είναι οι χρυσοί κανόνες που ακολουθούν πάντα οι ουρολόγοι

Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες για τη διατήρηση της υγείας της ουροδόχου κύστης που πολλοί γνωρίζουν καλά από μικρή ηλικία: Πιες άφθονο νερό, σκουπίσου από μπροστά προς τα πίσω και άλλαξε πάντα το βρεγμένο μαγιό όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αλλά αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά τη βέλτιστη υγεία του ουροποιητικού συστήματος, γι' αυτό μπορεί να είναι συναρπαστικό (αν όχι απίστευτα ωφέλιμο) να γνωρίζουμε τι κάνουν ή τι δεν κάνουν καθημερινά οι ειδικοί του ουροποιητικού συστήματος.

Οι λόγοι για τους οποίους ξυπνάς πάντα κουρασμένη, σύμφωνα με τους ειδικούς

Για να μάθουμε τι πρέπει και δεν πρέπει να κάνουμε για την υγεία της ουροδόχου κύστης, τρεις ειδικοί ουρολόγοι μοιράζονται τους χρυσούς κανόνες τους, συμπεριλαμβανομένου του τι αποφεύγουν να κάνουν πάντα στο όνομα της υγείας της ουροδόχου κύστης.

«Αποφεύγω να πίνω νερό πριν κοιμηθώ»
«Ως ειδικός στην ουρολογία, αποφεύγω να πίνω το βράδυ μετά το δείπνο για να αποφύγω να ξυπνήσω τη νύχτα για να ουρήσω»
, λέει η Maude Carmel, ειδικός ουρολογίας και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα ουρολογίας στο UT Southwestern Medical Center. «Το να ξυπνάς για να ουρήσεις τη νύχτα μπορεί όχι μόνο να είναι ενοχλητικό, αλλά διαταράσσει επίσης την ποιότητα του ύπνου σου και είναι στην πραγματικότητα μεγάλος κίνδυνος τραυματισμού». Φυσικά, σύμφωνα με την Carmel, δεν είναι επιβλαβές για την υγεία σου να πίνεις νερό πριν τον ύπνο—αυτή είναι απλώς μια γενική οδηγία που πρέπει να ακολουθήσεις.

«Το πιο απλό πράγμα που πρέπει να κάνεις για να αποφύγεις να ξυπνάς το βράδυ για να ουρήσεις είναι να αποφεύγεις τα υγρά μετά το δείπνο και να αποφεύγεις τους ερεθιστικούς παράγοντες της ουροδόχου κύστης το βράδυ, συμπεριλαμβανομένης της καφεΐνης, των ανθρακούχων ποτών και του αλκοόλ», συμφωνεί η Karyn Eilber, πιστοποιημένη ουρολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια ουρολογίας. «Αν κοιμάσαι πολύ ελαφρά, ή είσαι επιρρεπής στο να ξυπνάς για άλλους λόγους, συνιστώ να συμβουλευτείς έναν γιατρό σχετικά με τρόπους για να κοιμηθείς καλύτερα».

«Πάντα μένω ενυδατωμένη»
«Η ενυδάτωση είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για την υγεία της ουροδόχου κύστης για πολλούς λόγους»
, λέει η Carmel. Το να παραμένεις ενυδατωμένη, λέει, δεν είναι μόνο υγιές για το σώμα σου συνολικά, αλλά μπορεί να υποστηρίξει τη βέλτιστη λειτουργία των νεφρών και να αποτρέψει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

«Προσπαθώ να μην κρατάω ποτέ την ούρηση μου»
«Το να μην κρατάς την ούρηση σου είναι πολύ σημαντικό για τους μύες του πυελικού εδάφους, την υγεία της ουροδόχου κύστης και την πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος»
. Αυτό συμβαίνει επειδή η αίσθηση της ανάγκης να ουρήσεις σημαίνει ότι τα νεφρά γεμίζουν με άχρηστα υλικά που πρέπει να αποβληθούν από το σώμα. «Δεν θέλεις να κρατάς την ουροδόχο κύστη σου στη μέγιστη χωρητικότητα όταν πραγματικά χρειάζεται να ουρήσεις, επειδή αυτό ασκεί υπερβολική πίεση στους μύες», λέει η Carmel.